Annonce
Skibhus Avisen

Aske er ekstrem: Cykler 100 kilometer hjem fra arbejde hver dag

Turen hjem fra arbejde tager cirka tre timer. Men det betyder ingenting for en mand, der har cyklet tværs over USA og på kryds og tværs af Danmark. Arkivfoto: Kasper Løftgaard
Aske Søby cykler hjem fra arbejde hver dag. Han bor i Odense, men arbejder som skolelærer nordvest for Kolding.
Annonce

Bække Skole nordvest for Kolding har fået en ny idrætslærer. Han vækker opsigt på skolen, fordi han hver dag cykler hjem fra arbejde. Og hold nu fast: Den nye lærer bor helt i Odense.

Når klokken ringer ud efter sidste skoletime, skifter 29-årige Aske Søby til cykeltøj og tramper derudaf, uanset om det regner, blæser, lyner eller sner. Det tager ham cirka tre timer at cykle hjem til Odense, og han nyder, at når han lander i sofaen derhjemme, har han overstået dagens fysiske træning.

Lige nu bliver han kørt på arbejde af sin kæreste Nanna, som arbejder som lærer på Balle Efterskole, men senere på foråret er det tanken, at han også vil cykle fra Odense til Bække om morgenen.

- Da Bækkes skoleleder i sin tid ringede og tilbød mig jobbet, som jeg havde søgt, spurgte hun, hvordan jeg havde tænkt mig at løse problemet med den lange afstand. Jeg svarede, at jeg havde tænkt mig at cykle frem og tilbage, og så blev der stille i telefonen, fortæller Aske, som er ansat som lærer i et barselsvikariat på Bække Skole.
Når Aske Søby er færdig med dagens undervisning på Bække Skole trækker han i cykeltøjet og sætter kursen mod hjemmet i Odense. En tur på cirka 100 kilometer. Foto: André Thorup
Annonce

Cyklede tværs over USA

Aske Søby er ultimativ sportsudøver. Han cyklede i 2014 - som den yngste dansker nogensinde - tværs over USA og deltog to år senere i Race Across America igen. Denne gang måtte han dog udgå efter et styrt, der gav et brækket håndled, og efter store mentale udfordringer.

Psyken betyder utroligt meget, når man cykler så langt, fortæller Aske Søby.

- Det gælder om hele tiden at udfordre kroppen. Når kroppen siger, den er træt, er det min erfaring, at den kan yde 90 procent mere. Efter seks timer på cykel i USA gider kroppen ikke mere. Det handler om hele tiden at opretholde en god motivation, forklarer Aske Søby, som i sommer blev færdig med en kandidatuddannelse i idræt på Syddansk Universitet i Odense og via sit studie har lært meget om både kroppens fysiologiske opbygning, om psykologi og om kunsten at stable et projekt på benene rent organisatorisk.

Han er målrettet på en måde, som mange måske vil betegne som ekstrem.

- Jeg udfordrer hele tiden mig selv. For eksempel elsker jeg at cykle til musik. For at udfordre mig selv kører jeg derfor ofte uden musik. Da jeg trænede til Race Across America, øvede jeg mig i ikke at falde i søvn. Derfor cykeltrænede jeg nogle gange om natten, fortæller Aske, som i 2015 - efter en gennemført Iron Man om lørdagen - valgte at cykle fra Billund til København og gennemførte en halv Iron Man dagen efter.

Året efter gennemførte han på en weekend to Iron Man-konkurrencer - en i Danmark og en i Sverige - og insisterede på selv at køre bilen den lange vej mellem de to begivenheder. Dengang udtalte han i medierne, at det irriterede ham, at han ikke kunne nå at cykle de 400 kilometer mellem de to lande.

Annonce

Motiverer eleverne

Som lærer på Bække Skole underviser Aske Søby både i idræt og fungerer som AKT-lærer. Hans mål er ikke at få folkeskolen i bedre form, men han brænder efter at lære eleverne, hvordan de kan styrke deres motivation, og hvordan de med små tiltag kan vælge at få en sund livsstil i en travl hverdag. I år har han planer om at gennemføre tre Iron Man-konkurrencer og vil desuden forsvare sin rekord ved et cykelløb fra København til Skagen.

Rekorden lyder på 21 timer og 30 minutter. Han har også planer om at deltage i et 24 timers løb og i et 800 kilometercykelløb rundt i Jylland.

Drømmen om en dag at stå på podiet i Race Across America lever i hans sind, men han er reelt slet ikke typen, der går op i det med pokaler og flotte titler. Vinder han et løb, efterlader han oftest præmien hos forældrene.

Det er udfordringerne, han ikke kan lade være med at tage op. Da han i en alder af 16 år begyndte at cykle efter i 11 år at have spillet fodbold med masser af fysiske skavanker som resultat, lånte han en cykel af naboen og meldte sig til sit første løb. Naboen forsikrede ham om, at der ville gå lang tid, inden han kunne køre gode points ind. Den bemærkning fik Askes psyke til at tune 100 procent ind på at gennemføre løbet med bravur.

Han fik en fjerdeplads, og det blev starten på det helt store cykeleventyr.

Det med afstande får man måske et lidt specielt forhold til, når nu man har cyklet tværs over USA. Foto: Aske Søby
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce