Annonce
Skibhus Avisen

Baggårdsbutikken hjælper mennesker og sælger brændt ler: - Vi er meget mere end vores diagnose

Jane Schønberg (tv) og Sanne Sørensen driver Baggårdsbutikken i Kochsgade sammen med rehabiliteringsmedarbejder og tovholder på projektet Jette Pedersen (th). Foto: Stine Gjelstrup Hansen
På Kochsgade i Odense er der åbnet en butik i en baggård, der gør, hvad de er absolut bedst til: Hjælper mennesker med en sindslidelse og sælge alt fra keramik til smørbagte småkager.

Kochsgade: Som navnet indikerer, skal man om i baggården for at finde Baggårdsbutikken, og selvom alskens skilte guider en mod målet, drages man naturligt mod indgangen med de store C-, S- og D-bogstaver over døren, faklerne, grannet og de andre opstillede artefakter, der indikerer, at noget hyggeligt venter for enden af trappeafsatsen. Et par trin ned og så er man inde.

Indenfor lever rummet til sit fulde op til de forventer, man nåede at få ude foran. Og så dufter der af en blanding af hjemmebag og både vådt og brændt ler. To ting, der er sigende for, hvad der foregår i lokalerne i nummer 27 på Kochsgade.

Der er et rigtig godt fællesskab hernede. Man føler sig som en del af noget, og man har noget at stå op til, der giver mening.

Sanne Sørensen

Imod mig kommer Jane Schønberg og Sanne Sørensen - de to borgere, der står for den daglige drift i butikken.

Annonce

- Kom ind, siger de lidt i munden på hinanden, og den ene med et større smil end den anden.

- Kom ind!

Mulighedernes rum

Det er Center for Socialpsykiatriske Dagtilbud (CSD), der står bag Baggårdsbutikken, der er både et åbent værksted og en butik, der ud- og tilbyder dagtilbud til mennesker med en sindslidelse. CSD havde sidste jul en pop up-butik i gågaden, hvor begejstringen var stor hos både de besøgende kunder og de, der betjente kasseapparatet. Og på den succesbølgen red de straks videre - kun en smule forsinket af en pandemi. Derfor var det også med et kæmpe smil, at Jane Schønberg og Sanne Sørensen for en lille måned siden endelig kunne være med til at åbne døren til butikken i baggården.

Jane Schønberg er oprindeligt uddannet i butik, og det er derfor ganske særligt for hende at være “tilbage” i butiksverdenen.

- Jeg elsker kundekontakten. Lige fra at hjælpe folk med deres køb til at pakke det fint ind, fortæller hun.

Imens Jane Schønberg tager sig af kunderne, kan Sanne Sørensen gøre, hvad hun er bedst til - kreere krøllet keramik.

Sanne Sørensens signatur-keramik er hendes kravlende menneskekroppe. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

- Jeg har egentlig altid været lidt af en iværksætter, så butikken her betyder alt. Det er mit frirum, hvor jeg kan udfolde mig med mine projekter, fortæller Sanne Sørensen.

Selvom rollerne i butikken er forskellige for de to kvindelige borgere, er de mere end enige om, hvilken rolle Baggårdsbutikken har i deres liv.

- Der er et rigtig godt fællesskab hernede. Man føler sig som en del af noget, og man har noget at stå op til, der giver mening, fortæller Sanne Sørensen, og Jane Schønberg supplerer:

- Når folk gerne vil købe ens varer, føler man sig også anerkendt, og det er en dejlig følelse, siger hun.

Annonce

Bragt, bagt og lavet

I det næsten kvadratiske rum er første stop på rundturen keramikafdelingen, og her er Sanne Sørensen på hjemmebane og endda så meget på hjemmebane, at hun har et keramikhold hver tirsdag for de, der er tilknyttet CSD og Baggårdsbutikken.

På en sortmalet væg hænger mange produkter, der er resultater af tirsdagsbeskæftigelsen: Alt fra kantede krukker til kravlende kroppe. Alt sammen Sanne Sørensens kreationer, og sidstnævnte er lidt hendes signatur-produkt.

Næste stop er til en afdeling, hvor varerne er noget mindre hjemmelavet, men mere hjemmebragt. Borgerne i Baggårdshuset finder også loppefund, som de køber og sætter til salg i butikken: Et par armygrønne benzindunke, en læderstol og to retro-orange væglamper er opstillet pænt og har fået en pinlig billig prismærkat påklistret.

- Det er ikke vigtigt, at vi tjener alverden på de her loppefund. Det er vigtige er, at vi har nogle fede ting her, forklarer Jane Schønberg.

På vejen hen mod sidste stop på rundturen, retter Sanne Sørensen blikket henover det lange plankebord, der agerer arbejdsstation for Cecilie Clara Damsgaard og hendes mission "keramik-julepynt". Cecilie Clara Damsgaard er med på Sanne Sørensens keramikhold, og hun er slet ikke i tvivl: Det er verdens bedste keramikhold.

Vi er ikke bare vores diagnose.

Jane Schønberg
Cecilie Clara Damsgaard holder meget af at komme i Baggårdsbutikken, og så er hun fast inventar på Sanne Sørensens keramikhold om tirsdagen. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

- Jeg har helt abstinenser for at komme herud om tirsdagen, hvis nu det har været en rigtig dårlig uge med min sindslidelse, fortæller hun og understreger:

- Tirsdag er egentlig bare altid den bedste dag i ugen.

Sidste stop er ved en stigereol, hvor varerne igen er af den hjemmelavede slags. Her kan man købe kaffe, der kan nydes med bestselleren i butikken: Smørbagte cookies med tranebær. For Baggårdsbutikken er ikke kun et sted, hvor man kan erhverve sig et brændt lerfuglebad og et løjerligt loppefund. Baggårdsbutikken er også stedet, hvor man kan komme ind og få sig en snak over en kop kaffe og en hjemmebagt småkage med borgerne i butikken - og få aflivet en myte eller to om psykisk sygdom.

Butikkens bestseller er uden tvivl deres smørbagte cookies. Foto: Stine Gjelstrup Hansen

- Her kan vi vise, at psykiatrien er fyldt med kompetencer, og at vores borgere er dejlige, levende mennesker, som godt kan arbejde nogle timer på trods af deres sygdom. De har mange arbejdsevner og egenskaber, fortæller Jette Pedersen, der er rehabiliteringsmedarbejder og tovholder i butikken.

Sanne Sørensen og Jane Schønberg nikker, smiler og opsummerer på Jette Pedersens ord.

- Vi er ikke bare vores diagnose, siger Jane Schønberg.

- Vi er meget mere end det, og det skal folk endelig bare komme ned og opleve, indskyder Sanne Sørensen.

Baggårdsbutikken har åbent tirsdag klokken 10-16, torsdag og fredag klokken 10-18 samt den første lørdag i måneden klokken 10-14, og så er der noget så sjældent som gratis parkering foran butikken. Overskuddet fra butikken går til dagtilbuddene i psykiatrien.

Baggårdsbutikken i Kochsgade. Foto: Stine Gjelstrup Hansen
Annonce
Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Annonce
Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce
Skibhus Avisen

Ingen lærerer eller vikarer til de ældste elever: Corona rammer Odense-skole

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Skibhus Avisen

En byggeplads tager form: Arbejdet med at skabe kontorhus til 1600 medarbejdere i gang

Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Skibhus Avisen

Kendt erhvervsmand indsat som midlertidig direktør for Odense Glasværk: - Det er en evig kamp

Skibhus Avisen

Gourmetsted i Odense lukker ned: Stopper på grund af sygdom

Annonce