Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Basris bedste beslutning: Fra flygtning til selvstændig på 10. år

Basri Rama (t.v.) flygtede fra det krigshærgede Kosovo i 1998 - 19 år gammel. I dag driver han på 10. år sit firma  Sønderborg Steam Car Wash på Grundtvigs Allé 178. Til højre kollegaen Mohamad Hakimpoor. Foto: Henrik Rath
I 1998 flygtede Basri Rama, 19 år gammel, fra det krigshærgede Kosovo. I mange år arbejdede han på slagteri. For ti år siden blev han selvstændig med Sønderborg Steam Car Wash. Men han var tæt på at give op.
Annonce

Sønderborg: Der oser ikke kun af vanddamp, men også af travlhed hos nu 41-årige Basri Rama i firmaet Sønderborg Steam Car Wash.

For bilkunderne har virkelig taget den håndstyrede bilpleje til sig som alternativ til den automatiserede vaskehal. Men sådan har det ikke altid været. Mere om det senere.

For historien i Danmark begynder i 1998, da den gang 19-årige Basri bliver bragt sammen med sin familie, der er flygtet fra et krigsplaget Kosovo.

Annonce

Slagteri i ti år

Basri havde ingen uddannelse, men fik kort tid efter arbejde på slagteriet i Blans, som i øvrigt er kendt for at tage sig godt af arbejdskraft med anden etnisk baggrund end dansk.


Det var virkelig et hårdt første år med meget få kunder og underskud. Vi levede stort set kun af min kones løn, og jeg var tæt på at opgive det.

Basri Rama, Sønderborg Steam Car Wash


Her blev han dog også i næsten ti år, men en drøm levede side om side med slagterkniven uden at blive skåret væk.

- Der, hvor jeg kommer fra, var der også dengang mange muligheder for at få sin bil rengjort, vasket og poleret ved håndkraft. Så jeg tænkte, at det må da også prøves i Sønderborg, forklarer Basri Rama om ideen, der opstod for nu ti år siden.

Han begyndte i lokaler ved Fitness Syd nær den nuværende adresse. Men Sønderborgerne var i begyndelsen skeptiske og mere til den kendte vaskehal.

Annonce

Konkurrence hjalp

- Det var virkelig et hårdt første år med meget få kunder og underskud. Vi levede stort set kun af min kones løn, og jeg var tæt på at opgive det, fortæller Basri, som dog i dag godt kan forsørge sin familie med nu tre børn.

For der kom stille og roligt lidt mere gang i forretningen - heldigvis inden Basri nåede at smide polerkluden i ringen.

- Folk fik lidt mere kendskab til den måde at få sin bil rengjort på - ikke mindst på grund af, at der kom andre til og øgede konkurrencen, men også synligheden, tilføjer Basri Rama, som i dag har flere ansat i firmaet, der nu ligger på Grundtvigs Allé 178 i lokalefællesskab med autofirmaet Bilfestival.

Selve fødselsdagen på de ti år markeres på dagen - 1. oktober med tilbud og gratis Eco voks-behandling ind til kl.20 om aftenen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce