Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Danmarksmesteren fra Amager trives på Als

Chris Franklin Gammelgaard Andersen var en del af et team, der fik en Michelinstjerne, og han har vundet DM i smørrebrød. Foto: Jens Eilertsen
Chris Franklin Gammelgaard Andersen er Karikaturs køkkenchef. Han har vundet DM i smørrebrød og var elev på en restaurant, der fik en Michelinstjerne.

Sønderborg: Chris Franklin Gammelgaard Andersen har vidst det, siden han var fem til seks år: Han vil være kok.

Hvor det kom fra, ved han ikke - måske blev han inspireret af sin onkel, der også er kok - men han ved bare, at det altid har været der.

Som barn gik Chris Franklin Gammelgaard Andersen på kulinarisk opdagelsesrejse hos kammerater med anden baggrund end dansk, og han elskede at smage noget nyt og uprøvet. Han var meget nysgerrig, men hjemme stod menuen mest på frikadeller, harkkebøf og andet fra samme skuffe.

Annonce

Michelinstjerne

Det var helt naturligt for Chris Franklin Gammelgaard Andersen at tage en særlig madlinje i 10. klasse og efterfølgende søge ind på Hotel- og Restaurationsskolen i Valby. Han kom ind og fik en fornem læreplads på Hotel Frederiksminde i Præstø. Der var meget nytænkning i køkkenet, og der blev tænkt både nordisk og bæredygtigt.

Hotel Frederiksminde fik en Michelinstjerne, mens Chris Franklin Gammelgaard Andersen var elev, og selv om han ikke stod i spidsen for madlavningen, så er han stolt over at kunne sige, at han var en del af teamet. Der blev det år kun uddelt tre stjerner i det, han kalder udkanten af Danmark.

Annonce

Ud at rejse

Chris Franklin Gammelgaard Andersens forhold gik i stykker, mens han arbejdede i Præstø, og for at komme på afstand af det aftalte han sammen med en kammerat, at de to skulle med den Transmongolske Jernbane, der tager turen fra Rusland til Kina.

Jobbet blev sagt op, og de to tog til Vietnam, Cambodia og Thailand, hvor den unge kok fik rig lejlighed til at dyrke fremmedartede madkulturer. Han spise og sugede indtryk og inspiration til sig.

Efter flere måneder tog de to til Sankt Petersborg i Rusland for at påbegynde rejsen med jernbanen mod Kina - en tur, der tog to måneder, fordi de valgte at tage flere kulturelle stop.

Annonce

Hjem til ingenting

Turen sluttede med 14 dage i Paris. Så vendte Chris Franklin Gammelgaard Andersen hjem til Danmark mange oplevelser og indtryk rigere, men også mange kroner fattigere. Han havde været væk i fem måneder og havde nu hverken penge, kæreste eller job.

- Når du som kok rejser i udlandet, har du altid dit job med dig, og du lærer, at inspirationen til noget nyt kan komme alle steder fra. Jeg lærte meget på den tur, men nu sad jeg hjemme med mange indtryk og uden job.


Når du som kok rejser i udlandet, har du altid dit job med dig, og du lærer, at inspirationen til noget nyt kan komme alle steder fra.

Chris Franklin Gammelgaard Andersen


To dage efter hjemkomsten ringede telefonen. Der var et job på Baltic i Høruphav ledigt - formidlet af den daværende køkkenchef i Præstø. Og så var det bare med at komme afsted til Als.

- Jeg havde været på studietur til Sønderborg en gang, men kendte ellers ikke området, siger Chris Franklin Gammelgaard Andersen.

Annonce

DM

I august 2019 vandt han DM i smørrebrød, og det var nok med til at få Destilleriet Als til at interessere sig for ham. Han havde på det tidspunkt lavet noget sammen med virksomheden, og da Krestian Muusmann gav ham et tilbud, kunne han ikke sige nej.

- Jeg havde mødt Frederik Frimodt-Larsen en gang og vidste, at vi passede fint sammen, så jeg var rigtigt glad, siger Chris Franklin Gammelgaard Andersen, der var uden job, fordi Baltic på det tidspunkt var lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce