Annonce
Skibhus Avisen

Flertal trodser anbefalinger: Kommunen bliver bygherre på digeprojekt i Seden Strandby

Vandet har flere gange stået højt i Seden Strandby, og gennem mere end fem år er der blevet arbejdet med planer for etablering af et dige. Arkivfoto: Kim Rune
Beslutningen om lade kommunen påtage sig ansvaret for byggeriet, som støttes af både S,V og K, vækker begejstring i Seden Strandby.
Annonce

Odense: Nu er det slået fast, hvem der skal påtage sig rollen som bygherre for det dige, der er planlagt som værn mod vandmassernes indtrængen i Odense-forstaden Seden Strandby.

Et stort politisk flertal bestående af V, K og S - kun Enhedslisten stemte ikke for - har nemlig på seneste By- og Kulturudvalgsmøde besluttet, at rollen som bygherre ligger bedst forankret hos Odense Kommune fremfor hos borgerne i det lille lokalsamfund.

Dermed går politikerne imod anbefalingen fra embedsfolkene i By- og Kulturforvaltningen, som har haft en række indvendinger imod at lade kommunen påtage sig bygherrerollen.

Blandt andet fordi kommunen som bygherre også påtager sig et økonomisk ansvar, og desuden kan sagen komme til at danne skole for andre digeprojekter i fremtiden, har advarslen lydt.


Det er en samfundsopgave at styre så samfundsnyttigt et projekt. Det er ikke noget, som tre private lodsejere skal stå for.

Anders Brændholt Rasmussen, digegruppen i Seden Strandby


Borgerne i Seden Strandby har omvendt fastholdt, at de ikke ønsker at stå med opgaven som bygherre.

Annonce

Ikke for lægfolk

Anders Brændholt Rasmussen fra den lokale beboerforening, der har været en af de mest aktive i digegruppen, påpeger, at projektet kræver forudsætninger, der ligger ud over, hvad man kan forvente af almindelige borgere.

- Vi er lægfolk, påpeger han og tilføjer, at bygherreansvaret medfører både tekniske og juridiske udfordringer - foruden den udfordring det i sig selv er at opnå enighed blandt borgerne i Seden Strandby om projektet.

- Det er en samfundsopgave at styre så samfundsnyttigt et projekt. Det er ikke noget, som tre private lodsejere skal stå for, da det er et meget kompliceret projekt at udføre et anlægsarbejde på 17 private grunde. Det er desuden ikke rimeligt, at vi skal kommunikere og diskutere sådan et projektforløb med vores naboer, siger Anders Brændholt Rasmussen.

Annonce

S kritiseres for smøl

Beslutningen om at lade Odense Kommune påtage sig bygherrerollen har dog taget meget længere tid end nødvendigt, mener Brændholt Rasmussen.

Han placerer ansvaret hos både embedsfolkene i Odense Kommune og ikke mindst hos byrådets store parti Socialdemokratiet, som efter hans opfattelse har trukket sagen i langdrag. Blandt andet ved ikke langt tidligere at træffe beslutning omkring placering af bygherrerollen, hvilket har været en forudsætning for at kunne komme videre.

- I princippet synes jeg, at borgmesteren (Peter Rahbæk Juel fra S, red.) har involveret sig alt for lidt. Han har ikke ville røre os (Seden Strandby, red.) med en ildtang. Det smitter af på embedsfolkene, siger Anders Brændholt Rasmussen.


Vi er selvfølgelig nødt til at få sagen ordentligt belyst, inden vi træffer en beslutning.

Niclas Turan Kandemir (S), medlem af By- og Kulturudvalget


Den kritik af Socialdemokraterne får opbakning fra Konservatives medlem af By- og Kulturudvalget Kristian Guldfeldt. Han mener, at S har smølet både i forhold til spørgsmålet om kommunal medfinansiering af diget "og nu senest i diskussionen om, hvem der skal påtage sig ansvaret for at få bygget diget".

- Også der har vi skullet bruge over et år på at diskutere frem og tilbage, inden Socialdemokratiet indså, at det handler om at sætte borgerne før kommunen, siger Guldfeldt.

Socialdemokraternes by- og kulturudvalgsmedlem Niclas Turan Kandemir afviser dog kritikken fra Konservative, som han kalder for "politisk drilleri".

- Vi er selvfølgelig nødt til at få sagen ordentligt belyst, inden vi træffer en beslutning, siger han og henviser til, at det blandt andet for S har været vigtigt at få undersøgt muligheden for at dele bygherrerollen mellem borgerne og kommunen, hvilket forvaltningens embedsfolk dog endte med at fraråde.

Annonce

Tidligst klar næste vinter

Anders Brændholt Rasmussen oplyser, at der nu skal gennemføres en såkaldt VVM-screnning, hvorefter diget skal projekteres færdigt i dialog med de grundejere, der lægger jord til.

Han vurderer, at det godt 1200 meter lange dige, som skal beskytte Seden Strandby mod oversvømmelser, kan stå færdigt til næste vinter, hvis alt går vel.

Den videre tidsplan vil dog blandt andet afhænge af, om nogen vælger at klage til Naturklagenævnet, oplyser Anders Brændholt Rasmussen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce