Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Øget iltsvind i Flensborg Fjord

Nok kan skibene sejle rundt på fjorden og forsøge at fiske, men det er svært at fange noget længere. Arkivfoto: Martin Ziemer, Flensborg Avis
Få dage efter, at Flensborgs byråd vedtog forslag om at redde fjorden, viser rapport fra Miljøstyrelsen, at iltsvind er et voksende problem i Flensborg Fjord.

Flensborg: Torsdag gik et næsten enigt byråd sammen om at stemme et forslag igennem, som skal være med til at hjælpe Flensborg Fjord. Dagen efter udgav Miljøstyrelsen og Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) i Danmark en rapport over mængden af iltsvind, som viser bekymrende tilstande i vandet ved Flensborg.

»I Flensborg Fjord var der i september kraftigt iltsvind i både den indre og ydre del. I den indre del blev der registreret frigivelse af svovlbrinte fra bunden. Det var ikke tilfældet i den ydre del, selvom bundvandet her var næsten helt iltfrit«, står der i rapporten.

Bliver et område gentagne gange ramt af iltsvind, kan det især have konsekvenser for dyrelivet. Fødekæder kan gå i stykker, og manglende flora og fauna på bunden kan være med til at øge iltsvinden mere.

Annonce

Fanger færre fisk

I det sydlige Lillebælt og helt ned til bunden af Kiel Bugt konstaterede undersøgelsen, at der udbredt og overvejende kraftigt iltsvind.

Ifølge formanden for Fischereiverein Flensburg, Horst Hansen, mærker fiskerne konsekvenserne af iltsvind.

- Fra seks meter og ned fanger vi intet længere, og vi har ikke fanget torsk i et år. Det er meget svært at fange noget i Flensborg Fjord, siger Horst Hansen og fortæller, at han onsdag bare fangede ti rødspætter på dagens tur.

Sammenlignet med de danske farvande er områderne ved Flensborg Fjord og sydpå præget af kraftigt iltsvind. Grafik: DCE, Miljøstyrelsen

Lidt længere ude af fjorden er tilstanden en smule bedre, oplyser Horst Hansen. Det er noget, som den rutinerede fisker fra Gråsten, John Gregersen, kan bekræfte. Han fisker mest ved Holnæs og Nybøl Nor, hvor han også indsamler data for Danmarks Tekniske Universitets Institut for Akvatiske Ressourcer.

- Jeg oplever ind imellem, at det er svært at fange fisk. Senest har der været mange sild og makreller, når jeg har fisket, men det ændrer sig jævnligt med bestanden, siger han.

Annonce

Voksende problem

Problemet med iltsvind i Flensborg Fjord og de nærliggende farvande er et problem, som har vokset sig større og større. Bare i perioden fra 26. august til 22. september i år nåede iltsvindet de fleste steder at udbrede og intensivere sig. Samtidig har tilstanden næsten nået en negativ kulmination.

»Iltsvindets udbredelse i september 2021 var den tredjestørste registreret siden 2008«, skriver Miljøstyrelsen i rapporten.

Tilstanden i fjorden fik altså Flensborgs lokalpolitikere til at gå sammen om et bredt forslag på sidste uges byråd. Her opfordrede Glenn Dierking (SSW) også rådmand Stephan Kleinschmidt om at sende forslaget om at hjælpe Flensborg Fjord videre til den danske miljøminister Lea Wermelin (S).

Hvad er iltsvind?

Iltsvind betyder, at der bruges mere ilt i bundvandet, end der tilføres. Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor skylles i havet fra landjorden med regnen. I vandet giver stofferne næring til alger, som vokser i løbet af foråret og sommeren.

Når algerne dør, falder de til bunden og nedbrydes, i den proces bruger algerne ilt. Vandet ved bunden tømmes derfor gradvist for ilt. Iltsvind forstærkes af stigende havtemperaturer, da ilten bruges hurtigere i varmt vand, og varmt vand kan ikke indeholde lige så meget ilt som koldt vand.

Kilde: Miljøstyrelsen

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Socialdemokraterne arbejder på at få en filial af SOSU-uddannelsen til Nordals

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Heldig syvårig dreng: Frederik vandt gratis adgang resten af livet til oplevelsespark

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Byggeri går i gang: Bauhaus valgte Sønderborg i en rivende udvikling

Ugeavisen Sønderborg

Husker du Skjerns Magasin i Matador: Nordborg får en snert af Korsbæk

Ugeavisen Sønderborg

Mød forfatteren bag bogen om Martin med Fløjten

Ugeavisen Sønderborg

Back to the Roots vender tilbage med musik og kunst

Ugeavisen Sønderborg

Der er gaver på vej til Sønderborg: Bitten & Mads Clausen Fond fejrer sine 50 år på havnen ved Alsik

Ugeavisen Sønderborg

Nyt byråd skal sætte rammerne for Sønderborgs sidste gamle havn: V foreslår kollegie og byggeri under vandet

Ugeavisen Sønderborg

Hun elsker mad og hader at kede sig - drømmer om en middag på Syttende

Ugeavisen Sønderborg

Hvem vil sælge de fermenterede drikke?

Ugeavisen Sønderborg

Direktør tog fejl: Valgplakater må alligevel blive hængende i gågaden

Ugeavisen Sønderborg

Veje bliver afspærret: Tysk krimiserie skal filme ved Gråsten

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Velbesøgt vælgermøde i Augustenborg

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg Billard Club fejrer klubbens 40 års fødselsdag

Ugeavisen Sønderborg

Stem i eget hjem til kommunalvalget

Ugeavisen Sønderborg

Grænsehandlens største spiller udvider: Fleggaard åbner nyt supermarked

Ugeavisen Sønderborg

Isabellas energidrik er fyldt med gode sager: Du får det godt i maven

Ugeavisen Sønderborg

Du kan booke Carina og Martin helt gratis

Ugeavisen Sønderborg

Duo inviterer til julekoncert - har samlet 23.000 kroner til julemærkehjem

Ugeavisen Sønderborg

Mere end 15 år undervejs: Nu kan man komme hele vejen rundt om Lillehav

Ugeavisen Sønderborg

Smitteproblemer bliver mindre i fem kommuner, men trænger sig på i en anden: Syd- og sønderjysk kommune har nu tre-cifret smittetryk

Ugeavisen Sønderborg

Puch's Venner lukker og slukker efter 30 år

Annonce