Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Cykelstier for millioner på vej til Syd- og Sønderjylland: Her skal de ligge

Det er regeringen, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, der står bag aftalen om at bruge millioner på at etablere nye cykelstier i blandt andet Syd- og Sønderjylland. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Et flertal i Folketinget har afsat 370 millioner kroner til nye cykelstier i hele landet for at gøre det mere attraktivt at tage den tohjulede. Aftalepartierne er nu enige om at udmønte midler til en række konkrete projekter, der kommer til at gavne syd- og sønderjyske cyklister.
Annonce

Cyklister: Der er gode nyheder til borgere flere steder i Syd- og Sønderjylland, der gerne vil  spænde hjelmen og træde i pedalerne lidt oftere.

En række nye cykelstier er nemlig på vej til landsdelen. Et flertal i Folketinget afsatte i december sidste år 520 millioner til at fremme cyklismen i Danmark som et grønt alternativ til bilen. Heraf er 370 millioner kroner øremærket til cykelstier langs statsveje og 150 millioner kroner til medfinansiering af cykelprojekter ved kommunale veje.

Nu er aftaleparterne så blevet enige om 20 konkrete cykelprojekter i landet, der skal gives midler til. Det oplyser Transportministeriet tirsdag i en pressemeddelelse.

Af aftalen fremgår det, at 92 millioner kroner kommer til at gå til projekter, der vil gavne cyklister i Region Syddanmark.

Nye cykelstier i Syddanmark

Her er de cykelprojekter i Region Syddanmark, der er tildelt midler:

- Tønder Kommune: Cykelsti Døstrup – Sdr. Vollum: 24 millioner kroner.

- Tønder Kommuner: Stikrydsning i Toftlund: 3 millioner kroner.

- Esbjerg Kommune: Tilbagetrukket cykelsti ved Kærbøl Markvej: 1 million kroner

- Faaborg Kommune: Cykelsti Faaborg – Svanninge Bakker: 25 millioner kroner

- Faaborg Kommune: Cykelsti Sandager – Trunderup: 22 millioner kroner

- Vejle Kommune: Cykelsti nord for Billund Lufthavn: 4 millioner kroner

- Langeland Kommune: Stitunnel nord for Rudkøbing: 13 millioner kroner

Kilde: Transportministeriet

Konkret er der blandt andet afsat 24 millioner til en cykelsti i Tønder Kommune på strækningen mellem Døstrup og Sdr. Vollum. Det er dermed det dyreste projekt i Syd- og Sønderjylland. I Tønder er der desuden sat tre millioner kroner af til en stikkrydsning i Toftlund.

Også Esbjerg Kommune kan glæde sig over mere infrastruktur dedikeret til de tohjulede. Her kommer der en tilbagetrukket cykelsti ved Kærbøl Markvej til én million kroner.

Nord for Billund Lufthavn i Vejle Kommune vil der blive etableret cykelsti for fire millioner kroner.

Annonce

Grøn mobilitet

Det er regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre, der står bag aftalen. Partierne har ønsket at understøtte et mere sammenhængende cykelstinet, som gør cyklen til en mere attraktiv transportform.

Transportminister Benny Engelbrecht (S), der selv er valgt i Sydjyllands Storkreds, glæder sig over aftalen:

- 520 millioner kroner øremærket til cykelprojekter er et stor skridt i den rigtige retning mod at fremme den grønne mobilitet i Danmark. Vi er enige om, at midlerne skal gå til cykelprojekter, der er med til at gøre det mere attraktivt at tage cyklen, eksempelvis skal der være bedre adgang til den kollektive trafik med sikre og gode cykelstier, lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen.

Kort over aftalens prioriterede cykelstier på statsvejnettet: Kort: Transportministeriet

Rasmus Vestergaard Madsen, transportordfører for Enhedslisten, istemmer:

- Jeg er helt enormt glad for, at vi i dag kan præsentere 20 nye cykelstier, som vil sikre skolebørn en sikker skolevej, og som gør det nemmere for flere danskere at tage cyklen på arbejde. Rigtig mange danskere, også på landet, vil nemlig gerne tage cyklen, hvis det er sikkert, og infrastrukturen er til det.

I forhold til det videre arbejde skal Vejdirektoratet nu udarbejde en tidsplan for anlæg af cykelprojekterne langs statsvejene. Derudover står Vejdirektoratet også for ansøgningsprocessen om midlerne til kommunale cykelprojekter, hvor kommunerne skal medfinansiere 50 procent af anlægsudgifterne.


520 millioner kroner øremærket til cykelprojekter er et stor skridt i den rigtige retning mod at fremme den grønne mobilitet i Danmark.

Benny Engelbrech (S), transportminister


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce