Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Babyer efterlyses: Sønderborg kæmper mod faldende indbyggertal

Da Sønderborg Kommune lørdag havde stort arrangement for mulige tilflyttere var der også to babyer med. Kommunens nuværende borgere er imidlertid ikke så gode til selv at forsyne området med nyfødte. Foto: Henrik Rath
Mens stadig flere interesserer sig for at flytte til Sønderborgområdet kniber det med at få børnetallet op og holde på de unge - særligt kvinderne, så indbyggertallet samlet set falder. Alle udvalg skal nu byde ind med løsninger, så der på det forestående budgetseminar kan arbejdes på løsninger.
Annonce

Sønderborg: I 2019 blev der igen færre indbyggere i Sønderborg Kommune. Et af hovedproblemerne er faldende børnetal. Fødselstallet er næsten faldet med en tredjedel siden 2010 - nemlig fra 808 til 573. Og i Sønderjylland er fødselsunderskuddet højest i Sønderborg Kommune. Kvinder i Sønderborg Kommune føder kun 1,66 børn pr. kvinde, hvilket er lidt under landsgennemsnittet, som ligger på 1,70 børn pr. kvinde.

Men det er ikke den eneste problem, som får det samlede indbyggertal til at falde. For flere af de unge i 20'erne og 30'erne rejser fra kommune og erstattes ikke af tilflyttere i samme aldersgruppe.

Annonce

Udlængsel

- Det er svært at vurdere, hvad der har skylden, for der sker jo meget i vores område. Vi kan selvfølgelig ikke forhindre, at nogle har en udlængsel og vil noget, man ikke kan her, men vi skal tage problemet alvorligt og så håbe, at de en dag kommer tilbage, siger formand for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard(L).

Her har man haft sagen på dagsordenen, og det samme har de øvrige otte udvalg, så man ad den vej kan komme med flest mulige input hen mod løsninger, som der så kan afsættes penge til, når det kommunale budget senere på efteråret skal vedtages.


Vi har fokus på flere fronter. Blandt andet med at skabe jobtyper, som kan tiltrække folk. Vi ved, at det er især unge kvinder, der flytter. Særligt dem med akademisk baggrund.

Gerhard Bertelsen, formand for erhvervsudvalget


10. og 11. september er der budgetseminar, hvor inputtene samles og drøftes.

Annonce

Kvinderne forsvinder

I erhvervsudvalgets regi gøres der i forvejen meget for at få flere til at bosætte sig i området.

- Vi har fokus på flere fronter. Blandt andet med at skabe jobtyper, som kan tiltrække folk. Vi ved, at det er især unge kvinder, der flytter. Særligt dem med akademisk baggrund. Hvis ikke der er stillinger til dem, må vi forsøge at se, om ikke kompetencer kan bruges på anden vis og desuden skabe delejobs, hvor flere virksomheder går sammen om at skabe en stilling, siger erhvervsudvalgsformand Gerhard Bertelsen (Slesvigsk Parti).

Statslige og regionale uddannelses- og arbejdspladser, hvor typisk kvinder har uddannet sig og arbejdet - blandt andet sygeplejeskolen og sygehusfunktioner - er flyttet væk fra kommunen de seneste år, hvilket kan forklare noget af udviklingen.

Annonce

Tilflytter-interesse

I følge chef for afdelingen Erhvervs og Turisme, Pernille Refshauge, så er lyspunktet dog den stigende tilflytning og interesse for området.

- Vi oplever rigtig mange henvendelser med spørgsmål om blandt andet jobmuligheder og boliger. Folk står nærmest i kø for rådgivning, fortæller hun.

I lørdags var der også stor succes for arrangementet "Oplev Sønderborg" for 28 potentielle tilflyttere - her i blandt to babyer.

Tilflytning og bosætning

De seneste ni år er tilflytningen steget med 16 procent. I 2019 valgte 2200 at flytte til Sønderborg Kommune. Det er 300 flere end i 2010.

Den stigende nettotilflytning i de sidste år peger på, at Sønderborg Kommune er blevet mere attraktiv, men de fleste flytter til byen og ikke til de øvrige lokalområder.

Fem ud af Sønderborg Kommunes 16 lokalområder har fået flere indbyggere de seneste fem år. Alle disse områder ligger i Sønderborg by eller lige i udkanten af byen.

På Als har der været tilbagegang i befolkningsudviklingen de sidste fem år. Men det seneste år har lokalområder som Nordals og Fryndesholm stået for at tiltrække lidt flere tilflyttere fra andre kommuner, end de har sendt den anden vej. Nordals har størst nettotilflytning fra andre kommuner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce