Annonce
Skibhus Avisen

Somaliske kvinder i Vollsmose får fornem pris: - I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn

Ayan Muumin (tv) og, Shamso Hassan (th) fra Sahan, den somaliske kvindeforening i Vollsmose, modtager her Finn Nørgaard-prisen for arbejdet med at forhindre radikalisering og kriminalitet i området. Foto: Finn Nørgaard Foreningen
Den somaliske kvindeforening Sahan får Finn Nørgaard-prisen for sit arbejde med at forhindre kriminalitet og radikalisering af de unge. Prisen uddeles efter Finn Nørgaard i 2015 blev dræbt i et forsøg på at forhindre angrebet på Krudttønden.

Vollsmose: De omkring 100 somaliske kvinder fra Vollsmose, som er samlet i kvindeforeningen Sahan, fik søndag eftermiddag endnu en fornem pris for deres arbejde med at forhindre kriminalitet og radikalisering blandt områdets drenge og unge mænd.

Her modtog repræsentanter for Sahan nemlig Finn Nørgaard-prisen, opkaldt efter Finn Nørgaard, som blev dræbt under forsøget på at forhindre angrebet på kulturhuset Krudttønden i København i 2015.

Foreningen er oprettet af Finn Nørgaards familie og venner, og den arbejder for at forhindre, at noget lignende sker igen. Det markeres hvert år på dagen for Finn Nørgaards død, den 14. februar, hvor politikere, ildsjæle, fageksperter og Finns familie og venner normalt mødes i Landstingssalen på Christiansborg for at hædre mennesker og foreninger, der gør en prisværdig indsats.

Annonce


Det er en ære at give prisen til jer, seje kvinder fra Vollsmose, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at børnene styrer uden om ekstremisterne og banderne i lokalområdet. I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn med frelse, status, dyre biler og hurtige penge.

Annette Blegvad, medlem af Finn Nørgaard Foreningens prisudvalg


Nej til mørkemænd

Og i år gik prisen altså til Sahan, der betyder "Fremad sammen". Som Annette Blegvad, medlem af foreningens prisudvalg, forklarede ved overrækkelsen:

- Det er en ære at give prisen til jer, seje kvinder fra Vollsmose, der tager sagen i egen hånd for at sikre, at børnene styrer uden om ekstremisterne og banderne i lokalområdet. I siger klart nej til de mørkemænd, der lokker jeres børn med frelse, status, dyre biler og hurtige penge.

- Seks år efter at Finn gav sit liv i forsøget på at stoppe en ung voldsmand, er vi stolte over at kunne anerkende Sahan, der helt i samme ånd nægter at give op over for unges radikalisering. Det kræver nok sin kvinde at stå op imod det, men som man siger, så kan ingen slå en mor af banen, sagde Anette Blegvad.

Annonce

Ingen tog til Syrien

Kvinderne i Sahan har blandt andet gjort opmærksom på sig selv ved at patruljere synligt rundt i Vollsmose og kører et stærkt parløb med blandt andet SSP Odense, det lokale samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi.

Mens både Aarhus og København har haft store problemer med grupper af radikaliserede unge, som blandt andet er taget i krig for IS i Syrien, har der gennem årene ikke været mange historier om noget tilsvarende i Odense - blandt andet takket været Sahan.

Hvis man spørger Sahans formand, Ayan Muumin, er en af de afgørende årsager til, at foreningen er lykkedes med sin antiradikaliserings-indsats netop et stærkt samarbejde med andre - fra myndigheder og til andre, som arbejder aktivt på at forhindre unge i at deltage i konflikter i Danmark og i udlandet. For eksempel ved at afholde åben hus-arrangementer med Vollsmose Nærpoliti og Fyns Politi.

Samman med Finn Nørgaard-prisen følger et arbejdslegat på 50.000 kroner. Sahan har tidligere modtaget Tine Bryld-prisen og SSP Odense-prisen for sit arbejde.

Finn Nørgaard-prisen

Finn Nørgaard

Lørdag eftermiddag den 14. februar 2015 blev Finn Nørgaard dræbt foran Kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. Han forsøgte at forhindre en 22-årig mand i at fortsætte med at skyde igennem dørene ind til et debatmøde om ytringsfrihed. Han blev 55 år.

Finn Nørgaard Foreningen

Foreningen blev oprettet i 2015 kort efter Finns død og skal videreføre hans kamp for udsatte børn og unge.

Hvert år på dagen for hans død mødes politikere, ildsjæle, fageksperter og Finns familie og venner i Landstingssalen på Christiansborg for at mindes Finn Nørgaard og hædre mennesker og foreninger, der gør en prisværdig indsats. På grund af coronapandemien foregik  prisuddelingen i år på Facebook, hvor bl.a. folketingets formand Henrik Dam Kristensen og justitsminister Nick Hækkerup medvirkede.

Foruden Finn Nørgaard-prisen, som gik til Sahan, blev to andre priser uddelt. Et arbejdslegat på 30.000 kroner gik til projekt HjerteRum, der retter sig mod socialt udsatte yngre minoritetskvinder på Amager. Ildsjæleprisen gik til Aydin Soei, sociolog, foredragsholder og forfatter til bl.a. ”Omar og de andre – vrede unge mænd og modborgerskab”.

Annonce
Annonce
Skibhus Avisen

Simon skal kigge i alle retninger: - Det er det, jeg har drømt om

Annonce
Annonce
Skibhus Avisen

Stig Tøfting skifter til Marienlyst - men kun på sin gps

Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Preben Schack er 30 år ældre end de fleste på sit hold: Når sønnen afleverer kuglen - Så scorer far

Skibhus Avisen

Tag med i Lunden: Frisør samarbejde

Skibhus Avisen

Snart klar: Ny café eller noget 'bageragtigt' på vej ved Netto-butik

Skibhus Avisen

Bygherren er tidligere soldat i Livgarden: Her bygger han 78 spritnye lejeboliger

Skibhus Avisen

Skoleleder takker af og stopper også som pendler: Nu skal Lars ud i sit drivhus

Skibhus Avisen

Avisen på bodega: - Vi har en masse hygge, sjov og ballade

Skibhus Avisen

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Skibhus Avisen

Der er kun 15 medlemmer i Henriks klub: Nu sejler medlemmerne mest for andres skyld

Skibhus Avisen

57 bæredygtige huse står klar næste sommer: - Det er et godt område at bygge i

Annonce