Annonce
Skibhus Avisen

- Jeg skulle i hvert fald ikke være i madbranchen, siger italienske Anna: Men nu har hun sin egen madbutik i et kælderlokale i Odense

Anna Maria Meloni Rønn driver butikken ItaliAnna på Tranevej 23. Foto: Martin Kloster
Anna Maria Melodi Rønn, der er fra Italien og har boet i Danmark i 20 år, ville ikke arbejde med mad. Alligevel kan hun i dag ikke snige sig uden om, at hun i nu et år har været selvstændig erhvervsdrivende med egen fødevareforretning med italienske specialiteter.

Skibhus: Hvis du hedder Anna og er fra Italien, hvad er så et godt navn til din lille butik, der sælger italienske specialiteter i Danmark?

For Anna Maria Meloni Rønn, italiener, dansk gift og kvinden bag butikken, lå det lige for: ItaliAnna. Italien og Anna.

- Jeg hedder Anna Maria, men er altid blevet kaldt Anna, fortæller den 53-årige, smilende Anna Maria Meloni Rønn, der driver sin butik fra et kælderlokale i hendes hus på Tranevej 23.

Annonce

Forretningen, hun startede i december 2020, sælger udelukkende italienske specialiteter af høj kvalitet, det være sig mange måneder modnede bjergoste, chokolader, skinker, kaffe,  olivenolier, balsamico - og tænk blot videre på den italienske køkken.

Hun importerer fødevarerne, der er økologiske og certificerede, fra Italien. Fælles for dem er, at de fremstilles efter traditionelle, italienske kriterier i forskellige italienske regioner.

- Du kan se forskellen, siger hun og hiver en svag gul ost frem fra køleskabet.

Anna Maria Meloni Rønns fødevarer er af høj kvalitet. Foto: Martin Kloster

- Ved den der, er der spist frisk græs på bjergene (af geder eller køer, red.). Mælkesyrebakterierne er meget aktive. Det er virkelig godt for vores mave. Du kan se det på farven og nuancerne, siger den italiensk-danske kvinde om osten.

- Jeg skal ikke arbejde i køkkenet

Hendes familie har stolte traditioner inden for mad. Anna Maria Meloni Rønns bedsteforældre producerede vin og olie, og flere af onklerne og tanterne har ernæret sig som kokke og køkkenmedarbejdere. Anna Maria Meloni Rønn har selv arbejdet på restauranter i Italien og Danmark, mens hun studerede.

Her står der "velkommen" på italiensk. Foto: Martin Kloster

- Jeg ønskede ikke at følge i deres fodspor, det var for hårdt. Jeg skulle ikke arbejde i køkkenet, selv om jeg arbejdede på restaurant for at betale mine studier. Jeg skulle i hvert fald ikke være i madbranchen, fortæller og griner Anna Maria Meloni Rønn.

Men det skulle hun - og af egen fri vilje. For idéen om at have en lille butik voksede stille og roligt frem. ItaliAnna var en realitet.

Hendes kunder er alle slags mennesker.

- Vi sælger i hele Danmark, men du må gerne bestille og hente selv, fortæller hun, og man bestiller på hendes hjemmeside italianna.dk.

- Det er gået op og ned, fortæller hun om det første år som selvstændig.

Men det har livet i Danmark også under coronaen.

Annonce

Social kvinde

Anna Maria Meloni Rønn underviser i italiensk på AOF, hvor kursisterne også laver mad sammen med hende. Hun kan ikke leve af sin butik alene.

- Men jeg ville heller ikke, fordi jeg godt kan lide at komme ud. Jeg har brug for at være ude, siger hun - være social.

En italiensk salami i Anna Maria Meloni Rønns hænder. Foto: Martin Kloster

Hun er også uddannet pædagog, har arbejdet i en institution i Holluf Pile gennem flere år og har desuden en kandidatgrad i pædagogik. Anna Maria Meloni Rønn er ikke en, der sidder stille. Anna Maria Meloni Rønn er endda uddannet olivenolie-smagsdommer. Hun har også arbejdet på et teater i Milano.

Jeg skulle i hvert fald ikke være i madbranchen.

Anna Maria Melodi Rønn

Hun mødte sin mand i Rom. En "en pæredansker", kalder hun ham. Anna Maria Meloni Rønn, der er fra den italienske ø Sardinien, drog hjemmefra øen og tog til fastlandet som 16-årig for at forfølge sine drømme, som så mange andre - specielt kvinder - gør på Sardinien, siger hun. Hun ville læse kunsthistorie. Men det gik ikke helt.

Kælderbutikkens ene væg. Martin Kloster

Hun har adopteret en dreng fra Etiopien med sin mand. Han er i dag 11 år.

Annonce

Hjælper andre

Anna Maria Meloni Rønn kendte ikke til Danmark, før hun trådte sine såler ned på dansk jord for 20 år siden. Og dog:

Balsamico. Foto: Martin Kloster

- Jeg kendte til Lurpak! Jeg arbejdede på restaurant, så jeg kendte det. Jeg havde ikke været her før, men havde altid drømt om at rejse til Danmark, fordi jeg er nysgerrig. Jeg har arbejdet i Caritas, som er en humanitær organisation, og som ung har jeg rejst til Etiopien, Indonesien, Japan og Brasilien for at hjælpe på børnehjemmene. Jeg har altid været glad for at hjælpe andre. Det gjorde jeg også, da jeg skulle lære dansk, så var jeg i Cafe Paraplyen og i Ungdomshuset (i Nørregade, red.), siger hun.

Anna Maria Meloni Rønn har selvfølgelig et kort over Italien hængende. Foto: Martin Kloster

- Jeg er en meget målrettet person, nævner hun og er glad for sin lille butik og kontakten til kunderne.

 Buon appetito!

Gaveartikler. Foto: Martin Kloster
Anna Maria Meloni Rønn driver butikken ItaliAnna. Foto: Martin Kloster
Varehylden. Foto: Martin Kloster


Annonce
Skibhus Avisen

Fodboldskole til august

Annonce
Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Annonce
Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Ingen lærerer eller vikarer til de ældste elever: Corona rammer Odense-skole

Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Skibhus Avisen

En byggeplads tager form: Arbejdet med at skabe kontorhus til 1600 medarbejdere i gang

Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Skibhus Avisen

Kendt erhvervsmand indsat som midlertidig direktør for Odense Glasværk: - Det er en evig kamp

Annonce