Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Borgerprotester blev hørt: Politikere dropper bevarende lokalplan for landsby

Det lille hus fra 1775 er et af de ældste i Elstrup. Det bliver ikke omfattet af den bevarende lokalplan, som kun skal gælde for en ejendom. Arkivfoto: Katrine Lund Walsted
Efter massive protester over planerne om en bevarende lokalplan for Elstrup, er et flertal i teknik- og miljøudvalget enige om at indsnævre lokalplanen til kun at omfatte en enkelt ejendom.

Elstrup: Der har været stor utilfredshed i landsbyen Elstrup mod en lokalplan for det bevaringsværdige miljø i byen. Lokalplanen har været i høring, og der er stor modstand mod planerne.

Elstrup-Elstrupskov Landsbylaug mener, at lokalplanen er for restriktiv og skaber usikkerhed om fremtiden for landsbyen. Lauget har ved en underskriftsindsamling fået opbakning af 91 procent af landsbyens beboere.

Derfor har Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti og Fælleslisten nu taget initiativ til, at den bevarende lokalplan for Elstrup skal indsnævres.

Annonce

- På baggrund af dialog med Elstrup-Elstrupskov Landsbylaug og beboerne i Elstrup er vi enige om at indsnævre lokalplanafgrænsningen, så at lokalplanen kun omfatter en ejendom, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), der er formand for teknik- og miljøudvalget.

Skal gælde én ejendom

Lokalplanen er opstået, da Sønderborg Kommune for et år siden sagde nej til nedrivning af et bevaringsværdigt stuehus med alsisk bindingsværk på Elstrup Overby. Derfor skal der udarbejdes en lokalplan.

- Det er vigtigt at have dialogen og lytte. Elstrup er en meget spændende landsby og område, hvor der flytter flere unge til. Vi har tillid til, at Elstrupborgerne passer på deres landsby, derfor kan vi med sindsro indsnævre lokalplanen til kun at omfatte det ene hus og ikke hele landsbyen, siger Aase Nyegaard.

Også Venstres medlem af udvalget bakker op om initiativet.

- I Venstre er vi rigtig glade for, at fornuften nu har sejret i flertalsgruppen, så vi nu alle er enige om at vise borgerne i Elstrup tillid til, at de selv kan passe på deres landsby, som de sammen med tidligere generationer har gjort så flot i flere hundrede år. Samtidig bliver der nu fortsat mulighed for udvikling af landsbyen uden snærende bånd fra en bevarende lokalplan, siger Tage Petersen.

I landsbyen er der en fredet mølle, 14 ejendomme kategoriseret med særlig bevaringsværdi, mens omkring 30 ejendomme er er bygninger med bevaringsinteresse. Mange ejendomme er gået i arv i generationer.

Politikerne i udvalget skal tage stilling til sagen på et møde senere på måneden.


Vi har tillid til, at Elstrupborgerne passer på deres landsby, derfor kan vi med sindsro indsnævre lokalplanen til kun at omfatte det ene hus og ikke hele landsbyen.

Aase Nyegaard, udvalgsformand
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce