Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Annachanell blev misbrugt og mobbet

Annachanell Staniok er blevet både mobbet og misbrugt. I dag har hun overksud til at hjælpe andre i Karmaloftet. Foto: jens Eilertsen
Den 49-årige indehaver af Karmaloftet blev ikke mødt og set af moderen, da hun var barn. Hun blev misbrugt af faderen og mobbet i skolen. Som voksen har hun været gennem en skilsmisse og har kæmpet for sin ADHD-ramte søn. En depression fulgte. I dag er Annachanell Staniok en overskudskvinde.

Sønderborg:  Der er noget beroligende over den duft, som møder ugeavisen, da vi efter turen op ad den smalle snoede trappe i Sønderborg ældste hus går gennem døren til Karmaloftet. Vi bliver modtaget af klinikkens indehaver gennem to år, Annachanell Staniok, der viser vej til det nye NEO Center. Centrets midtpunkt er et 200 kilo tungt keramikkar, der sender gode energier ud i lokalet.

Der er dejlig atmosfære i klinikken - noget afslappende. Det er som om en indre ro tager bolig i kroppen, når man sidder i de behagelige stole i NEO- Centret. Gulvet i klinikken knirker, når nogen går på det, og der drysser af og til lidt sand ned, når der er personer på etagen oven på. Det er alt sammen med til at skabe atmosfære.

Annonce

Blev ikke set og hørt

Annachanell Staniok fortæller med begejstring om det nye NEO Center, men så tager samtalen en drejning. For første gang efter mødet med den 49-årige klinikindehaver smiler hun ikke. Hun begynder at berette om et liv med misbrug, mobning, en moder, der ikke mødte og så hende på samme måde som hendes to ældre søskende, en søn med ADHD, kampen mod psykiatrien, der kun ville følge sønnen, hvis han tog medicin, skilsmisse og depression.

Det begynder med en barndom  i et hjem, hvor hun ikke blev mødt og set på den måde, hun havde behov for. Forældrene drak alkohol og blev skilt, da hun var tre år. Hun kom ikke så tit på besøg hos faderen og i mange år huskede hun blot fra besøgene, at hun kørte på en rulletrappe i Sct. Mathias Centret i Viborg og spiste is, mens han sad på værtshus.

De overgreb, faderen begik mod hende, fortrængte hun - men frygtelige oplevelser bliver siddende i cellerne. Kroppen glemmer aldrig, og da Annachanell Staniok i forbindelse med uddannelsen til skyggecoach blev bedt om at grave i sig selv, begyndte ubehagelighederne at kigge frem. Hun var overrasket og også lidt skræmt over det, hun nu kunne huske.

Men det var også en lettelse for Annachanell Staniok pludselig at huske, hvad der skete under besøgene, for hun troede, at der var noget galt ved hende, fordi hun ikke var i sorg, da faderen døde, og fordi hun ikke savnede ham.

Det er tydeligt, at den 49-årige klinikindehaver har ubehag ved at tale om faderens misbrug, men hun siger alligevel:

- Han ville have, at vi skulle sove i samme seng, og her overskred han mine grænser.


Han ville have, at vi skulle sove i samme seng, og her overskred han mine grænser.

Annachanell Staniok


- Hvor mange gange blev du misbrugt?

- Flere gange, men jeg var glad for, at jeg ikke besøgte ham så tit. Jeg arbejder stadig med det og har det endnu fuld erindring om, hvad der skete.

Annonce

Blev ikke talt meget

Livet i hjemmet med moderen var ikke kærlighedsløst. Annachanell Staniok siger i dag, at moderen måske nok elskede hende, men hun var ikke i stand til at vise det - til at møde og se datteren på den måde, hun havde behov for som barn og ung. Sandsynligvis fordi moderen mistede sin moder som 12-årig og ikke fik bearbejdet sorgen. Derfor evnede moderen ikke give sin lille datter den ubetingede og grænseløse kærlighed, et barn har brug for.

Der blev heller ikke talt om meget i hjemmet. En dag oplevede Annachanell Staniok, at hendes stedfader var væk. Det ville moderen ikke tale om, og det ramte hende, for hun var glad for sin stedfader.

- Hun lagde låg på - det var det eneste, hun kunne.

Annonce

Mobbet ud af skolen

- Jeg var ikke et glad barn, både fordi mor ikke mødte og så  mig, men også fordi jeg blev mobbet ud af skolen. Pigerne sagde grimme ting.

- Hvad sagde de?

- De kaldte mig "vortesvin". Når du ikke er glad, har du heller ikke et stærkt immunforsvar. Det var årsagen til, at jeg fik vorter på hænderne. Pigerne var vist også jaloux på mit lange sorte hår. Drengene deltog ikke i mobningen - hos dem var jeg populær.

På spørgsmålet om, hvordan lille Annachanell reagerede på mobningen, siger hun, at det en gang blev for meget. Så slog hun efter en af mobberne.

Annonce

Jokede om det

Da Annachanell var voksen, fandt hun ud af, at hun ikke var planlagt. Ved en fødselsdagsfest jokede moderen med, at hun skulle have været en plet på lagenet. Annachanell grinede med, men efter et stykke tid fik hun en underlig følelse i kroppen og blev såret. Det er jo mærkeligt at vide, at man er uønsket, siger hun. De to ældre søskende var ønskebørn, og i dag mener Annachanell Staniok, at moderen følte sig tættere knyttet til dem.

Som årene gik, opstod der et behov for at hjælpe andre. Hvor det kom fra, ved Annachanell Staniok ikke, men hun mener, at det var hendes higen efter kærlighed og omsorg, som på en eller anden måde vendte rundt og gjorde, at hun havde behov for at give andre det, hun selv manglede.

Hun tog en uddannelse som sygeplejerske, blev gift og fik tre børn, der i dag er 15, 19 og 21 år.

Annonce

Blev skilt

Så viste skæbnen sig igen fra sin mørke side - Annachanell Staniok blev skilt fra børnenes fader. Det var ikke let, og hun blev ramt af en depression, som i løbet af nogle år aftog og tog til i styrke. Annachanell Staniok sov, mens børnene var i skole, for så havde hun kræfter til at tage sig af dem, når de kom hjem.

Depressionen gjorde, at kroppen blev tappet for energi hos den kvinde, der tidligere løb halvmarathon. Hun kunne kun gå fem minutter - så skulle hun sidde.

Ved siden af sin egen kamp måtte hun også kæmpe mod systemets behandling af hendes søn, der har ADHD. Psykiatrien sagde, at de kun ville følge sønnen, hvis han fik medicin. Men medicinen ændrede sønnen i en sådan grad, at det ikke var til at kende ham. Sønnen var ikke glad og medicinen hjalp ikke mod hans hyperaktivitet og impulsivitet.

- Jeg ville ikke se ham sådan - tog en ADHD-coach uddannelse, gav ham aminosyrer og kosttilskud. I dag har han det godt og arbejder på en fin restaurant.

Annonce

Helt anderledes

Livet har taget en positiv drejning for Annachanell Staniok. Hun har fundet en ro og en indre balance, og så elsker hun bare arbejdet i Karmaloftet - selv om virksomheden ikke har kastet en krone af sig de seneste to år. Men arbejdet med at hjælpe mennesker - mennesker, hun i øvrigt ofte bliver veninder med - er berigende.

Annachanell Staniok har prøvet livet i stort hus og med dyre biler, men siger, at behovet for materielle goder er trængt i baggrunden.

- Jeg har fundet den ro, min moder aldrig fandt. Hun lyttede ikke til sin krop. To gange blev hun opereret for brystkræft på grund af det, hun bar rundt på. Hun døde så af en lungesygdom - sorgen sidder i lungerne, siger den 49-årige klinikindehaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce