Annonce
Skibhus Avisen

Maria uddeler glæde til trængende: - Det ville være forkert ikke at hjælpe, hvis muligheden er der

Et lille hul i tøjet er ikke en god nok grund til, at det skal smides ud. Så Maria Schrøder giver sig tid til at sy de donerede sager. Foto: Kristian Isaksen
Det er næsten et år siden, Maria Schrøder åbnede sin hjælpegruppe på Facebook. Siden er medlemmerne kommet til i en jævn strøm og med hendes indsats får flere trængte borgere en nemmere hverdag, når hun kvit og frit videregiver ting, som ellers skulle smides ud.
Annonce

Skibhus: De fleste mennesker ser blot et skur, men for Maria Schrøders disciple er det snarere et skatkammer.

I haven bag hendes hjem opmagasinerer hun alle mulige tænkelige genstande, som har det tilfælles, at det altsammen er siet fra i andre husholdninger - fundet unyttigt.

Det er dog ingenlunde ensbetydende med, at skurets indhold er værdiløst. For nogen er tingene stadig holdbare - måske er de endda en redning.

Det handler bare om perspektivet.

- En halvslidt disney-tegnebog er for nogen affald, men kan for andre skabe nærmest uopnåelig glæde, fortæller Maria Schrøder - kvinden bag facebook-gruppen Gratis Fyn.

Gratis Fyn

Gratis Fyn er en gruppe for værdigt trængende fynboer.

Man skriver i kommentarfeltet eller sender Maria Schrøder en mail (kan findes under beskrivelsen af gruppen), hvis der er en ting man ønsker.

Ønsker man at donere kan man ligeledes tage kontakt til Maria Schrøder via siden.

Udover de materielle gode, tilbyder Maria Schrøder budgettjek og klipning på basalt niveau.

Hver jul agerer hun sågar julemand og svarer fra slutningen af november tilbage med brev, som var det sendt fra den hvidskæggede rensdyrsbetvinger.

Annonce

Tager alt

Man kunne snildt gå ind i den overordnede og særdeles tidsaktuelle snak om, hvor vigtigt det er, at vi genbruger, slider vores ejendele i bund og skaber nyt liv med det, der umiddelbart er forgået.

Men vinklen her er noget mere håndgribelig. Maria Schrøders engagement har ganske mærkbar betydning for den enkelte person i nød - og der er nærmest ingen grænser for, hvad hun vil tage ind i sit skur.

- Lamper, service, kosmetik, legetøj, vaskemiddel, alt til køkkenet. Jeg tager imod alt fra mit netværk, hvis jeg har plads til det og det selvfølgelig er i en stand, hvor det kan forsvares at give videre. Nogle ting er så slidte, at det ikke vil være til gavn for nogen og det er svært for mig at have store møbler stående. Men folk kan fortælle mig, hvor det kan hentes, og så skriver jeg det i gruppen.

Indholdet bliver efter publicering afhændet efter først-til-mølle-princippet.

- Jeg har oplevet at lave aftaler med folk, der aldrig dukker op og det er jo irriterende for mig. Så jeg går ikke ind i den store vurdering af, hvem der har mest brug for hvad. Jeg stoler på, at dem der skriver er i en situation, hvor de har brug for den her hjælp. Hjælpen er til de trængende.

Annonce

Budgettjek

Maria Schrøder var tidligere med i én af facebooks mange hjælpegrupper, men åbnede i oktober sidste år sin egen, fordi hun tilbyder en ekspertise, der var uvelkommen.

- Jeg laver budgettjek og har udarbejdet dem for flere hundrede, der har spurgt. Ofte hjælper det helt vildt meget. En 50'er her og en 100-krone der kan hjælpe meget og mange er ikke helt klar over, hvor de kan hente penge. Nogle gange taler vi tusindvis af kroner. Men det ville de ikke tage imod i den tidligere hjælpegruppe. Jeg blev kritiseret fra alle kanter, fordi de ikke mente, det var rigtigt, hvad jeg tilbød. Men det er det altså - og det koster ingenting, fortæller de aflagte sagers distributør, som har erfaring med regnskaber fra en tid som selvstændig.

Maria Schrøder hælder en pose tøj ud i sofaen. For avisens skyld foregår det om dagen, men ellers bruger hun aftenerne på at sortere de forskellige beklædningsstykker. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Hjælp, hvor man kan

- Dalai Lama siger, vi er på Jorden for at være noget for hinanden og for at støtte hinanden. Jeg er overdrevet enig i den betragtning Det er min baggrund for at yde en indsats. Der kan være dage, hvor jeg ikke er fuldstændigt på i forhold til min gruppe, fordi jeg eksempelvis skal prioritere min datter. Men så snart, der er tid og overskud, så er jeg der. Det bliver aldrig en gene for mig, fortæller Maria Schrøder, der mener, at alle, der kan, bør gøre en indsats.

- Jeg kan ikke forstå, at jeg ikke skulle bruge min tid på den måde. For mig ville det være forkert ikke at hjælpe, hvis muligheden er der. Har man ikke gjort noget for andre, skal man få fingeren ud. Det giver så megen indsigt.

Hendes bramfrihed har afstedkommet et par kommentarer.

- Nogen har nærmest angrebet mig for min hjælp, fordi jeg får noget ud af det. Selvfølgelig gør jeg det. Jeg bliver da glad af at hjælpe. Det giver mig et boost. Men skulle jeg så lade være? Det ville da være åndssvagt.

Hun er grundig med billederne af tøjet. Denne kjole blev knipset fem-seks gange for at dokumentere præcis, hvordan den er. Foto: Kristian Isaksen
Legetøj er der meget af - og det er et stort hit for familier og enlige mødre, der kan blive deres børns helte ved overdragelsen af en aflagt barbiedukke. Foto: Kristian Isaksen
Kasserne kan indeholde meget forskelligt. Foto: Kristian Isaksen
Selvom dette i mange husholdninger ville blive anset som et fortidslevn, så er der mange, som gerne vil have dem. Er man værdigt trængende, er man ikke kræsen. Foto: Kristian Isaksen
Skuret gemmer på uslebne skatte. Foto: Kristian Isaksen
Hvis der er huller i tøjet, der kan reddes, så syer hun dem selv sammen. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce