Skibhus: Da Boldklubben Marienlyst holdt reception 2. maj i anledning af klubbens 100-årsjubilæum, var der i hvert fald en person, der skulle med.
Det var Lars Petersen.
Han har spillet 432 førsteholdskampe for klubben. Det er klubrekord og immervæk "kun" 385 kampe fra Lars Høghs rekord i OB.
Lars Petersen blev meldt ind i klubben som cirka syvårig i 1960. Foruden at spille, har Lars Petersen i seks sæsoner også været træner, en enkelt sæson holdleder for førsteholdet tillige. I midten af 90'erne var det slut for forsvareren. Han har faktisk prøvet det hele i Marienlyst og såmænd også været en "meget synlig og hørbar tilskuer" til de kampe, han ser fra sidelinjen, beskriver klubbens formand, Anders W. Berthelsen, ham i den nye jubilæumsbog, "100 år i rødt og hvidt". Bogen udkommer i forbindelse med receptionen.
- Marienlyst har været en stor del af mit liv. Jeg kommer hver uge over og ser lidt fodbold, fortæller rekordholderen.
- Jeg er vokset ind i en fodboldfamilie. Min far (Ole Petersen, red.) var træner, bl.a. for Odense KFUM, da de var i pokalfinalen i 1964 mod Esbjerg. Så jeg er vokset ind i det sammen med mine brødre (Henrik og Nils, red.). Det lå meget i kortene, siger Lars Petersen.
Odense KFUM tabte 1-2 i Idrætsparken den dag.
Lars Petersen
Spiller, træner og rekordholder i Boldklubben Marienlyst.
Uddannet cand.scient. i matematik og fysik. Underviste på Odense Katedralskole fra 1983 til 2017. I dag pensionist.
Far til to voksne børn.
Bor i Skibhuskvarteret.
Lars Petersen er uddannet cand.scient. i matematik og fysik. Han underviste på Odense Katedralskole fra 1983 til 2017. I dag er han pensionist. Han har altid haft let ved tal og matematik - og gået op i tal. Så han valgte en vej, der interesserede ham. Han holder sig i form ved at motionere periodisk hver uge.
- Jeg er meget motionist. Det har altid betydet meget for mig. Jeg kan ikke løbe mere, men stadig dyrke styrketræning og cykle, siger han.
Lars PetersenJeg tror, det måske er lidt typisk for Skibhuskvarteret: Et sammenhold. Det var næsten på tværs af alle hold. Det var værftet, det var bygget op omkring, og senere Lindø og stålskibsværftet.
Som treårig flyttede han og familien til Ærøgade fra Kochsgade. Der var ikke langt hen til klubben for den lille purk. Han bor stadig i Skibhuskvarteret den dag i dag.
- Jeg har levet hele mit liv derude stort set, og gået på den lokale skole, Sct. Hans Skole. For øvrigt sammen med Anders W. Berthelsen, vi er samme årgang. Og Preben "Tordenskjold" Knudsen, der blev danmarksmester med OB. Skolen var ikke interessant. Det var bare den 'sorte skole'. Jeg var sådan set god nok. Jeg har fået en universitetsuddannelse, men skolen betød ikke noget for os. Det tror jeg, at jeg kan sige for de fleste af os. Men det gjorde fodbolden, siger Lars Petersen, der er årgang '53.
Gadebold
"Tordenskjold" og Petersen er barndomsvenner. De spillede fodbold sammen hver dag, ofte på "marken", en grøn bræmme mellem Sprogøvej og Drejøgade.
På bedste brasilianske manér skabte gutterne sammen med andre gutter i kvarteret et gadehold, de ifølge Anders W. Berthelsen kaldte for Valo. Valo mødte så det andet gadehold Sulfo fra Ibsensvej og omegn.
I fodbolden fandt Lars Petersen, der har to børn og er skilt, en form for frihed, en form for udfoldelse, en form for kreativitet. Men mest et sammenhold i et - dengang i forne tider - rent arbejderkvarter.
- Jeg tror, det måske er lidt typisk for Skibhuskvarteret: Et sammenhold. Det var næsten på tværs af alle hold. Det var værftet, det var bygget op omkring. Vi var mange dengang, der også begyndte at gå den boglige vej, også af værftsarbejderne, husker Lars Petersen.
I dag er Skibhuskvarteret ikke længere et gængs arbejderkvarter som i gamle dage, men moderne og hip. Og med tiltagende huspriser, mange "almindelige" arbejdere nok ikke har råd til.
- Det er stadigvæk en 'kvartersklub', men ikke det samme som før i tiden, hvor det var kvarterets klub. Nu ligger den i et kvarter, beskriver Lars Petersen Boldklubben Marienlyst i dag.
Men både klub og kvarter er i hans hjertekammer uanset konverteringen.
Professionel i 1978
Mens Lars Høgh var tro mod OB hele sin professionelle karriere, har Lars Petersen haft afstikkere til andre græsbaner. Bl.a. to år i Langeskov og et enkelt halvår i B1913, efter at professionel fodbold blev indført i 1978 i Danmark. Det blev til nogle kampe i den næstbedste række for '13, dengang det hed 2. division - og vist nok et selvmål ....
For altid kan han dog kalde sig divisionsspiller. Første kamp var ude mod Helsingør.
- Det var egentlig meget sjovt, men jeg spillede kun de første par kampe. Jeg tror, jeg blev skadet, siger Lars Petersen, der returnerede til de familiære rammer i Marienlyst på et lavere niveau.
- Jeg vil ikke blære mig med det, siger han om divisionsfodbolden.
- Jeg vil hellere blære mig med min Marienlyst-tid. Jeg var ikke god nok (i B1913, red.). Men for at sige det rent ud: Jeg kunne måske godt have spillet en række højere, end jeg gjorde. Vi spillede i Danmarksserien en del år i starten af 80'erne. Det var fint nok til mig, siger han om tiden i B1913 og Marienlyst dengang.
Lars Petersen undgik udvisninger og blev efter sigende aldrig sat af førsteholdet i Marienlyst, hvor faren også var træner, mens gudfaren ligeledes var det.
Ikke på det store stadion
Lars Petersen ser ikke OB's kampe på øens største stadion i Bolbro.
- Jeg vil hellere se nierne, Ø.B., Chang og Marienlyst, end jeg vil se OB. Det er fordi, det er min base. Og fordi, det er hyggeligt at møde gamle med- og modstandere, nævner Lars Petersen.
I udlandet er Liverpool hans hold. Og lidt Leeds ...
- Jeg lider selvfølgelig med det engelske landshold, der aldrig når noget. Sådan er det jo, bemærker rekordholderen fra Marienlyst.
I det mindste nåede Lars Petersen en hel del selv, mange briter burde misunde:
432 kampe.