Annonce
Ugeavisen Sønderborg

17 vandløb og vådområder i naturgenopretning

I vådområderne er formålet at fjerne kvælstof og skabe mere sammenhængende natur. Restaureringen af vandløb skal sikre gode vandløb for fisk, insekter og vandplanter. Pressefoto
Syv vådområder og 10 vandløb i Sønderborg Kommune er med i et undersøgelsesprojekt for naturgenopretning, der er finansieret af staten og EU.
Annonce

Sønderborg: Et stort naturgenopretningsprojekt i Sønderborg Kommune er en del af de nationale vandområdeplaner, som kommunerne har pligt til at deltage i. Målet er at forbedre vandmiljøet og mindske kvælstofudledningen. Kommunen undersøger samtidig muligheden for, at der nogle steder kan skabes rekreative arealer for borgerne.

- Det er i virkeligheden et ret stort projekt, vi er i gang med. Det involverer omkring 200 lodsejere, som har fået brev om planerne og har haft mulighed for at spørge ind til dem. Nogle steder har de også allerede haft besøg af medarbejdere fra kommunen, som til fods har gennemgået og opmålt grøfter, dræn og marker med håndholdt GPS, forklarer formand for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten).

Udvalget er netop orienteret om status på projektet.

Annonce

Møde med lodsejere

Forundersøgelserne omfatter også møder med lodsejerne. Når forundersøgelserne er færdige, går det egentlige projekt i gang med retablering af slyngninger i vandløb, etablering af gydesteder og grødeskæring, så vandet får frit løb. I vådområderne handler det meget om at fjerne kvælstof til gavn for planter og dyr.

Vandløbenes miljøkvalitet er før projektet bedømt som enten ringe, dårlig eller moderat.

Dårligst tilstand er der i den korte Holmbæk samt i Krambæk og Snogbæk, som begge er over fem kilometer lange. Prognosen er, at alle vandløb opnår blåstempling som "god", når projekterne er gennemført.

Naturgenopretning

I vådområderne er formålet at fjerne kvælstof og skabe mere sammenhængende natur. Restaureringen af vandløb skal sikre gode vandløb for fisk, insekter og vandplanter. Kommunernes indsats på området medvirker til, at Danmark kan opfylde sine forpligtelser over for EU’s vandrammedirektiv.

Undersøgelsesprojekterne gennemføres i følgende vådområder: Nordborg Bæk (29 lodsejere), Ketting Nor (12 lodsejere). Kajbæk ved Blans, Snogbæk, Humlemaden i Lysabildskov, Skelde Vig og Krambækken ved Skelde involverer alle under 10 lodsejere.

Desuden i følgende vandløb: Krambæk på Broagerland (34 lodsejere), Fiskbæk ved Gråsten (20), Humbæk på Sydals (18), Melved Bæk på Nordals (14), Adsbøl Bæk (13). Vadebæk i Sønderskoven, Holbæk ved Klinting, Snogbæk på Sundeved, Hundsbjerg Bæk ved Gråsten og Holmbæk på Nordals involverer alle under 10 lodsejere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce