Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Bureaukrati tvinger brugserne til at fyre for fuglene

Nu får Dagli' Brugsen i Dybbøl også sin varme fra køleanlægget. Foto: Jens Eilertsen
Brugsen for Als og Sundeved kunne opvarme en lille landsby med overskudsvarme, men det er alt for besværligt.
Annonce

Sønderborg: Siden 2015 har 12 af de 13 butikker i Brugsen for Als og Sundeved fået ny og moderne freonfri køl, og det betyder, at varmen fra køleanlæggene kan bruges til at varme butikkerne op. Der produceres dog meget mere varme, end butikkerne kan bruge, og det bruges til at fyre for fuglene, som det populært hedder. Det ærgrer BALS-direktør Lars G. Andersen.

- Alene butikken i Høruphav må hvert år lukke varme ud svarende til forbruget i 16 parcelhuse. Det er tosset, men det er alt for bureaukratisk at sælge varmen videre. Du skal først lave et budget, så skal du aflevere et regnskab med revisorpåtegning og så skal du dokumentere, at du ikke tjener på det, siger Lars G. Andersen, der dog ikke bare vil acceptere det store energispild. Han har jo en varm forbindelse til ProjectZero - samtlige butikker og vaskehaller i brugsforeningen er Zero-butikker - og BALS vil sammen med ProjectZero udføre et stykke lobbyarbejde.

Der er kun en butik i BALS, som endnu ikke varmes op med genbrugsvarme fra køleanlægget. Det er SuperBrugsen i Guderup. Den vil i løbet af kort tid få et nyt freonfrit anlæg, og det betyder, at også Guderup får en meget lille varmeregning og også må fyre for fuglene.

Når butikkerne med freonfri varme ikke kan være sikre på helt at undgå udgifter til varme, har det noget at gøre med, at det ved ekstreme kuldegrader ikke er nok med genbrugsvarme.

Vi prøver

Peter Rathje fra ProjectZero er helt enig i, at det er samfunds- og klimamæssigt meget kritisabelt, at store supermarkeder ikke kan levere overskudsvarme til genanvendelse i fjernvarmen, uden at skulle bruge oceaner af tid og kroner på at deklarere dem selv som energiproducenter.

- Der har været fokus på denne silotænkning i flere regeringsperioder og jeg havde egentlig håbet, at den tidligere regering havde afskaffet bureaukratiet. Det har den ikke og derfor påpegede vi også sammen med Brusen for Als og Sundeved de manglende actions, da Sønderborg for et par uger siden havde besøg af Signe Munk, medlem af Folketingets Klima, Energi og Forsyningsudvalg, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce