Annonce
Skibhus Avisen

Fredet kulturarv sat til salg: - Vi kan ikke forstå, hvad kommunen har gang i

Aasum Smedje - eller smedie - som den retteligt hedder - med mandskab. Billedet er fra år 1900. I dag er der lidt grønnere på de omkringliggende arealer, som man kan se på en af artiklens øvrige billeder. Foto: Aasum Sogns Lokalhistoriske Arkiv
Smedjen i Aasum bliver for tiden omtalt oftere end normalt i bydelen. Det lokalhistoriske monument skal nemlig sælges medmindre en lokal forening vil overtage den og de udgifter, der følger med. Men det kræver en plan, som ikke er lagt endnu og tiden er knap.
Annonce

Aasum: Man skulle næsten tro, at der var blevet tændt op for ildstedet i Aasums gamle smedje.

Den er nemlig blevet et varmt emne i 2019, hvor smedjens fremtid er blevet debatteret ganske heftigt blandt borgerne og Odense Kommune.

For i januar faldt det den lokale beboerforening for brystet, at matriklen var sat til salg.

- Jeg var simpelthen chokeret over, at kommunen ville sælge over 200 år gammel og fredet kulturarv fra til højestbydende, fortæller Alex Hold, der er formand i beboerforeningen.

Der er meget stringente restriktioner på, hvilke restaureringsmæssige indgreb man må foretage på en fredet bygning. Det offentlige og private er underlagt de samme begrænsninger. Hvilket vil sige, at aasumborgerne i hvert fald ikke skal frygte, at den bliver revet ned. Er den fredet er den fredet i ordets mest bogstavelige forstand

Jane Jegind

Annonce

Kuldsejlede planer

Den gamle smedje har været stille længe. Den optager som sådan bare plads i det lille samfund øst for Odense. Men der er følelser på spil. For smedjen er som et kromosom i Aasum. Uden den forfalder en vigtig brik i historien.

Derudover var der konkrete visioner om at udnytte pladsen foran den gamle bygning.

- Vi havde givet rummet foran navnet Smedens Plads og havde planer om at sætte den i stand. Vi havde også kontaktet Galschiøt med ønske om at få en skulptur til at stå der. I selve smedjen havde vi snakket om at åbne et kunstnerkollektiv. Men alle de planer vi over så lang tid har lagt, kuldsejler på et øjeblik. For hvis smedjen bliver privat, så har vi heller ikke pladsen, siger formanden, der sammen med sin gruppe har rakt ud til kommunen for en hjælpende hånd.

Kun et alternativ kan sikre, beboerforeningens planer.

En forening skal overtage bygningen.

Annonce

Besparelser

Baggrunden for, at smedjen skal afhændes kommunen, er, at den tidligere lejer døde sidste efterår. Han lejede bygningen på en forældet ordning, forstået på den måde, at når han afstod lejemålet, ville ingen anden overtage.

- Byrådet aftalte for år tilbage, at antallet af kommunale kvadratmeter skulle nedbringes for at spare penge. Vi har skannet bykortet igennem og vurderet, at Aasums smedje kun var en udgift. Derfor er den sat til salg, fortæller Jane Jegind (V), rådmand i By- og Kulturforvaltningen.

- Det er skatteborgenes penge, der skal bruges på noget, der ikke tilfører nogen værdi. Men vi har tilbudt, at borgerne må overtage den - vederlagsfrit eller for en krone alt efter, hvad reglerne tilskriver -, hvis det gøres i foreningsregi. Vi har derfor indstillet salget af bygningen og venter på svar, fortæller hun.

Fredede bygninger

De fredede bygninger i Danmark har national betydning og er statens ansvar.

De fleste fredede bygninger er ældre end 100 år, men også yngre bygninger kan fredes, hvis de har helt særlige værdier.

Alle typer bygninger kan fredes – fæstningsanlæg, fabrikker, fyrtårne, kraner, mindesmærker, husmandssteder, slotte, hospitaler, etageejendomme, villaer og sommerhuse.

Kirker, der hører under folkekirken, er omfattet af deres egen lov og kan ikke fredes.

Alle bygninger opført før 1536 er automatisk fredet.

Et af de yngste fredede huse i Danmark ligger på Nybrovej 116 i Kgs. Lyngby. Det er opført i 1994.

300.000 bygninger i Danmark vurderes at have høj bevaringsværdi. 100.000 af dem er udpeget som bevaringsværdige og blot 9000 bygninger er fredede.

Forskellen på en fredet bygning og en bevaringsværdig bygning er, at de fredede bygninger har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, der fortæller om betydningsfulde perioder i landets historie.

I Odense er der 105 fredede bygninger.

Annonce

Flere udgifter

Det lokalpatriotiske hold fra Aasum rækker dog ikke ligefrem armene euforisk i vejret over tilbuddet.

- Der er mange udgifter, man skal tage hensyn til, hvis man overtager sådan en bygning. Og vi har ikke noget at give af. Derudover ligger der et kæmpemæssigt arbejde i at oprette forening, lave vedtægter og søge fonde, der kan hjælpe os. Det er jo ikke kun én udgift lige nu. Det vil det blive ved med at være over tid - og vi har kun få måneder til at give et svar, fortæller Alex Hold.

For når december bliver til januar ryger smedjen tilbage på salgslisten.

- Det er en stor mundfuld for os at skulle tage os af, og jeg kan ikke forstå, hvad kommunen har gang i - at sælge en fredet bygning med den historie, der er her, forekommer mig ubegribeligt, siger han.

Aasum Smedje og Smedens Plads, som der nu er sået tvivl om, hvad der skal ske med. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Bliver stående

Jane Jegind kan dog trøste gruppen med, at uanset hvordan smedjesagens skæbne udformer sig, bliver bygningen stående.

- Der er meget stringente restriktioner på, hvilke restaureringsmæssige indgreb man må foretage på en fredet bygning. Det offentlige og private er underlagt de samme begrænsninger. Hvilket vil sige, at aasumborgerne i hvert fald ikke skal frygte, at den bliver revet ned. Er den fredet er den fredet i ordets mest bogstavelige forstand, fortæller hun.

Hvem der så på nogen måde kunne tænkes at købe en bygning med en vifte af muligheder så smal, at den end ikke kan slås en centimeter ud - det kan der gisnes længe om.

- Der er hverken toiletter, vand eller varme - og det kommer der heller ikke, når nu den er fredet. Så hvem, der er interesseret - det har jeg svært ved at se, siger Alex Hold.

Gruppen mødes i september for at drøfte en eventuel overtagelse.

Avisen følger op.

Alex Hold er formand i beboerforeningen og aktiv i kampen for smedjen. Derudover rydder han gerne op i Aasum som her på billedet. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce