Annonce
Ugeavisen Ribe

Vinhøsten er i gang i Vester Vedsted

Birthe Kulmbach, der sammen med sin mand Poul har etableret Vester Vedsted Vingård,  instruerede Sammy og  de 15 andre elever fra Rejsby Europæiske Højskole, der mandag morgen var mødt op for at hjælpe med vinhøsten. Foto: Annett Bruhn
Annonce

Vester Vedsted: Ti veteraner og 16 elever fra Rejsby Europæiske Efterskole gik mandag morgen i strålende efterårssol i krig med årets høst af Solaris-druer på Vester Vedsted Vingård.

Birte Kulmbach, der sammen med sin mand Poul har dyrket vin siden 2008, forsøgte at holde styr på tropperne og få de unge mennesker til at forstå, at dagens arbejde er af stor vigtighed.

- Hele året går vi og passer planterne, og i år har vi været rigtig meget i vinmarken, hvor vi klipper blade af, binder op og tjekker, at der ikke er råd og skimmelsvamp, fortæller Birte, mens hun hilser på sin søster og svoger, der er stødt til de andre plukkere lidt senere, fordi parret har høstet deres egne druer tidligere på morgenen.


Det skal være tørvejr, når man plukker de grønne druer, der bliver til en dejlig, aromatisk og krydret vin, vi se til serverer i restauranten.

Birte Kulmbach, vinbonde


Birte og Poul Kulmbach plantede deres første vinstokke i 2008, Poul blev kommerciel vinbonde i 2010, og i 2015 kom der nye rækker til. Sammen etablerede parret Vester Vedsted Vingård, der efterhånden har udviklet sig til et familieforetagende med vineri, mikrobryggeri, destilleri, en butik med salg af egne og lokale varer og ikke mindst en gourmetrestaurant.

Annonce

Ti tons druer

- Vi regner med at plukke ti tons druer i dag, siger Birte, der priser sig lykkelig for den støtte, hun har i sin svigersøn Xavier Malletier, og de ti erfarne plukkere, der efter morgenmad på vingården, målrettede og uden brok gik i gang med plukningen.

Xavier Malletier er gift med Birthe og Pouls datter Marie og er kok i restauranten på Vester Vedsted Vingård. Foto: Annett Bruhn

De 16 unge skal lige finde rutinen, have plaster på, berette om de rygsmerter, der er forbundet med hårdt fysisk arbejde, og hvad der ellers optager sindet, når man er 15 år. Og det er ikke småting.

Birte forsøger at fange deres interesse for vinhøsten, og bestikker dem med en skål chips.

- De sidste måneder har vi målt sukkerindholdet i druerne, fordi det bestemmer høsttidspunktet, og det er nu oppe på 85 procent, der er er fint for hvidvin, forklarer Birte, der har tjekket vejudsigten en million gange i løbet af den seneste uge.

Annonce

Sommeren kom sent

- Det skal være tørvejr, når man plukker de grønne druer, der bliver til en dejlig, aromatisk og krydret vin, vi serverer i restauranten. Jeg håber, vi når at blive færdige, inden det begynder at regne, siger Birte, mens Poul kører den første ladning druer til afstilkning og presning.

- Vi presser dem med det samme, så de bliver til en lys og elegant hvidvin, forklarer Birte, der håber på, at det også bliver muligt at lave rødvin, og som har hyret de 16 elever fra efterskolen igen til en tør dag efter efterårsferien. Der står den på plukning af de blå druer.

- Men det kommer meget an på vejret, og sommeren kom lidt sent i gang i år. De blå druer skal have et sukkerindhold på mindst 80 procent, så vi må se. Det er primært rosé, vi laver og rigtig meget mousserende vin, der sælger rigtig godt, forklarer Birte og forsvinder ind mellem vinrækkerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ribe

Trio Gemini gæster Ribe

Annonce