Annonce
Skibhus Avisen

Skibhusslagteren i finale: Er dette Danmarks bedste pålæg?

Det skal være en ganske særlig leverpostej, førend den kan kaldes Danmarks bedste. For der er mange gode bud derude. - Det handler om mere end smag. Det handler om ensartethed og kunne holde den høje standard. Det handler om, hvordan strukturen er i den enkelte leverpostej og om man har ramt de helt rigtige forhold af ingredienser og varme. Det er lidt en videnskab, siger René Langholm, indehaver af Skibhusslagteren. Foto: Kristian Isaksen

René Langholm har overbevist et dommerpanel om, at hans smørbare brødpålæg - leverpostejen - hører til i landets absolutte elite. Til marts kan han måske endda bryste sig af at have landets allerbedste.

Annonce

Skibhus: Hvordan laver man en god leverpostej?

Jo, først lægger man et fundament af spæk. Rigtig meget spæk. Dernæst tilsættes en hulens masse lever.

Så blender man hele molevitten under høj varme, hælder den moste grisemasse i foliebakker og sætter det altsammen i fryseren, indtil de maltrakterede svinedele har opnået den fasthed, som kendetegner den udødelige klassiker iblandt det rugbrødsspisende folk.

Den kritiske koldbords-connoisseur vil nok mene, at ingredienslisten er temmelig fattig på indhold.

Men det er med vilje. For lige netop i denne opskrift er der tale om en ganske særlig leverpostej, som holder kortene tæt til kroppen.

- Det her er selvfølgelig en hemmelighed, siger slagtermester René Langholm fra Skibhusslagteren, da hans assistent rører endnu en ingrediens ned i den vældige maskine.

Som det ordentlige medie Skibhusavisen er, forbliver kameraet naturligvis slukket de næste sekunder.

- Det er jo de her detaljer, som gør den til det, den er, siger René Langholm, og hentyder til det skilt, som han med stolthed har stående på disken.

Nomineret til Danmarks Bedste Leverpostej.

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde det ikke betød noget. Jeg er sådan lidt en fagtosse og jeg har den største respekt for de gamle slagtere, som har modtaget nåle og diplomer på deres kunnen. Leverpostejen er sammen med medisteren, rullepølsen og hakkekødet det, en slagter bliver vurderet på af sine kunder, så meget større bliver det ikke

René Langholm

Leverpostej

Af de mest populære typer pålæg i Danmark troner leverpostej højest sammen med spegepølsen.

En forburgerundersøgelse foretaget af Danmarks Statistik viste i 2011, at en gennemsnitshusstand på et år brugte henholdsvis 322 og 337 kroner på de to pålæg.

Men eftersom leverpostej oftest koster mindre end spegepølsen gør per 100 gram, kan man konkludere, at leverpostejen fylder marginalt mere på frokostbordene.

Danskerne spiste på daværende tidspunkt 45 gram kødpålæg - herunder leverpostej - under frokosten.

I 2016 viste en undersøgelse, at rugbrødsmadder var danskernes mest udbredte aftensmad. 6,3 procent af de adspurgte svarede således, at de fik rugbrød til aftensmad dagen før - det er mange leverpostejmadder.

Fyn fører på leverpostejsbarometret. Således spiser 17 procent af alle fynboer et stykke med leverpostej under frokosten. Landsgennemsnittet er cirka 15 procent.

I Danmark kunne man for første gang i 1833 af gåselever. I 1847 fremstillede franskmanden François Louis Beauvais leverpostej af svinekød. Siden da tog spisen fart.

I 1992 blev leverpostejen kåret til danskernes foretrukne pålæg.

Først skal der en masse spæk i. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Hvad pokker

Hvert år har de danske slagtere muligheden for at deltage ved den landsdækkende udstilling i Herning - hvis man imponerer dommerne i høj nok grad.

Fra gang til gang udskiftes de kategorier, man kan stille op i alt efter, hvad der lige trender. I år er turen blandt andet kommet til leverpostejen.

Aldrig tidligere har René Langholm sendt et produkt ind til bedømmelse. Sjældent passer det godt ind i en travl hverdag og til de kommende konkurrencer i marts, skulle dommerne have smagsprøverne i hænde i december.

- Der er jo altid rigeligt at se til i den tid, men leverpostejsfristen var så rykket til første uge i januar. "Hvad pokker", tænkte jeg. Lad os da prøve at sende én af sted, siger slagteren velvidende, at hans leverpostej har henrykket bredt i kundeskaren.

- Vi har haft flere kunder, der siger, de aldrig har smagt en bedre leverpostej, så nu måtte vi se, om også dommerne delte den mening, griner han.

Dernæst selvfølgelig leveren. Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Et pejlemærke for kvalitet

På en søndag i januar sad fem fornemt dekorerede mesterslagtere og smagte på 60 forskellige leverposteje.

René Langholms bidrag var blandt de fem bedste.

- Yes. Der var ikke så meget andet at sige. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde det ikke betød noget. Jeg er sådan lidt en fagtosse og jeg har den største respekt for de gamle slagtere, som har modtaget nåle og diplomer på deres kunnen. Leverpostejen er sammen med medisteren, rullepølsen og hakkekødet det, en slagter bliver vurderet på af sine kunder, så meget større bliver det ikke, siger han, og retter opmærksomheden på beviset for en veludført uddannelsestid.

- Jeg har min bowlerhat hængende i butikken og bliver ofte spurgt af både kunder og kolleger, hvorfor jeg ikke bruger den. Men jeg har det sådan, at den skal hænge der, indtil jeg har gjort mig rigtigt fortjent til at gå med den. Hvis jeg bliver æresslagter eller får et diplom, hvorpå der står guld. Ligesom slagter Karlsen fra Fjordager. Hvis jeg kunne komme bare i nærheden af den klasse af slagtere, vil det have enormt stor betydning. Jeg kan sagtens tåle at vokse en centimeter mere, griner René Langholm.

En udmærkelse som æresslagter bliver uddelt af branchens egne mastodonter. En gruppe af slagtere, der i fællesskab er blevet enige om, at den enkelte slagter leverer et samlet produkt, som har fortjent en hyldest.

Om René Langholm kan tillade at iføre sig sin bowlerhat vil vise sig, når årets Foodexpo-messe i Herning løber fra 18. til 20. marts.

Det er publikum, der bestemmer, hvem der har kreeret det bedste produkt.

Og vand får man også svært ved at komme udenom. Foto: Kristian Isaksen
Hvad der kommer i udover disse tre ingredienser lader vi forblive hemmeligt. En dygtig magiker afslører heller ikke sine bedste tricks. Her bliver mesteren afløst af lærlingen. Foto: Kristian Isaksen
René Langholm står af og til også selv bag disken. Foto: Kristian Isaksen
Beviset på, at han i midten af marts er at finde i Herning ved FoodExpo - og muligvis vender hjem i stor triumf. - Der går 45.000 mennesker igennem ved messen, så der kommer til at være nogle tusinde der smager på leverpostejen og de kan alle give deres besyv med. Vi tager 18 kilo leverpostej med. Det bliver eddermame til mange smagsprøver, siger slagtermesteren. Foto: Kristian Isaksen
René Lanholms hustru Malene Langholm er medindehaver af Skibhusslagteren. Her i færd med at ekspedere kunder. Foto: Kristian Isaksen
Bowlerhatten - beviset på veludført svendeprøve - hænger i butikken. Rneé Langholm ifører sig den først den dag, at han har modtaget én af slagterbranchens stor hædere - måske det sker med leverpostejen. Foto: Kristian Isaksen
Skibhusslagteren. Foto: Kristian Isaksen
Foto: Kristian Isaksen
Foto: Kristian Isaksen
Foto: Kristian Isaksen
Foto: Kristian Isaksen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce