Vollsmose: De omkring 100 somaliske kvinder fra Vollsmose, som er samlet i kvindeforeningen Sahan, fik søndag eftermiddag endnu en fornem pris for deres arbejde med at forhindre kriminalitet og radikalisering blandt områdets drenge og unge mænd.
Her modtog repræsentanter for Sahan nemlig Finn Nørgaard-prisen, opkaldt efter Finn Nørgaard, som blev dræbt under forsøget på at forhindre angrebet på kulturhuset Krudttønden i København i 2015.
Foreningen er oprettet af Finn Nørgaards familie og venner, og den arbejder for at forhindre, at noget lignende sker igen. Det markeres hvert år på dagen for Finn Nørgaards død, den 14. februar, hvor politikere, ildsjæle, fageksperter og Finns familie og venner normalt mødes i Landstingssalen på Christiansborg for at hædre mennesker og foreninger, der gør en prisværdig indsats.
Annette Blegvad, medlem af Finn Nørgaard Foreningens prisudvalgDet er en ære at give prisen til jer, seje kvinder fra Vollsmose, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at børnene styrer uden om ekstremisterne og banderne i lokalområdet. I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn med frelse, status, dyre biler og hurtige penge.
Nej til mørkemænd
Og i år gik prisen altså til Sahan, der betyder "Fremad sammen". Som Annette Blegvad, medlem af foreningens prisudvalg, forklarede ved overrækkelsen:
- Det er en ære at give prisen til jer, seje kvinder fra Vollsmose, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at børnene styrer uden om ekstremisterne og banderne i lokalområdet. I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn med frelse, status, dyre biler og hurtige penge.
- Seks år efter at Finn gav sit liv i forsøget på at stoppe en ung voldsmand, er vi stolte over at kunne anerkende Sahan, der helt i samme ånd nægter at give op over for unges radikalisering. Det kræver nok sin kvinde at stå op imod det, men som man siger, så kan ingen slå en mor af banen, sagde Anette Blegvad.
Ingen tog til Syrien
Kvinderne i Sahan har blandt andet gjort opmærksom på sig selv ved at patruljere synligt rundt i Vollsmose og kører et stærkt parløb med blandt andet SSP Odense, det lokale samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi.
Mens både Aarhus og København har haft store problemer med grupper af radikaliserede unge, som blandt andet er taget i krig for IS i Syrien, har der gennem årene ikke været mange historier om noget tilsvarende i Odense - blandt andet takket været Sahan.
Hvis man spørger Sahans formand, Ayan Muumin, er en af de afgørende årsager til, at foreningen er lykkedes med sin antiradikaliserings-indsats netop et stærkt samarbejde med andre - fra myndigheder og til andre, som arbejder aktivt på at forhindre unge i at deltage i konflikter i Danmark og i udlandet. For eksempel ved at afholde åben hus-arrangementer med Vollsmose Nærpoliti og Fyns Politi.
Samman med Finn Nørgaard-prisen følger et arbejdslegat på 50.000 kroner. Sahan har tidligere modtaget Tine Bryld-prisen og SSP Odense-prisen for sit arbejde.
Finn Nørgaard-prisen
Finn Nørgaard
Lørdag eftermiddag den 14. februar 2015 blev Finn Nørgaard dræbt foran Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Han forsøgte at forhindre en 22-årig mand i at fortsætte med at skyde igennem dørene ind til et debatmøde om ytringsfrihed. Han blev 55 år.
Finn Nørgaard Foreningen
Foreningen blev oprettet i 2015 kort efter Finns død og skal videreføre hans kamp for udsatte børn og unge.
Hvert år på dagen for hans død mødes politikere, ildsjæle, fageksperter og Finns familie og venner i Landstingssalen på Christiansborg for at mindes Finn Nørgaard og hædre mennesker og foreninger, der gør en prisværdig indsats. På grund af coronapandemien foregik prisuddelingen i år på Facebook, hvor bl.a. folketingets formand Henrik Dam Kristensen og justitsminister Nick Hækkerup medvirkede.
Foruden Finn Nørgaard-prisen, som gik til Sahan, blev to andre priser uddelt. Et arbejdslegat på 30.000 kroner gik til projekt HjerteRum, der retter sig mod socialt udsatte yngre minoritetskvinder på Amager. Ildsjæleprisen gik til Aydin Soei, sociolog, foredragsholder og forfatter til bl.a. ”Omar og de andre – vrede unge mænd og modborgerskab”.