Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Covid-19 vaccine: Sådan ser planen ud i Sønderborg

Ledende overlæge Bent Windelborg Nielsen i Vaccinationscenter Randers. Foto: Annelene Petersen
Når borgerne i Sønderborg kan blive vaccineret mod Covid-19, er det ikke Sønderborg Kommune, der bestemmer, hvem der skal vaccineres først. Den beslutning ligger ved Sundhedsstyrelsen, der har lagt en prioriteret plan.
Annonce

Sønderborg: Når borgere i Sønderborg Kommune tilbydes vaccine mod covid-19, er det Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, hvilke borgere og i hvilken rækkefølge, de skal have et stik med vaccinen.

- Det er Sundhedsstyrelsen og kun Sundhedsstyrelsen, der prioriterer og fordeler vacciner og dermed også i hvilken rækkefølge de enkelte målgrupper skal tilbydes vaccinen i forbindelse med udrulningen af vaccinationsindsatsen i hele landet. Det er en national prioritering, og det er vi i Sønderborg Kommune naturligvis også underlagt. Kommunens rolle er udelukkende at koordinere og planlægge vaccinationsforløbet, og så er det læger, der gennemfører selve vaccinationen, siger sundhedschef i Sønderborg Kommune, Michael Skriver Hansen.

Det var også derfor, at de første borgere i Sønderborg Kommune, der blev vaccineret mod covid-19, var beboere på plejecentre. Sønderborg Kommune var den første kommune i Sønderjylland, hvor der blev vaccineret, fordi kommunen havde de højeste antal smittede borgere på det tidspunkt.

Annonce

En prioriteret plan

Styrelsen har lavet en prioriteret rækkefølge for, hvornår hvilke målgrupper skal tilbydes vaccinen. For hver enkelt borger gælder dog, at de får direkte besked fra Sundhedsstyrelsen om, hvornår de kan blive vaccineret.

Sundhedsstyrelsens sundhedsfaglige prioriterede rækkefølge for udrulningen ser således ud:

1: Personer der bor i plejebolig med videre.

2: Personer over 65 år eller over, der modtager både personlig pleje og praktisk hjælp.

3: Personer på 85 år eller over.

4: Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte eller som varetager en kritisk funktion.

5: Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19 samt udvalgte pårørende.

6: Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt forløb eller pårørende, som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson

7: Personer på 80-84 år.

8: Personer på 75-79 år.

9: Personer på 65-74 år.

10: Personer under 65 år, som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb ved covid-19.

11: Personaleder varetager øvrige samfundskritiske funktioner.

12: Øvrig befolkning for eksempel segmenteret efter alder.

I den konkrete udrulning af vaccinationsindsatsen kan det være nødvendigt at justere rækkefølge under hensyntagen til bl.a. vaccineleverancer, logistiske forhold med videre, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce