Annonce
Skibhus Avisen

Fredens Kirke vokser: Markant millioninvestering skal gøre plads til tusindvis af nye sognebørn

Christian Raun glæder sig til omvæltningen med de mange nye sognebørn og den heftige aktivitet, der vil tegne Fredens Kirkes år 2020. Foto: Kristian Isaksen
År 2020 bliver et vildt år for Fredens Kirke, der vokser i antallet af sognebørn og i antallet af indendørs kvadratmeter. 5,3 millioner kroner skal finansiere planerne om en kirke, der kan rumme alle.
Annonce

Skibhus: Christian Raun er bemærkelsesværdig rolig. Med nærmest hvert et ord, der forlader hans mund under interviewet, spæder han ellers spandevis af vand til den flodbølge af begivenheder og udfordringer, der lurer i horisonten og som har retning direkte imod ham og hans kolleger.

Men præsten frygter ikke druknedøden. Han glæder sig til tsunamien, der med al sandsynlighed vil vælte indover Skibhuskvarterets åndelige højborg efter nytår og gøre de næstkommende 12 måneder til de mest oplevelsesrige i Fredens Kirkes historie.

- Som det ser ud lige nu, har biskoppen besluttet, at der skal tegnes en ny og mere naturlig sognegrænse, så medlemmerne under Skt. Hans Sogn nord for jernbanen bliver indlemmet hos os. Det vil sige, vi får resten af Skibhuskvarteret og havnen under vores vinger. Det vil skabe en ny virkelighed - vi er i forvejen Fyns største sogn og vi vil vokse fra lige over 15.000 medlemmer til lige under 25.000. Opgaven bliver at få puslespillet til at går op. Det bliver spændende, siger Christian Raun.

Der er masser af sogne, der har flere kirker. Men vi har altså kun én, så vi skal lægge hjernerne i blød, men jeg føler mig sikker på, det nok skal gå. Vi har allerede introduceret lørdagsdåb og hverdagsgudstjenester - vi er skam på vej. Når vi får tilladelserne til at bygge ud på plads, bliver det nemmere at trylle.

Christian Raun

Annonce

Bygge ud

En opgørelse har vist, at 40.000 mennesker bevæger sig indad sognets kirkedøre hvert år. Nu tyder alt altså på, at den trafik øges.

Selvom Christian Rauns sindsro over den forestående situation er en tibetansk munk værdig, så erkender han, at der skal leges meget kreativt med logistikken - for uanset hvor dejligt det for en præst er at få flere sognebørn under sine prædikende hænder, så kan han ikke putte en ekstra søndag ind i ugen.

- Der er masser af sogne, der har flere kirker. Men vi har altså kun én, så vi skal lægge hjernerne i blød, men jeg føler mig sikker på, det nok skal gå. Vi har allerede introduceret lørdagsdåb og hverdagsgudstjenester - vi er skam på vej. Når vi får tilladelserne til at bygge ud på plads, bliver det nemmere at trylle.

Bygge ud?

- Ja, vi har noget på tegnebrættet nu, som vil betyde, vi kan opgradere faciliteterne. Det betyder inddragelse af atriumgården og en lukning og udbygning af kapellet, så der vil være plads til alle de aktivtieter, der er her.

Det lyder dyrt. Hvordan skal det finansieres?

- Jamen vi har allerede pengene. 5,3 millioner. Nu mangler vi bare en blåstempling fra Kirkeministeriet. Den regner vi med, kommer i oktober.

Hov, stop lige en gang. 5,3 millioner. Det er jo vanvittigt mange penge. Hvor kommer de fra?

- Vi har solgt en præstegård for tre millioner og resten har provstiet bevilget, fordi vi selv har været i stand til at finde så stor en mængde af de samlede midler selv.

Annonce

100 år

Konturerne af fremtiden er så småt tegnet op omend det endelige resultat og de udfordringer, der vil drysse af undervejs i det store arbejde for indlemmelse og udvidelse, vil afstedkomme nye uforudsete bekymringer.

En ting ligger dog helt fast. Efteråret år 2020 fylder kirken 100 år. Selvom den fornemme fødselsdag står i skyggen af de andre store planer, agter menighedsråd og præster at fejre de tre ikoniske cifre på rette manér.

- Der er noget symbolsk over, at vi præcis 100 år efter tilblivelsen af kirken igen bygger til. Planen er lige nu, inden vi overhovedet er gået i gang, at arbejdet med renovering og udbygning er færdig i sommeren, så vi er klar til fødselsdag i efteråret. Der er mange aktører i gang med at finde ud af, hvordan dagen skal markeres - og så har vi jo inviteret kongehuset med en stærk forhåbning om, at de sender en repræsentant.

- Ja, der er sgu nok at se til, griner præsten.

Kapellet bliver nedlagt, som det fremstår i dag, når først udbygningen går i gang. I forvejen bliver det næsten ikke brugt til sit oprindelige formål. Foto: Kristian Isaksen
Kapellet ses her til venstre. Det er meningen, at udbygningen skal føres så langt op til kirkegården til højre i billedet som det er muligt. Foto: Kristian Isaksen
Atriumgården bliver i det, kirken har valgt at kalde etape to, også fyldt ud med bygninger. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce