Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Anders Westermann kæmper for sin førlighed

Anders Westermann har i sit arbejde som fysioterapeut hjulpet mange. Nu har han selv brug for hjælp. Foto: Jens Eilertsen
Medindehaveren af Fysio Sønderborg har gennem årene hjulpet adskillige sønderborgere. Nu har han selv brug for hjælp. I november fik han en blodprop i hjernen. Anders Westermann er til genoptræning i Grindsted men kommer hjem til jul.
Annonce

Sønderborg: Gennem årene har fysioterapeut Anders Westermann hjulpet adskillige sønderborgere til en bedre livskvalitet gennem sit arbejde først i Kongevejs Klinik for Fysioterapi og siden i Fysio Sønderborg, der åbnede på hjørnet af Agtoftvej og Augustenborg Landevej 2. januar 2019 i et 500 kvadratmeter stort lokale med faciliteter til træning og genoptræning.

I dag er det Anders Westermann, der har brug for hjælp. Den sportstrænede sønderborger fik i november en blodprop i hjernen, og han går i øjeblikket til genoptræning i Grindsted, hvor ugeavisen får en kort telefonisk samtale med ham. Anders Westermann fortæller, at han har det bedre og at han er oppe og gå. Han kan nu selv gå på toilettet. Men skal han transportere sig rundt, foregår det i en kørestol.

Anders Westermann understreger over for ugeavisen, at blodproppen ikke er et resultat af usund livsførelse. Han har altid levet sundt og dyrket sport. Westermann mener, at det er en uheldig episode i forbindelse med udøvelsen af sport, som har forårsaget blodproppen.

Hjem til jul

Den gode nyhed er, at han kommer hjem til familien til jul og han vil træne i klinikken mellem jul og nytår, før turen går tilbage til Grindsted.

Om den grimme oplevelse fortæller Anders Westermann, at han vågnede om morgenen 10. november med en hængende mundvig. Han havde talebesvær og kunne ikke synke. Der var en følelse af lammelse i halsen.

Hustruen ringede hurtigt efter en ambulance, og turen gik først til Sønderborg Sygehus og siden til sygehuset i Odense. Herfra kom Anders Westermann tilbage til Sønderborg, før han blev sendt videre til genoptræning i Grindsted.

Med hensyn til fremtiden siger Anders Westermann, at han nok ikke kommer tilbage 100 procent, men han glæder sig over de fremskridt, han har gjort siden blodproppen 10. januar.

Kend symptomerne på blodprop i hjernen

Hænger den ene mundvig pludseligt, er det pludseligt svært at tale, eller føles det ene ben eller arm pludseligt lammet? Så ring 1-1-2 - det kan være tegn på en blødning eller blodprop i hjernen.

Ofte kan symptomerne komme fra det ene sekund til det andet, og det er vigtigt at reagere – også, selv om de måske går over igen kort efter.

En blodprop eller blødning i hjernen viser sig typisk ved en eller flere af følgende symptomer:

Lammelser i den ene side af krop eller ansigt

Sprogforstyrrelse – fx problemer med at finde ord

Koordinations- og balanceproblemer

Hovedpine

Udfald af en halvdel af synsfeltet

Svimmelhed ledsaget af andre symptomer, fx koordinationsbesvær

Symptomer på en hjerneblødning eller blodprop i hjernen afhænger af, hvilke områder i hjernen, der bliver ramt, og i hvor alvorlig grad.

Livsvigtigt at reagere med det samme

Hvis man oplever symptomer på blodprop eller blødning i hjernen, er det livsvigtigt at reagere med det samme og ringe 1-1-2. Jo kortere tid, før den ramte kommer i behandling, jo bedre. Det kan koste livet eller give voldsomme handicap, hvis man fx ser tiden an eller sover på det. Hjernesagen understreger, at der bør ringes 1-1-2 – også selv om symptomerne går over.

Symptomerne kan skyldes en forbipasserende blodprop - en såkaldt TCI (Transitorisk cerebral iskæmi). En TCI betegner en midlertidig iltmangel i hjernen og kan være et forvarsel om en blødning eller en blodprop i hjernen.

Kilde: Hjernesagen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce