Annonce
Ugeavisen Sønderborg

113 meter lang mur: Skal beskytte mod klimaforandringer

Sønderborg Kommune planlægger at bygge højvandssikring på Fiskenæsvej i Gråsten. Den kommende betonmur skal blandt andet forsynes med siddepladser, så man kan nyde udsigten. Foto: Sønderborg Kommune
Risikoen for oversvømmelser i Gråsten får nu Sønderborg Kommune til at bygge en højvandsmur langs Fiskenæsvej. Muren bliver 113 meter lang og i helstøbt beton.
Annonce

Gråsten: En ny højvandsmur skal beskytte Gråsten mod fremtidige oversvømmelser. Det besluttede teknik- og miljøudvalget på tirsdagens møde.

- Når vi vælger at opstarte stormflodssikringen i Gråsten med at etablere en højvandsmur på Fiskenæsvejen, hænger det sammen med, at vi ønsker at sætte handling bag DK2020-planen og signalere, at vi tager forpligtelserne i planen alvorligt, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten) i en pressemeddelelse.

DK2020 er et samarbejde, som Sønderborg Kommune og 19 andre kommuner i Danmark er en del af. Det foregår i samarbejde med Realdania. De 20 kommuner arbejder på at være Co2-neutrale senest i 2050.

- Projektet er relativt simpelt at gennemføre og sikrer en offentlig vej, som er vigtig for adgangen til Stjerneparken og Marina Fiskenæs-området. Man kan sige, at det er en lavt hængende frugt, fordi der ikke er mange parter involverede, og fordi projektet er teknisk simpelt, siger Aase Nyegaard.

Annonce

Med siddepladser

Muren, der skal beskytte Fiskenæsvej og dermed i første omgang hele Marina Fiskenæs-området og Stjerneparken, bliver 113 meter lang. Den bygges cirka 70 centimeter over terræn og forsynes med siddepladser, så man kan sidde på muren og nyde udsigten, oplyser Sønderborg Kommune i en pressemeddelelse.

- Jeg synes, højvandsmuren er en god begyndelse på stormflodsbeskyttelsen af Gråsten, fordi den også har værdi alle de dage, hvor der ikke er højvande. Da kan borgere og turister sætte sig på den og nyde udsigten eller tage en pause med madpakken, siger teknik- og miljøudvalgets næstformand, Stefan Lydal, (DF).

Prognoser viser, at vandstanden ved næste 100-årshændelse på grund af stormflod, stigende havvandstand og/eller øget nedbør kan stige til 2,48 meter over normal vandstand. Ved den seneste 100-årshændelse i 2017 var vandstanden 1,72 m over normalen.


Projektet er relativt simpelt at gennemføre og sikrer en offentlig vej, som er vigtig for adgangen til Stjerneparken og Marina Fiskenæs-området.

Aase Nyegaard, formand for teknik- og miljøudvalget (Fælleslisten)


En stormflodshændelse med mere end 2 meters vandstandsstigning vil betyde, at Fiskenæsvej vil blive oversvømmet og adgangen hindret for 188 borgere i helårshuse og 148 ferieboliger. Oversvømmelsen og dermed skaderne kan også brede sig til Østersøen, Slotssøen og andre gader i Gråsten By.

Forventningen er, at højvandsmuren kommer til at koste cirka 950.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce