Annonce
Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Zelina Brask lægger blomster der, hvor hendes far, Henrik Brask, blev fundet. Foto: Maia Westover/privatfoto
En mand faldt i havnen og mistede livet. Datteren til den afdøde mand savner en mere sikker havn at færdes på.

Havnen: En aften i november 2020 vendte Zelina Brasks far ikke hjem, og nu stiller hun spørgsmål til, om der skal gøres en indsats for at sikre Odense Havn bedre.

28. november 2020 var Zelina Brasks far til fest i en lejlighed på Odense Havn. Han vendte ikke hjem efter festen, og familien var dybt bekymrede, men var ikke i tvivl om, at det var ham, det drejede sig om, da de fik at vide, at der var blevet fundet en mand i Odense Kanal.

- Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død, fortæller Zelina Brask, der går i gymnasiet på Mulernes Legatskole.

Annonce

Henrik Brask havde været til fest, og var på vej hjem med sin kone, Tina Brask, men Tina Brask gik ovenpå igen ved festen, da hun mente at have glemt noget. Hun blev i lejligheden i noget tid, men da hun kom ned igen, var hendes mand væk. Hun gik ud fra, at han havde fundet en måde at komme hjem selv, og vendte derfor alene hjemad.

Et slidt skilt på havnens brædder. "Pas på! Trædækket kan være glat.” Foto: Maia Westover/privatfoto

Men dette var ikke tilfældet. Henrik Brask var død. Der blev fundet blå mærker på hans ryg og bagsiden af hans læg, så han er antageligvis gledet på den glatte efterårsskrant, som omringer havnen, og er faldet i vandet. Og druknet.

Dødsfaldet tog hårdt på Tina Brask.

- Man skal til at lære at leve i en helt ny hverdag uden ens fortrolige, uden ens sparringspartner, og samtidig finde ud af, hvem der er der for dig og børnene, man mister også venner og veninder undervejs, og man mister sig selv, man bliver bare en skal, som skal overleve og igennem dagen, så man skal også finde sig selv og lære at leve uden ens halvdel. Jeg har ikke bare mistet min mand, jeg har mistet hele min verden – og mine børn, deres far, fortæller Tina Brask i dag.

Mere hegn?

I hele Danmark er der folk, som falder i vandet. I en TV2/Lorry-artikel bliver det understreget, at der i perioden 2001 til 2017 druknede 36 mænd i alderen 15 til 29 år i havnene i forbindelse med alkohol.

Men Zelina Brask tænker på, om hendes far kunne have været i live i dag, hvis havnen havde været mere sikker den nat. Denne bekymring for sikkerhed er også rodfæstet i, at havnen er et tætbefolket sted. Yderligere er Odense Havn et centralt sted om sommeren, hvor der færdes mange unge mennesker og kulturliv.

Gymnasieelever skriver

Artiklen er skrevet af elever fra Mulernes Legatskole som et led i projektet RYK, der er et samarbejde mellem Fyens Stiftstidende og flere fynske gymnasier.

Samarbejdet går ud på at introducere eleverne for aktiv medieundervisning ud fra en konstruktiv kontekst, hvor man finder såvel problemer som løsninger via journalistikken.

Artiklerne skrevet af elever fra Mulernes Legatskole vil dukke op i Skibhusavisen og på skibhusavisen.dk.

Zelina Brask håber, at politikkerne vil tage mere ansvar for dette problem og tage det seriøst, så man kan føle sig tryg, når man færdes ved Odense Havn, især efter den smerte, som hun og hendes familie har været igennem det sidste års tid i form af at miste et højtelsket familiemedlem.

En løsning på dette problem kunne være at fortsætte det allerede etablerede hegn, som man finder på havnen, mener Zelina Brask. Boligerne på havnen ligger få meter fra vandet.

En rundspørge til nogle af politikerne i Odense Byråd viser, at de udtrykker deres sympati og kondolerer Henrik Brasks død. Næstformand for by- og kulturudvalget, Kristan Guldfeldt (K), henviser til myndighederne, som værende det vigtigste led i processen, da de først skal lave en sikkerhedsvurdering af havnen, inden der kan ske noget.

Reza Javid (EL) forslår, at man kunne møde op til et byrådsmøde og stille spørgsmålet om sikkerheden direkte og konkret til byrådet.

Fundet af hundelufter

Zelina Brasks far, Henrik Brask, blev 29. november 2020 fundet i Odenses kanal af en dame, som var ude at gå tur en tur med sin hund, og senere anmeldte det kl. 09.52. Der blev sat gang i en redningsaktion, hvori de fik den livløse mand på land. Han blev senere kørt til akutmodtagelsen på OUH, hvor han blev erklæret død.

Zelina Brasks familie, som består af Zelina Brask, Lucka Brask og Tina Brask, har lidt meget under hele denne oplevelse, og savner deres far og ægtemand ekstremt. Derfor har Zelina Brask valgt at træde frem med sin historie, i håb om, at der kan blive gjort noget.

Søren Rask, som repræsenterer sikkerhed i Odense Havn, nævner også, at det er en politisk beslutning, der skal til at ændre på noget, og konkret By- og Kulturudvalget, fordi de har nogle retningslinjer på, hvordan området dernede skal se ud.

Han siger, man sidder i havneudvalget derinde, det er Odense Kommune, der har det. Der sidder man mange forskellige, bl.a. også politiet og SSP sidder med i det, og det er der, man snakker om, hvad er det, der foregår nede på havnen, oplyser han.

Zelina Brask. Privatfoto

Tina Brask minder om, der sidder en familie tilbage, som er knust. Hun synes, der skal være fokus på sikkerheden.

- Henrik var det mest livsglade, dejlige menneske, altid nem at være omkring, han trådte lige ind i alles hjerter, og vi savner ham hver evig eneste dag, siger Tina Brask.

Annonce
Skibhus Avisen

Fodboldskole til august

Annonce
Skibhus Avisen

Claus har droppet webshoppen: - Jeg plejer med et glimt i øjet at sige, at der er to ting, man ikke skal finde på nettet: Det er sit instrument og sin livsledsager

Annonce
Skibhus Avisen

Skiftede den hvide kittel ud med det hvide lærred: Den 26-årige sygeplejerske Mathilde springer ud som kunstner efter at have malet med psykiatriske patienter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Skibhus Avisen

Ingen lærerer eller vikarer til de ældste elever: Corona rammer Odense-skole

Skibhus Avisen

Ny bager med engelskklingende navn åbner i Odense til april: - Smør er vigtigt og det er sjovt at prøve nye ting af

Skibhus Avisen

Skiftedag i lægehus med 3300 patienter får ikke tårekanalerne i arbejde hos snart 69-årig læge: - Jeg tror ikke, jeg vil græde

Skibhus Avisen

En byggeplads tager form: Arbejdet med at skabe kontorhus til 1600 medarbejdere i gang

Skibhus Avisen

Zelinas far faldt i havnen og døde: - Min mor ringede mig hjem fra arbejde, og så kom jeg hjem og spurgte, hvor far var, og så sagde hun, at han var død

Skibhus Avisen

Kendt erhvervsmand indsat som midlertidig direktør for Odense Glasværk: - Det er en evig kamp

Annonce