Annonce
Ugeavisen Sønderborg

28 mio. kroner ryger direkte i kommunekassen

Borgmester Erik Lauritzen er glad for, at man brugte 300.000 kroner på en retssag mod staten. For det har givet ekstra penge fra den kommunale udligningsordning. 28 mio. ekstra som lægges i kommunekassen. Arkivfoto: Timo Battefeld.
Et væsentlig højere beløb fra den kommunale udligningsordning end beregnet lægges i kommunekassen og afbøde for de ekstra udgifter, som coronakrisen måtte medføre, siger borgmester Erik Lauritzen.
Annonce

Sønderborg: Der var glæde i Sønderborg Kommune, da regeringen forleden præsenterede den ny udligningsordning. Det viste sig nemlig, at man på Christiansborg havde lyttet til de 19 kommuner – heriblandt Sønderborg – som pegede på fejl i beregningsgrundlaget og på den baggrund rejste en sag mod staten. Nu får Sønderborg Kommune yderligere en kompensation på 28 mio. kr. for de skævheder, der er påpeget i de foregående års beregningsgrundlag.

Pengene kommer samtidig med, at man arbejder på en årlig besparelse i budgetterne på 30 mio. kroner fra næste år. Men det bliver der ikke ændret på, selv om der er kommet ekstra penge ind.

- Udgiftsreduktionen er en beslutning fra sidste år, så de ekstra penge lægges i kommunekassen, så vi bliver mere robuste i forhold til udgifterne i forbindelse med coronakrisen. Vi ved endnu ikke, hvad det kommer til at koste os, siger borgmester Erik Lauritzen(S).

Annonce

Fra minus til plus

Der var i det første udspil til en ny udligningsordning endda lagt op til, at Sønderborg Kommune skulle af med ca. 10 mio. kr. Resultatet blev i stedet, at Sønderborg Kommune får ca. 20 mio. kr., hvoraf de 17 mio. er fra pendlerskatten. Hertil kommer nu, at der udbetales et éngangs-tilskud på 28 mio. kr. som kompensation for de skævheder i beregningsgrundlaget for uddannelsesniveau for udlændinge, som staten har erkendt, at der var de foregående år.

- Vores påstand var og er, at det gav en skævvridning i beregningen af tilskud, at man ikke registrerede udlændinges uddannelsesniveau. Højtuddannede udlændinge udløste samme tilskud som lavtuddannede udlændinge, og da vi har mange lavtuddannede, var effekten negativ for os. Det er der nu rettet op på for de kommende år, og vi får som kompensation for de foregående år 28 mio. uventede kroner. Så det luner da, tilføjer Erik Lauritzen.

Retssagen kostede Sønderborg Kommune ca. 300.000 kroner i i blandt andet juridisk bistand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce