Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Argentinsk fyr synger dansk: 21-årige Santiago lever for musikken

21-årige Santiago Alonso er flyttet fra solrige Argentina til Sønderborg for at slå igennem med sin musik. Han lærer sig selv dansk for at kunne synge sproget og få venner i de nye omgivelser. Foto: David Skaaning
På blot et halvt år har Santiago Alonso fra Argentina lært dansk i en sådan grad, at han kan bruge det i sine sange. Han drømmer om at slå igennem med sin musik i Danmark.

Sønderborg: 21-årige Santiago Alonso kom til Sønderborg for et halvt års tid siden med en beskeden opsparing og en drøm om at slå igennem med sin musik. På den korte tid har han lært sig selv at forstå og føre en samtale på det danske sprog.


Jeg føler, at musik er det, jeg er sat i verden for at lave

Santiago Alonso, argentinsk musiker


- Det mindste, man kan gøre, når man kommer til et nyt land, er at lære sproget. Jeg er blevet taget godt i mod og jeg har tag over hovedet, så det skylder jeg, siger Santiago Alonso.

Han har brugt sprog-apps for at få et større ordforråd. Han ser netflix-serier med danske undertekster, så han kan genkende ord i dagligdags sammenhænge. Derudover sætter han sig for at høre dansk musik med teksterne foran sig.

- Jeg elsker dansk musik. Jeg er helt vild med artister som Gilli, Branco og Icekiid, og jeg lægger mærke til, hvordan de bruger slangudtryk og street-dansk, forklarer Santiago Alonso.

Målet med Santiagos sproganalyser er, at han gerne selv vil skrive sangtekster på dansk, og han er allerede aktuel med sit første hit under kunstnernavnet Xanti. Nummeret TÆT PÅ synger Santiago Alonso næsten udelukkende på dansk. I musikvideoen til sangen bliver Sønderborg by også vist frem fra sine bedste sider.

- Jeg føler, at musik er det, jeg er sat i verden for at lave, fortæller Santiago Alonso.

Drømme om Danmark

Santiago Alonso kommer oprindeligt fra Argentina, hvor hans familie stadig opholder sig. Siden 2017 har det sydamerikanske land været i en økonomisk krise, og det har ikke været en ideel situation at være i for en ung mand med store drømme.

- Med to job fra morgen til aften tjente jeg omkring 3000 kroner om måneden. Det tog mig to år at spare sammen til flybilletten hertil, fortæller Santiago Alonso.

Det er ikke første gang, at argentinske Santiago Alonso har været i Danmark - og heller ikke i Sønderborg. For omkring tre år siden var han udvekslingsstudent på Sønderborg Statsskole. Her lærte han ikke dansk, fordi alle talte engelsk til ham, og fordi han for det meste gik sammen med andre udvekslingsstuderende.

Santiago Alonso har drømme om at blive berømt for sin musik. Han vil gerne introducere latinamerikanske musikgenrer til radiohitlisterne. Foto: David Skaaning

Da han flyttede hertil for omkring et halvt år siden, kunne han bo hos en kammerat de første to måneder. Herefter fik han job som lagermedarbejder og kunne leje sin egen lejlighed i byen.

- Nu tjener jeg på en uge, hvad jeg tjente på en måned i Argentina. Det gør mig mindre stresset, så jeg kan fokusere på min musik, fortæller Santiago Alonso.

Annonce

Latin-rytmer på dansk

Noget, som Santiago Alonso har savnet i Danmark, er lyden af latinamerikanske rytmer i dansk musik. Derfor har han sat sig for, at han selv vil introducere danskerne for disse musikgenrer.

- I spansktalende lande er markedet mættet for disse genrer, men der er der kun få, der spiller latin og reggaeton i Danmark, fortæller Santiago Alonso.

Han håber, at hans sange kan gøre danskerne interesseret i de latinamerikanske genrer, men også vække interessen for det danske sprog blandt spansktalende i Danmark.

- Jeg håber, at mine sange kan gøre det mere komfortabelt for andre spansktalende at lytte til dansk musik. De bliver måske også interesseret i at forstå det danske i teksterne og sætter sig for at lære lidt om sproget, fortæller Santiago Alonso.

På trods af Santiago Alonsos korte tid i byen, er han allerede blevet en del af produktionsselskabet Sønderbronx Records, der samler og arbejder med talenter fra Sønderborg-egnen.

21-årige Santiago Alonso oplever ikke så meget latin-inspireret musik til fester i Danmark. - Det er for det meste kun Despacito og Gasolina, siger han med et grin. Foto: David Skaaning
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce