Samarbejde: Da coronaen skyllede ind over landet, efterlod den en stribe af aflyste arrangementer i sit kølvand. Det gælder også begivenheder, der skulle have været med til at styrke båndet mellem danske og tyske foreninger, organisationer og institutioner.
Det mærkede de hos kultKit, der er et projekt, som arbejder for at styrke samarbejdet i grænseregionen. Det sker via EU-midler, som alt fra skoler, idrætsforeninger og børnehaver kan søge om for at søsætte projekter i samarbejde med kolleger på tværs af grænsen.
- Corona-restriktionerne har betydet, at mange projekter ikke kunne gennemføres i 2020. Nu tør vi håbe, at det snart lader sig gøre at mødes fysisk hen over grænsen, siger Lewe Kuhn, som er leder af Interreg-sekretariatetet i Kruså, der er det EU-program, der står for finansieringen, i en pressemeddelelse.
Støtte til dansk-tyske møder
- kultKit blev etableret i 2018 og stopper den 31. marts 2022. Det er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling via EU-programmet ”Interreg Deutschland-Danmark”.
- Pengene er øremærket samarbejder mellem foreninger, institutioner og borgere på tværs af det dansk-tyske grænseland. Fortrinsvis projekter, der kan medvirke til, at der skabes dansk-tysk kultur- og sprogudveksling på en ny måde.
- Der behøver ikke at være lige mange danske og tyske deltagere
- De fleste af projekterne kræver, at den ene af parterne kommer fra Femern Bælt-regionen, men den anden kan komme fra Sydslesvig. Region Syddanmark er dog også en del af samarbejde.
Egentligt skulle den økonomiske støtte være stoppet til sommer, men bliver nu forlænget helt til 31. marts 2022, så projekter, der blev bremset på grund af restriktionerne, kan føres ud i livet i hele 2021.
- Det er fantastisk og lige, hvad vi havde håbet på. Nu kan partnerne udvikle projektforløb sammen og forhåbentligt snart mødes og samarbejde, som vi kunne inden coronaen. Det har stor betydning for borgerne og for samfundet, siger projektleder i kultKit, Jeppe Pers, der selv er vokset op som en del af det danske mindretal.
100-året for genforening
Et af de samarbejder, der blandt andet blev sparket til hjørne på grund af corona, men som altså nu alligevel får mulighed for at blive til noget, er mellem elever fra Sønderborg Statsskole og en skole i Ratekau i Slesvig-Holsten. Her skal de unge mødes om temaet 100-året for grænsedragningen.
Generelt er er det temaer som uddannelse, kultur, sport og fritid, der præger de projekter, som kultKit yder tilskud til, fortæller Jeppe Pers.
- Eksempelvis kan mødet om fodbold være et middel til at lære noget om hinandens kultur og sprog. Man mødes ikke bare om sporten, men kan også vise frem eller få vist, hvorfor det er attraktivt at bo, arbejde og holde ferie i en by som eksempelvis Sønderborg, siger han.
Hos kultKit er det ikke kun muligt at søge om tilskud til aktiviteter, men også at søge om tilskud til at planlægge dem – fysisk eller digitalt.
- Jeg er især glad for at forlængelsen giver uddannelserne og foreningerne på begge sider en mulighed for at styrke samarbejdet. Vi støtter udvekslingsprojekter, digitale projekter, indholdsrige besøg i nabolandet og har et fantastisk netværk, vi stiller til rådighed, siger Jeppe Pers.
Næste ansøgningsfrist for at søge penge til projekter er 28. februar.