Sønderborg: To tredjedele af det affald, der bliver brændt, kunne have været genanvendt, viser en grundig undersøgelse af Småt brændbart-containere fra fire af Sønderborg kommunes genbrugspladser.
- Vi fandt blandt andet 547 kilo plast, der kunne have været genanvendt og 1155 kilo madrester, der kunne have været brugt til biogas, og som i øvrigt slet ikke må afleveres på genbrugspladen, men i beholderen derhjemme. Det er meget trist, fordi vi står i en klimakrise, hvor vi netop skal passe rigtig godt på vores klode. Samtidig giver det også et dejligt optimistisk syn på fremtiden, fordi der er meget, vi selv kan gøre, når potentialet for mere genanvendelse nu er så stort, udtaler formand for Sønderborg Forsyning, Ellen Trane Nørby, i en pressemeddelelse.
Som en del af vejen til løsningen på Danmarks store ressourceforbrug, omdanner flere af landets genbrugspladser nu Småt Brændbart-containeren til Rest efter sortering-containere.
Det gør man bl.a. ved at opstille borde, hvor man sammen med en genbrugsvejleder kan få hjælp til at sortere sit restaffald efter sortering endnu bedre, så man næste gang kan sortere grundigt nok hjemmefra.
Væk med ”Småt brændbart”
Sådan gør man også i Sønderborg Forsyning, hvor rest-containeren på kommunens genbrugspladser siden mandag har heddet ”Rest efter sortering”. Og det har borgerne taget godt imod, udtaler Ellen Trane Nørby.
- Vi oplever, at folk har et stort ønske om at gøre en positiv forskel, og at de godt er klar over, at mere genanvendelse er en nødvendighed, hvis vi skal blive ved med at leve vores liv nogenlunde som nu. Der er også dem, som er trætte af, at det affald, man er i tvivl om, ikke længere kan komme i "Småt brændbart". Vores oplevelse er dog, at det løser sig efter en god snak med vores genbrugsvejledere på pladserne og en gennemgang af sorteringsvejledningen på vores hjemmeside.
Ifølge Miljøministeriet vil miljøet årligt blive sparet for 589.000 kilo CO2, hvis alle danskere sorterer deres husholdningsaffald i stedet for at sende det til forbrænding. Det svarer til den totale udledning af CO2 for 70.000 danskere - eller CO2-udledningen ved afbrænding af mere end 200.000 tons kul.
For hvert kilo plastaffald, som genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding, sparer vi ifølge Miljøstyrelsen, energi svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.
Her gik det galt
De undersøgte containere er natcontainere med indhold fra mellem et og tre døgn, og de største mængder fejlsorterede genstande var:
1155 kilo madaffald, der kunne være brugt til biogas
738 kilo tekstiler, som kunne være genanvendt til isolering, måtter, klude, o.lign.
547 kilo hård og blød plast, der kunne være brugt til produktion af ny plast
421 kilo træ
413 kilo haveaffald, der bliver nedbrudt og brugt til ny jord til kommunernes haver
339 kilo tørt pap, der kunne være brugt til ny pap (vådt pap kan ikke genanvendes)
250 kilo tegl og beton, som kunne være brugt til stabilgrus
202 kilo metal, som kunne være smeltet om og brugt til nyt jern
183 kilo farligt affald, som skal håndteres af specialuddannet personale. Det er f.eks. dunke med olie, sprit, spray-deodoranter og hårlak
48 kilo flamingo, der kunne være smeltet om og brugt til plast
45 kilo mineraluld, der kunne være brugt til produktion af ny isolering
18 kilo PVC, der skal graves ned, til vi i fremtiden finder en måde at håndtere det på. Det er f.eks. gummistøvler, badebassiner, persienner, luftmadrasser ol. Hård PVC som f.eks. rør kan genbruges til ny hård PVC.