Annonce
Ugeavisen Ribe

Yrsa sætter sig for enden af nyt bord

Yrsa Kjærgaard er ny formand for Jernved Meninghedsråd, der dækker både Jernved og Gredstedbro kirker. Hun håber at kunne bidrage med at øge menighedsrådets synlighed. Foto: René Aunsbjerg Fogh
Ved menighedsrådsvalget i Jernved stillede Yrsa Kjærgaard op for første gang, og nu er hun allerede blevet formand. Det er dog helt naturligt for hende at være det, og hun har ambitioner om, at menighedsrådet skal være mere synligt i Jernved og Gredstedbro.
Annonce

Gredstedbro: Det er en kvinde, som ved, hvordan det føles at sidde ved bordenden, som nu er blevet formand for Jernved Menighedsråd.

64-årige Yrsa Kjærgaard er nemlig i forvejen formand for Dagli'Brugsen i Gredstedbro, og så har hun årelang erfaring med både frivilligt arbejde og lederskab.

- Jeg har været aktiv i en form for foreningsarbejde i over 40 år, for jeg kan godt lide det sociale fællesskab, det giver. Jeg brænder for at gøre Gredstedbro til en god by at bo i, og jeg oplever, at man giver noget af sin tid, men også får meget igen. Jeg begyndte som formand i forældrerådet i min søns børnehave, og nu er det endt med menighedsrådsformand, og det er nok min sidste post, siger hun.

- Jeg gør det ikke for at få anerkendelse. Derimod er det en tilfredsstillelse at skabe noget, at få ideer og gennemføre dem. Jeg begejstres ved det. Da jeg selv var barn, blev jeg og mine søstre opdraget til at skulle hjælpe andre og turde stå forrest mod uretfærdighed. Jeg er også rundet af udtryk som præsident Kennedys: "spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig - spørg, hvad du kan gøre for dit land", siger Yrsa Kjærgaard videre.

Annonce

Livsændrende ulykke

Hun indrømmer dog, at det er en noget ny sti, hun har bevæget sig ind på.

- Menighedsrådet stod og manglede folk, så jeg blev spurgt, om jeg ville stille op, og det sagde jeg hurtigt ja til. Jeg endte med at få flest stemmer ved valget, og aftalen var, at jeg så skulle lede første møde. Der ventede jeg med at vælge post til, alle de andre var kommet med deres ønsker og så var der kun formandsposten tilbage. Det gjorde mig ikke noget, for jeg er vant til at organisere, strukture, lede og fordele, siger Yrsa Kjærgaard, der allerede nu ser et menighedsråd med god åbenhed og arbejdsånd.

Kort om Yrsa

Yrsa Kjærgaard er 64 år og gift med Peder Rosendal. De har tre børn og otte børnebørn.

Yrsa er født i Ørnhøj ved Holstebro, men flyttede til egnen, da hun var 6 år. I dag bor hun i Gredstedbro. Hun er uddannet lærer og var primært på Gørding Skole samt nogle år på Friskolen i Bramming.

Hun har været formand for Dagli'Brugsen i Gredstedbro i 15 år samt formand for borgerforeningen i to omgange.

Hun fortæller, at kristendommen var været en del af det meste af hendes liv - dog uden, at hun er fast kirkegænger.

- Jeg gik i søndagsskole som barn og var optaget af at høre om tro. Jeg var nok et søgende menneske, og så satte en dygtig kristendomslærer på seminariet mange tanker i gang hos mig, siger hun og fortæller om en livsændrende begivenhed, der påvirkede hendes tro.

I 1997 kørte Yrsa Kjærgaard nemlig alvorligt galt i sin bil,  og hun blev meget hårdt kvæstet.

- Efter ulykken fik jeg en stor taknemmelighed for livet, og den var en øjenåbner for mig. Nu er det første, jeg gør hver morgen, at sige "Godmorgen, Yrsa" højt, hvortil jeg svarer højt tilbage. Det bekræfter mig i den glæde i, at man får en dag mere at leve i. Man kan finde meget trøst i troen, og jeg tænker, at alle mennesker møder liv, død og sorg, og så kan et kirkerum være et sted, hvor man kan blive tanket godt op til klare livets udfordringer, siger hun.

Yrsa Kjærgaard understreger, at menighedsrådet har ambitioner om at være mere synlige i lokalområdet.

I fritiden elsker Yrsa Kjærgaard at sidde i sin gule gyngestol med en god bog. Hun kan også finde på at sidde med strikketøjet eller tage overtøjet på og bevæge sig ud i naturen. Foto: René Aunsbjerg Fogh

- Mange er nok ikke klar over, hvem vi er, og hvad vi laver. Så vi vil gerne bidrage til en større interaktion mellem sognet og menighedsråd. Her mener jeg, at Sognehuset (der ligger ved siden af Dagli'Brugsen i Gredstedbro, red.) er rigtig godt skridt på vejen. Der kunne godt tilføjes andre tilbud der, siger hun.

Annonce

De skarpe spørgsmål og svar

Tre ord, der beskriver dig selv?

- Optimistisk, rummelig, loyal.

Hvad drømmer du om?

- Jeg ville ønske at folk blev mere opmærksom på glæde og tilgivelse. Derudover lever jeg meget efter carpe diem men jeg har også drømme for fremtiden.

Hvad er du god til?

- At vise omsorg over for andre.

Hvad er din største last?

- Ligeså vel som jeg er et positivt menneske, så kan jeg også blive frygtelig bekymret over alt muligt.

Hvad er det seneste råd, en anden person har givet dig?

- Tag på højskole med vandreture som tema.

Hvis vi to skulle bruge resten af dagen sammen, hvad skulle vi så lave?

- Vi skulle tage en tur ud til Vadehavet og sidde og kigge ud over vandet og nyde stilheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce