Annonce
Ugeavisen Sønderborg

De unge i Sønderborg har en plan: Nu får de også penge

Det er blandt andet ungdomskulturhuset Mejeriet der får penge til at kunne lave workshops og et husråd. Arkivfoto: Henrik Rath
De unge i Sønderborg Kommune får flere penge til at lave workshops, lære om demokrati og holde husråd.

Sønderborg: Et husråd, workshops og forskellige arrangementer. Det er, hvad de unge kan se frem til i Sønderborg Kommune, efter en ungeplan torsdag blev godkendt.

Det er Sønderborg Kommunes udvalg for kultur, idræt, handel og turisme, som har godkendt Plan for Ungekultur 2021-2024 og den økonomi, som skal gøre det muligt at implementere og understøtte planen. Plan for Ungekulturen skal endeligt godkendes i Byrådet.

- Det skal være attraktivt og spændende at være ung i Sønderborg, og det mener jeg, den nye plan skaber en god platform for. Selve processen med at skabe planen peger i den rigtige retning, fordi det er de unge selv, der har udpeget de områder, planen har fokus på. Så nu håber jeg, at rigtig mange af kommunens unge tager planen og dens værktøjer til sig, og udnytter de døre, den åbner, siger formand for udvalget, Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti) i en pressemeddelelse.

Annonce

Fedt at blive hørt

Processen med planen er drevet af de unge selv. En arbejdsgruppe har arrangeret workshops, hvor unge fra forskellige områder og interessegrupper deltog, og på den baggrund har de formuleret planen.

De har også haft et par dialogmøder med udvalget. Coronaen har forsinket planen, som imidlertid nu er klar og godkendt af politikerne.

Rasmus Madsen er en af de unge, som har været med til at udvikle planen. Sammen med syv andre unge har han arbejdet for, at de unge blev hørt i arbejdet med at udvikle unge-området.

- Det har været superfedt at blive hørt. Unge er jo eksperter på det at være ung, så derfor skal de også spørges, når der skal laves noget, siger han.

Han mener, at det er helt essentielt, at de unge får en stemme i demokratiet, og han er derfor stolt af processen.

- Jeg sender en stor ros til kommunen for at tage os med på råd, og give de unge en chance. Det kan ses på nogle af de tidligere projekter, at det har været voksne, som har lavet planer til unge, så derfor er det bare virkelig fedt, fortæller Rasmus Madsen.

Annonce

Voksenfærdigheder

Arbejdsgruppen har udpeget fire fokusområder: Velvære, demokrati og samfund, fællesskaber og ungdomskulturhuset Mejeriet. Jesper Kock, næstformand i udvalget for kultur, idræt, handel og turisme, mener at det er nogle helt væsentlige områder, som de unge har peget på:

- Det er de unge, der skal løfte demokratiet i fremtiden, så det er for mig glædeligt, at de gerne vil arrangere aktiviteter med fokus på debatter, demokratisk forståelse, sparring og information. Oprettelse af et husråd i Mejeriet er også en god demokratisk funktion og en øvelse, som kan være med til at vække fleres interesse for demokrati og medindflydelse.

Ifølge Rasmus Madsen kunne nogle af de workshops være nogle, som kunne klæde de unge på til voksenlivet.

- Det kunne være, hvor man lærer om skat og budgetter. Mange mangler de her voksenfærdigheder, ligesom jeg selv ikke ved, hvordan man laver årsopgørelser. Det er jo en overgang fra ung til voksen, så det kunne være en idé, siger Rasmus Madsen.

Udvalget anbefaler, at Byrådet godkender planen. Derudover har udvalget godkendt den økonomi, der gør det muligt at implementere planen.

Ungdomsrådet har i forvejen en pulje at arbejde med, men får yderligere 50.000 kroner i år. Desuden bevilges 100.000 kroner til planen, hvoraf halvdelen går til husrådet på Mejeriet.


Det har været superfedt at blive hørt. Unge er jo eksperter på det at være ung, så derfor skal de også spørges, når der skal laves noget.

Rasmus Madsen, medlem af unge-arbejdsgruppen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce