Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Dårlig mad giver dårligt selvværd

Cecilie Skovmand med moderen Jeanette. Foto: Jens Eilertsen
Bailine i Sønderborg tilbyder børn at lære, hvordan de spiser rigtigt - og godt.
Annonce

Sønderborg: Sahra Larsen, Bailine i Sønderborg, har med bekymring læst en rapport udfærdiget af to piger fra Gråsten Skole. Hun kender den ene af pigerne og fik derfor lov til at læse rapporten, der går i dybden med følelsen af selvværd hos piger mellem 13 og 25 år.

- Det var trist læsning, siger Sahra Larsen, og hun mener, at der er flere væsentlige faktorer til, at piger og unge kvinder ikke er tilfredse med deres udseende og deres liv i øvrigt. Sociale medier spiller en rolle - de bombarderes konstant med fotos af unge kvinder med perfekte kroppe.

Flere af de adspurgte fortæller også om stress og forventningspres, som igen fører til manglende søvn. En stor "synder" er også forkert kost og for lidt motion, siger Sahra Larsen - og netop det har hun besluttet sig for at gøre noget ved. Hun har lavet et børnehold i klinikken - der er fem på holdet, og de kommer fem gange for at høre om, hvordan man spiser sundt.

Annonce

Giver sygdomme

- Mange unge spiser forkert, fordi de er kræsne og så er der også en stor del, som overspiser. Jeg giver holdet information om, at kost er næring for kroppen og at det er en forudsætning for at have det godt, at man spiser rigtigt. Jeg fortæller, at forkert kost fører til for højt kolesteroltal og blodtryk, som giver sygdomme senere i livet. Forkert kost giver også lavt selvværd. Når kroppen har det skidt, får de unge det også skidt med sig selv.


Jeg fortæller, at forkert kost fører til for højt kolesteroltal og blodtryk, som giver sygdomme senere i livet. Forkert kost giver også lavt selvværd. Når kroppen har det skidt, får de unge det også skidt med sig selv

Sahra Larsen


- De unge skal have fokus på, hvad de putter i munden og lære ikke bare at spise på en følelse. Derfor giver jeg informationer om gode råvarer Holdet lærer at spise noget, de ikke er vant til, og de laver selv maden.

Annonce

Sauce og kartofler

En af deltagerne på holdet er Zelina Sørensen, der er 12 år og går på Humlehøjskolen. På sprøgsmålet om hendes livret, svarer hun sauce og kartofler. Men hun kan også lide broccoli og synes egentlig, at hun lever sundt.

Kristina Weinkauf Sørensen med datteren Zolina. Foto: Jens Eilertsen

- Hvor tilfreds er du med dit liv på en skale fra 0 til 10, hvor 0 er slet ikke tilfreds?

- Jeg ligger vel på otte til ni, men jeg kan godt være bange for, at miste nogen af dem, der står mig nær - jeg er i hvert fald mere bange for at miste min familie end selv at komme noget til. Jeg kan også  være lidt bange for at sove alene - bange for, at der kommer en indbrudstyv.

- Hvis du kunne få et ønske opfyldt, hvad skulle det så være?

- Jeg vil gerne være millionær - og jeg vil da også gerne redde verden og vække de gode mennesker, jeg kendte og som er døde, til live igen. Jeg ville også ønske, at folk vil være gode ved hinanden - og ved dyrene, siger den 12-årige Sønderborg-pige, der vil være dyrlæge eller ejendomsmægler.

- Hvorfor vil du være millionær?

- Så vil jeg kunne give penge til børn i Afrika og støtte dyreinternaterne.

- Hvis du kunne ændre noget, hvad skulle det så være?

Jeg har haft et skænderi med en god veninde - det ville jeg ønske, at jeg ikke havde haft.

Annonce

Cykel og fodbold

Cecilie Skovmand er 12 år og bor i Skovby. Hun ved ikke lige, hvad hendes livret er, men siger, at hun nogle gange spiser sundt - og indrømmer så, at hun er hurtig til at række ud efter skålen med slik. Hun spiller fodbold og cykler til og fra skole.

- Hvis du spørger mig, hvad jeg ønsker mig, så er det, at jeg kan spise sundere. Og så ønsker jeg mig også en hund.

- Hvor tilfreds er du med dit liv på en skala fra 0-10?

- Jeg tror, at jeg er glad - jeg ved det ikke. Men jeg kan godt være lidt bange for at miste nogen.

Cecilie Skovmand ved ikke, hvad hun vil være, men hun siger, at hun elsker at være med far, der er brolægger, ude og lægge sten.

- Det skal i hvert fald ikke være noget på et kontor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce