Annonce
Skibhus Avisen

Seks private investorer vil være med til at bygge Vollsmose om: Det er flere, end borgmesteren turde håbe på

Den fysiske forvandling af Vollsmose er sat i gang, og nu har seks private investorer meldt sig som interesserede partnere i det arealudviklingsselskab, der frem mod 2030 skal sætte retningen for det omfattende arbejde i bydelen og sikre en mere blandet beboersammensætning. Foto: Michael Bager
De er en afgørende brik, men det har ikke været nogen selvfølge, at private investorer ville levere penge og engagement til omdannelsen af Vollsmose. - Men nu står der så mange og banker på, at vi faktisk får lidt sved på panden over at skulle vælge, siger en lettet borgmester.

Odense: Da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) for snart tre år siden tog de første og indledende snakke med investorer om den store omdannelse af Vollsmose, fik han ikke respons, der umiddelbart efterlod megen optimisme.

- Lad mig sige det sådan, at der var mere skæve smil på læberne hos investorerne end seriøse miner og snak, fortæller Rahbæk Juel.

Derfor er han glad for og også lidt lettet over, at seks investorer nu gennem en såkaldt prækvalifikation har budt sig til og vist interesse for at blive en del af det arealudviklingsselskab, der frem mod 2030 skal sikre, at der bygges 1600 nye boliger og etableres 30.000 kvadratmeter erhverv i den omdiskuterede bydel, hvor 1000 eksisterende boliger samtidig rives ned.

Annonce

- Det er stærke og meget kvalificerede aktører, der banker på døren, og der er så mange, at vi faktisk får lidt sved på panden over at skulle vælge, konstaterer Peter Rahbæk Juel.


Vi har i hvert fald et bedre udgangspunkt nu, end jeg havde turde håbe på for to år siden.

Peter Rahbæk Juel (S), borgmester


Foreløbig er fem valgt ud til en videre proces, og der er både pensionsselskaber, investeringsfonde og private investorer blandt dem. Det er ikke muligt at få oplyst, hvem de er, om det er danske eller udenlandske selskaber, eller om de allerede har andre investeringer i Odense.

Flere end forventet

Peter Rahbæk Juel understreger, at investor-interessen er en helt afgørende brik for fremtidens Vollsmose og for realiseringen af den politiske plan - Den Sidste Vollsmoseplan - der med både nedrivninger og nybyggeri blev vedtaget i 2018.

- Det er en forudsætning for, at vi kan skabe den fysiske forandring for Vollsmose, som vi ønsker, at vi får stærke private investorer med ind sammen med kommune og de almene boligorganisationer. Derfor er det godt, det er faktisk rigtig godt, at der er så mange, der er interesserede i at ville være med. Det er et vidnesbyrd om, at der er en tro på den plan, vi har lagt for danmarkshistoriens største forandring af et boligområde, siger borgmesteren.

Sådan har arkitektfirmaet Juul og Frost visualiseret en omdannelse af Birkeparken i Vollsmose. Illustration: Juul og Frost Arkitekter

Og efter Vollsmose-planen fik byrådsunderskrifter, har han da også oplevet andet en skæve smil hos investorerne, fremhæver han.

- Siden vi som by og byråd har vist, at vi vil det her, har piben haft en anden lyd hos investorerne. Det har gjort, at jeg har følt mig ret overbevist om, at der nok skulle komme nogle, der gerne vil være med. Men at der er seks, der lægger billet ind på nuværende tidspunkt, er mere, end jeg havde turde håbe på, erkender Rahbæk Juel.

Annonce

Fuld af potentiale

Også hos de to boligorganisationer i arealudviklingsselskabet er der stor glæde over den foreløbige interesse for at tage del i omdannelsen af Vollsmose.

- Jeg er glad for at kunne konstatere, at de private investorer deler vores syn på Vollsmose som en bydel fuld af potentiale, siger Erling Nielsen, der er formand for Fyns Almennyttige Boligselskab.

- Vi har brug for en visionær og robust samarbejdspartner for at gøre vores ambitiøse planer for Vollsmose til virkelighed og med de ansøgninger, der nu er kommet ind, er jeg sikker på, at vi finder den helt rigtige.

Kort fortalt om Den sidste Vollsmoseplan

  • Den Sidste Vollsmoseplan blev politisk vedtaget i 2018 og rummer tre delelementer: Fysiske forandringer, vækst, job og integration og så mønsterbrud og parallelsamfund.
  • De fysiske forandringer betyder blandt andet, at 1000 af Vollsmoses 2900 almene boliger skal rives ned - flest i Bøgeparken og Birkeparken. Nedrivningerne begynder i Bøgeparken i 2021 og slutter i Egeparken i 2025.
  • Private investorer skal samtidig bygge 1600 nye boliger i området. Formålet er, at Vollsmose skal have en mere blandet beboersammensætning og i højere grad ligne mere gennemsnitlige boligområder.
  • Planen skal samtidig sikre, at Odense lever op til ny lovgivning, der kræver, at andelen af almene familieboliger i ghettoområder inden 2030 reduceres til maksimalt 40 procent.

Det samme er formanden for Civica, Flemming Jensen:

- Vi er allerede godt begyndt med omdannelsen af Vollsmose, og vi glæder os over nu at kunne komme i dialog med de private investorer. Det er vigtigt for os at få alle perspektiver på fremtidens Vollsmose, siger han.

Annonce

Et letbanekrav?

En af de ting, der også har fyldt i de politiske diskussioner om ombygningen af Vollsmose, er den eventuelle etape 2 af letbanen, der vil køre gennem bydelen. En etape, der endnu ikke er taget nogen endelig beslutning om, men som der bliver sparet op til, og som splitter byrådet.

På den borgerlige fløj argumenteres der for at stoppe både idéen og opsparingen, mens blandt andre Peter Rahbæk Juel flere gange har påpeget, at en letbane gennem Vollsmose har stor betydning for investorernes interesse.

Rahbæk Juel, er der nogen af de fem udvalgte investorer, der har stillet krav om, at de kun vil være med i omdannelsen af Vollsmose, hvis letbanen kommer?

- Der er ingen tvivl om, at letbanens etape 2 til Vollsmose er en vigtig løftestang for at skabe forandring og værdi i området, og den ligger også til grund for den udviklingsplan, vi arbejder efter. På den måde har alle kigget ind i planen og kan se, at der, hvor vi planlægger at have udvikling af byggefelter, det er tæt ved letbanestationerne.

Men er det foreløbigt lagt ind som et krav hos nogen af investorerne?

- Det er ikke sådan, det fungerer.

- Det er et vigtigt budskab også til dem, der bor i Vollsmose: At der er investorer, der gerne vil dem og det område, de bor i, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om de private investorers interesse i de kommende år at være med til at bygge Vollsmose om. Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Når så mange investorer melder sig som interesserede uden en endelig beslutning om letbanen, kan det så ikke godt læses sådan, at den letbane måske alligevel ikke er så afgørende?

-Nej, for den ligger i materialet, investorerne har fået.

Men i materialet står jo også, at den politiske beslutning først træffes i 2022. Så igen: Er du sikker på, at letbanen er så afgørende?

- Det får vi jo helt konkret at se, når investorerne skal byde endeligt ind. Men ud fra mine samtaler med mange investorer kan jeg sige, at det er vigtigt, fordi en infrastruktur som letbanen - udover at være et godt og bæredygtigt transportmiddel  - også skaber værdi i form af byudvikling, som bybusser og BRT-løsninger (hurtigbusser, red.) ikke gør, siger Peter Rahbæk Juel.

Annonce

Ekstraordinære muskler

De kommende måneder fortsætter dialogen med de fem udvalgte investorer, og til sommer skal de aflevere deres endelige bud, der blandt andet vil blive målt på mængden af penge, de vil skyde ind. Hvor store summer der er tale om, ønsker borgmesteren ikke at uddybe.

- Men det er nogle stærke spillere, vi har med at gøre, som har ekstraordinære store muskler, siger han.

Hvor sikker føler du dig på, at I til september, når I skal tage endelig stilling til buddene, står med en investor?

- Vi har i hvert fald et bedre udgangspunkt nu, end jeg havde turde håbe på for to år siden.

Arealudviklingsselskabet råder over i alt 370.000 kvadratmeter i Vollsmose og forventer at skulle sælge 160.000 kvadratmeter byggeretter - altså arealer, som andre og også mindre investorer kan købe og bygge på.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce