Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Boligforeningen B42 bygger på JF grund

Området hvor JF Fabriken tidligere havde hjemme bliver omdannet til boliger. Det bliver en blanding af rækkehuse og boligblokke, og der kommer både til at være ejerlejligheder, privat udlejning og almene boliger. Illustration: Skala Arkitekter
Boligforeningen B42 er sammen med Hanssen Ejendomme i gang med et større projekt på grunden, hvor JF Fabriken havde hjemme Lindé Allé.
Annonce

Sønderborg: Det bliver en blanding af privatudlejning, almene boliger og ejerboliger, når Boligforeningen B42 og Hanssen Ejendomme er færdige med at bygge på JF Fabrikens gamle grund på Lindé Allé.

- Vi er ikke i tvivl om, at det her er historisk. Den model hvor vi er ligeværdige bygherrer er ikke set før, siger Mikael Jensen, som er direktør i boligforeningen B42.

I alt kommer der til at være 116 boliger på den 21.000 kvadratmeter store grund, og der er i projektet blandt andet fokus på, at man ikke skal kunne se, om en bolig er en almen bolig eller en ejerbolig. Blandt de kommende boliger kommer der til at være både rækkehuse og lejeligheder.

- Da vi blev præsenteret for det her, var vi på intet tidspunkt om, at vi skulle være med i projektet. Vi har omkring 40 års ventetid på de rækkehuse, som vi har i dag, så vi kommer til at kunne tilbyde vores medlemmer noget helt unikt, siger Mikael Jensen.

Udover Hanssen Ejendomme og boligforeningen B42 har Privatskolen Als også til huse i området, og de har også planer om at udvide, da de er ramt af pladsmangel.

Annonce

Flere til Sønderborg

For Michael Andersen, som er direktør i Hanssen Ejendomme, så er ideen med projektet, at man vil skabe et unikt område i Sønderborg.

- De seneste mange år har vi set, at der er flere og flere, som flytter fra Sønderborg. Det her er vi ikke i tvivl om vil være med til at sætte Sønderborg på landkortet, og det vil være noget, som vil få folk til at flytte til byen, siger Michael Andersen.

Han tror heller ikke, at der er mange steder tilbage i Sønderborg, hvor man kan komme til at se den form for byggeri. Udover de 116 boliger kommer der også til at være en række parcelhusgrunde, som allerede er sat til salg.

Hanssen Ejendomme begyndte at rive JF Fabriken på Lindé Alle tilbage i marts 2019. Onsdag i næste uge er der første spadestik. Arkivfoto: Timo Battefeld

Forventningen er, at det kommer til at tage et par år inden byggeriet er færdigt. Hvad prisen for hele byggeriet ender i vil ingen af de to ud med, hvad prisen helt præcist har været, men de fortæller, at det er et trecifret millionbeløb.

Annonce

Bæredygtigt og lokale tegl

En anden af de tanker, som virkelig har præget byggeriet er, at man vil bruge lokale håndværkere, og langt de fleste håndværkere kommer også til at være lokale, forklarer Mikael Jensen. Udover de lokale håndværkere har man også haft fokus på at byggeriet skulle være bæredygtigt.

- De tegl vi bruger til byggeriet, er gule tegl, som bliver produceret hernede. Det betyder, at de ikke skal ud på nogen lang tur rundt i landet, før vi kan bruge dem, så vi mindsker udledningen af CO2, siger Mikael Jensen, og understreger at byggeriet ikke kommer til at ligne et gult 60'er byggeri.

- Udover at vi bruger tegl, som er fra området, så bruger vi også nogle af de tegl, som har overlevet fra JF Fabriken. Generelt har det været vigtigt for os, at vi har respekt for det historiske område, som det er, supplerer Michael Andersen.

Boligforeningen vil indkalde til møder om de kommende lejeboliger på JF Fabrikens grund efter sommerferien. Hvad prisen bliver vil de dog ikke fortælle endnu, men de bliver til at betale, siger formanden for B42 Kaj Engelhardt.


Da vi blev præsenteret for det her, var vi på intet tidspunkt om, at vi skulle være med i projektet. Vi har omkring 40 års ventetid på de rækkehuse, som vi har i dag, så vi kommer til at kunne tilbyde vores medlemmer noget helt unikt.

Mikael Jensen, direktør boligforeningen B42
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce