Annonce
Ugeavisen Sønderborg

100 års partihistorie kan ses på det tyske museum

Hauke Grella er leder på det tyske museum i Sønderborg og har stået i spidsen for den nye udstilling om Slesvigsk Parti. Foto:Timo Battefeld
Deutsches Museum i Sønderborg åbner sin første særudstilling, som handler om Slesvigsk Parti, der blev grundlagt for 100 år siden.
Annonce

Sønderborg: Salt- og peberdåser, hagekors og gule farver er alle en del af Slesvigsk Partis historie. Partiets 100-årige historie kan ses på det tyske museum i Sønderborg, som åbner sin første særudstilling efter den store genåbning i august.

Historien fortælles gennem valgplakater.

- Alle aspekter i Slesvigsk Partis historie indgår i udstillingen, fra partiets krav om grænserevision over mindretallets loyalitetserklæring overfor den danske stat og frem til i dag, siger Hauke Grella, der har stået for udstillingens koncept og fortælling samt er leder af Deutsches Museum.

Der vil i udstillingen ikke blive lagt skjul på mindretallets og Slesvigsk Partis nationalsocialistiske holdninger før og under anden verdenskrig.

- Det er en side af historien, vi altid har fortalt her på museet, og det gør vi også her. Det skal ikke gemmes væk, siger Hauke Grella.

Annonce

Stiftet efter Genforeningen

Efter Genforeningen i 1920 besluttede medlemmer af det nyopståede tyske mindretal at danne foreningen Schleswigscher Wählerverein, som blev grundlaget for Slesvigsk Parti. Partiet var repræsenteret med et mandat i Folketinget fra 1920 til 1943 samt fra 1953 til 1964.

Fra 1973 til 1979 havde partiet et mandat i Folketinget ved at opstille kandidater på Centrum-Demokraternes liste.

- Efter anden verdenskrig blev partiets stemmetal dårligere og dårligere. Men midt i 80'erne fik partiet sin egen bestyrelse, der blev ansat en partisekretær, og partiet fik sit eget logo. Det hele blev mere professionelt, siger Hauke Grella.

Efter kommunalreformen i 1970 intensiverede Slesvigsk Parti sit kommunalpolitiske arbejde. I dag har partiet ti byrådsmedlemmer i de fire sønderjyske kommuner. Størst i Sønderborg Kommune med fem medlemmer af byrådet.


Midt i 80'erne fik partiet sin egen bestyrelse, der blev ansat en partisekretær, og partiet fik sit eget logo. Det hele blev mere professionelt.

Hauke Grella, museumsleder


I 80'erne og 90'erne fik partiet mere fokus på at være et regionalt parti.

- Indtil da havde det haft fokus på Nordslesvig og det tyske mindretal. Men nu fik partiet mere fokus på Sønderjylland, siger Hauke Grella.

Her kommer salt- og peberdåserne ind som symbol på valgplakaterne: ”SP – et krydderi i sønderjysk politik”. Krydderdåserne blev brug frem til 2005.

Annonce

Junge Spitzen

Sønderborgs Stephan Kleinschmidt, som er viceborgmester i Sønderborg, er også en del af udstillingen. Han har siddet i byrådet i Sønderborg siden 2006 og stillede i 2015 op til folketingsvalget for de radikale uden at opnå valg. Også ungdomspartiet Junge Spitzen er der fokus på.

- Det blev grundlagt i 1998 og var med til at sætte fokus på, at folk skulle stå indefor, at de var en del af det tyske mindretal. Et af Junge Spitzens resultater var, at de fik nye folk frem som Stephan Kleinschmidt, siger Hauke Grella.

Det tyske museum har i år gennemgået en kæmpe ombygning, og der er bygget nyt ved siden af den eksisterende bygning på Rønhaveplads. Et projekt til næsten 30 millioner. Særudstillingen om Slesvigsk Parti er den første i det nye museum, men der vil komme flere store særudstillinger i 2021.

Indtil videre har omkring 2700 besøgt museet.

- Jeg er tilfreds med besøgstallet i forhold til, at vi før havde 1400 gæster på et helt år, og at der er corona. Mange skoleklasser har aflyst deres besøg, og vi har ikke set nogle tyske turister, siger Hauke Grella.

Udstillingen om Slesvigsk Partis 100-årige partihistorie er åbnet og kan ses frem til foråret.

Byrådspolitiker Stephan Kleinschmidt er en del af partiets nyere historie. Foto:Timo Battefeld
Jes Schmidt var redaktør for det tyske mindretals avis, Der Nordschleswiger, samt sad i Folketinget i 70'erne gennem et samarbejde med Centrum-Demokraterne. Han sad også i byrådet i Aabenraa. Foto:Timo Battefeld
I 30'erne og 40'erne var nationalsocialismen en del af Slesvigsk Parti. Foto:Timo Battefeld
Den nye udstilling findes i et af museets nye rum til særudstillinger. Foto:Timo Battefeld
Der vil komme flere særudstillinger på det tyske museum i Sønderborg. Foto:Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce