Annonce
Skibhus Avisen

Teater i forstaden: Seden har fået en kulturoase

Sune Krintel kan efter flere års tilløb melde Centralen klar til hele sceneopsætninger. Foto: Kurt Rasmussen
Den tidligere varmecentral i Seden er efter 32 år som øvelokale for Fjordagerscenen blevet modnet til at fungere som en helstøbt teatersal.

Seden: På Strandvejen i Seden ligger en bygning ved navn Centralen, der set udefra ikke fanger den store opmærksomhed, men kommer man indenfor, åbner der sig en hel verden af kulturelle muligheder.

Teatersalen har plads til 70 siddende gæster. Foto: Kurt Rasmussen

- Vi har kaldt projektet den lille kulturoase, for der skal være så mange forskellige aktiviteter som muligt, siger Sune Krintel.

Det er vores målsætning, at der skal foregå så meget som muligt her i huset, og gerne hver dag

Sune Krintel

Da han blev valgt som formand for Fjordagerscenen i 2016 havde han en ambition om at styrke foreningskulturen i området, og han så Fjordagerscenens øvelokale, Centralen, som et oplagt omdrejningspunkt.

Annonce
Centralen har fungeret som Fjordagerscenens øvelokale siden 1989, men først nu er der mulighed for at lukke publikum ind. Foto: Kurt Rasmussen

- Vi fik overdraget bygningen af kommunen i 1989, mod at vi selv sørgede for at vedligeholde den, men vi har ikke haft tilladelse til at lave forestillinger her, så vi har måttet leve med at transportere vores kulisser og udstyr til Agedrup Skole eller Fjordagerhallen, hver gang vi havde en opførsel, siger han.

Støtte og velvillighed

Men det er der blevet lavet om på, efter at Fjordagerscenen søgte og modtog 500.000 kroner fra Bydelspuljen i 2017. I løbet af et år var alle tilladelser på plads, og med hjælp fra frivillige og gode tilbud fra lokale håndværkere, lykkedes det foreningen at bringe Centralen i en sådan stand, at man kunne invitere publikum indenfor.

- Vi fik bygget en ny indgang og to toiletter og fik placeret to nødudgange, som stod færdigt i sommeren 2020, men da vi skulle vi i gang med forestillingerne, lukkede coronaen ned igen, siger Sune Krintel, der måtte vente mere end et år for at se sine drømme blive til virkelighed.

Det har kostet foreningen 500.000 kroner at installere et nyt indgangsparti med to toiletter. Foto: Kurt Rasmussen
Annonce

Musicalpremiere

Og det er netop sket, idet Fjordagerscenen de seneste 14 dage har haft Askepop på programmet.

- Det er den første rigtige musical, vi har kunnet gennemføre i Centralen, siger Sune Krintel i en pause mellem de to sidste opførsler af Askepop søndag eftermiddag.

Han er kapelmester i det fire mand store orkester, der leverer musikken til musicalen, og efter en vellykket forestilling er han klar til at åbne endnu mere op for Centralens scene.

- Der har allerede været nogle foredrag og nogle små koncerter. Der er også nogle blomsterbindere der mødes og nogle kostumedamer, der syer herovre, men der er plads til meget mere, siger Sune Krintel, som kun har modtaget positive tilbagemeldinger.

- Når folk kommer herind første gang, siger de: ”Hold da op, vi vidste slet ikke, at der var sådan et teater her”.

Annonce

Mere end et teater

Og projektet har også medført positive reaktioner på de indre linjer.

- Jeg kan mærke, at der er en grøde i foreningen, efter at vi har fået de her lokaler, og der er flere og flere forældre, der kommer og hjælper med noget håndværksmæssigt eller andet, de er gode til. Det er sådan man får en forening op at stå. Når hele familien møder op og deltager. Det skaber sammenhold, og så kommer de igen, når det næste stykke skal opføres, siger han og forklarer, at adgangen til faciliteterne ikke kun er begrænset til Fjordagerscenen.

Kirsten Janby, som har været en del af Fjordagerscenen siden 1972, er meget tilfreds med de nye rammer: - Jeg er jo det ældste medlem af foreningen og har oplevet, hvordan flere generationer har været aktive på scenen gennem årene, og det tror jeg bestemt også, at de nye faciliteter kan hjælpe til med at fortsætte, siger hun. Foto: Kurt Rasmussen
Rikke Bach Eriksen var blandt gæsterne under den sidste opførsel af Askepop. - Jeg synes det er fantastisk, at det er blevet tilladt at spille her, og det er første gang, jeg ser en forestilling her.  Jeg har selv været med i Fjordagerscenen og var også med fra starten, da vi fik lokalerne her, så jeg føler jo, det er en del af mig selv, siger hun. Foto: Kurt Rasmussen

- Det er vores målsætning, at der skal foregå så meget som muligt her i huset, og gerne hver dag, lyder det fra Sune Krintel, der kan fortælle, at alle interesserede kan henvende sig til Fjordagerscenen og lave aftaler om at benytte Centralens lokaler.

Annonce
Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Annonce
Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce
Skibhus Avisen

Ingen lærerer eller vikarer til de ældste elever: Corona rammer Odense-skole

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Skibhus Avisen

En byggeplads tager form: Arbejdet med at skabe kontorhus til 1600 medarbejdere i gang

Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Skibhus Avisen

Kendt erhvervsmand indsat som midlertidig direktør for Odense Glasværk: - Det er en evig kamp

Skibhus Avisen

Gourmetsted i Odense lukker ned: Stopper på grund af sygdom

Annonce