Annonce
Skibhus Avisen

Marienlyst reddet for nu: Får seks måneders pause fra lån

Boldklubben Marienlyst og Marienlystcentret er i alvorlige økonomiske problem. Arkivfoto: Michael Bager
By- og Kulturudvalget har godkendt seks måneders henstand på Boldklubben Marienlyst og Marienlystcentrets lån på næsten fire mio kroner hos Odense Kommune. Antydning fra V-politiker om socialdemokratisk relation til Marienlyst får S-politiker Maria Brumvig til at "flippe skråt", som hun selv udtrykker det.

Odense: Den akutte risiko for at løbe tør for likviditet er for nu afværget for Boldklubben Marienlyst og Marienlystcentret.

Det står klart efter tirsdagens møde i By- og Kulturudvalget, hvor udvalget godkendte, at Marienlyst får seks måneders henstand med afdragene på det lån fra Odense Kommune på cirka fire millioner kroner, som blev givet i sommeren 2019. Desuden gives der henstand på en stor del af de afdrag, som skulle have været betalt i 2020.


Annonce

De skal mærke, at når de ikke kan levere varen (betale afdragene, red.), så bliver deres lån dyrere. Som for enhver anden virksomhed. Det er en konsekvens, vi gerne ville have haft med ind, men som vi stod alene med ønsket om.

Claus Houden (V), medlem af By- og Kulturudvalget


Marienlyst, som flere gange de seneste år har været i alvorlige økonomiske problemer, angiver selv Covid-19-restriktioner og aflysning af en række overskudsgivende arrangementer som følge deraf som årsag til, at der ikke er råd til at betale afdrag på gælden til kommunen.

At situationen er alvorlig har forvaltningens embedsfolk, der løbende fører en tæt kontrol med økonomien i Marienlyst, da heller ikke forsøgt at skjule.

"Marienlyst risikerer at løbe tør for likviditet i løbet af 2021", har deres vurdering lydt.

Venstre ville stramme vilkår

Udvalgsmedlem Claus Houden fra Venstre kalder det "en alvorlig sag", at Marienlyst nu igen er kommet i økonomiske problemer. Han køber ikke umiddelbart, at det kun handler om corona.

- Der er også noget historik med dårlig økonomi i Marienlyst, og derfor er det nødt til at have nogle konsekvenser, at lånet ikke bliver betalt tilbage efter planen, siger han og henviser til, at der faktisk i sin tid blev lagt op til, at det kunne få konsekvenser, hvis Marienlyst misligholdt afbetalingerne.

- Tilgangen i Økonomiudvalget, da lånet i 2019 blev givet, gik faktisk på, at hvis de ikke kunne tilbagebetale deres lån, så kan det opsiges, så de faktisk går konkurs, siger han.

I gæld til kommunen

I 2019 blev Boldklubben Marienlyst og Marienlystcentret efter en række år med økonomiske problemer tildelt et kommunalt lån på 3,95 mio. kroner.

Som led i aftalen om lånet blev det samtidig besluttet, at klubbens økonomi skal overvåges nøje af kommunen.

Daværende by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) kaldte det ”skærpet økonomisk tilsyn”.

Det indebærer bl.a., at Marienlyst skal aflægge kvartalsmæssige afrapporteringer til Odense Kommune.

Stod det til Venstre, så skulle vilkårene på lånet på grund af henstanden, der nu bedes om, have været strammet, så Marienlyst blev tvunget til at betale markedsrente (lånet er givet rentefrit, red.) for en del af lånet.

- De skal mærke, at når de ikke kan levere varen (betale afdragene, red.), så bliver deres lån dyrere. Som for enhver anden virksomhed. Det er en konsekvens, vi gerne ville have haft med ind, men som vi stod alene med ønsket om, siger han.

I stedet er det endt med, at Marienlyst får et halvt års henstand frem til sommer. Indtil da bliver økonomien fortsat fulgt tæt af By- og Kulturforvaltningens embedsfok.

Claus Houden noterer sig, at andre klubber ifølge hans oplysninger klarer sig gennem coronakrisen.

- Enten ved at skære til eller ved at være proaktive i andre sammenhænge, siger han og tilføjer:

- De skal ikke have bedre vilkår i Marienlyst, fordi der sidder et socialdemokratisk byrådsmedlem i deres bestyrelse (Anders W. Berthelsen, red.).

Annonce

S: Så lavt

Anders W. Berthelsen (S) sidder i By- og Kulturudvalget, men han deltog ikke i behandlingen af punktet om Marienlyst pga. hans bestyrelsespost i foreningen.

Det gjorde derimod partifællen Maria Brumvig (S), som kalder situationen i Marienlyst "rigtig træls". Men antydningen af, at klubben får bedre vilkår end andre pga., at der sidder en S-politiker i bestyrelsen, får hende med egne ord til at "flippe skråt".

- Jeg synes, det er så lavt. Vi er allesammen fritidspolitikere, men også engagerede i vores private liv. At bruge det der... jeg synes simpelthen, at det er pinligt, siger Maria Brumvig og tilføjer:

- Jeg ville aldrig nogensinde sætte mit eget ry og rygte på spil. Foreningslivet er hele mit incitament til at gå ind i politik, og hvis jeg var det mindste i tvivl, om vi gjorde noget her, fordi Anders (W. Berthelsen, red.) sidder i bestyrelsen... altså, det havde jeg aldrig gjort. Aldrig, og det ved folk, der kender mig også ganske udmærket.

Annonce

Tror på corona-forklaring

Maria Brumvig understreger, at hvis de økonomiske problemer i Marienlyst ikke bundede i corona, "så havde det været en helt andet snak". Men hun tror på, at forklaringen netop er relateret til corona-situationen, og det har hun også fået bekræftet hos By- og Kulturforvaltningen, siger hun.

- Det er netop de her løbende afdrag på en gæld af en vis størrelse, som andre klubber ikke har, som er svære for Marienlyst at håndtere, når alle de indtægtsgivende aktiviteter for tiden er lukket ned, lyder det fra Maria Brumvig.

Annonce
Annonce
Skibhus Avisen

Simon skal kigge i alle retninger: - Det er det, jeg har drømt om

Annonce
Annonce
Skibhus Avisen

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Preben Schack er 30 år ældre end de fleste på sit hold: Når sønnen afleverer kuglen - Så scorer far

Skibhus Avisen

Tag med i Lunden: Frisør samarbejde

Skibhus Avisen

Snart klar: Ny café eller noget 'bageragtigt' på vej ved Netto-butik

Skibhus Avisen

Bygherren er tidligere soldat i Livgarden: Her bygger han 78 spritnye lejeboliger

Skibhus Avisen

Skoleleder takker af og stopper også som pendler: Nu skal Lars ud i sit drivhus

Skibhus Avisen

Avisen på bodega: - Vi har en masse hygge, sjov og ballade

Skibhus Avisen

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Skibhus Avisen

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Skibhus Avisen

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Annonce