Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Den Kongelige Køkkenhave gøres klar til dronningen og gæster

Buegangen går fra væksthusene til området med nye og gamle frugtræer. Foto: André Thorup
Lørdag den 25. juli åbner Den Kongelige Køkkenhave for alle. Gartnere og håndværkere arbejder på højtryk for at gøre klar til den 24. juli, hvor dronningen og prinsesse Benedikte åbner haven.
Annonce

Gråsten: Et hvidt paradehus er skudt i vejret i den frodige køkkenhave, hvor planter slynger sig op ad flethegn, røde ribs sidder i store klaser på buske, og Gråstenæbletræer står i en lang række ned langs hele køkkenhaven.

Den lille køkkenhave og gartneriet ved Gråsten Slot har det seneste år forvandlet sig til Den Kongelige Køkkenhave. Et projekt til 22 millioner kroner, som lørdag den 25. juli åbner for alle.

- Slots- og Kulturstyrelsen laver hovedsagligt renoveringer. Det her er et nyt projekt, som vi har skabt i samarbejde med lokale. Det er fremtiden. Det her er resultatet af støtte fra lokale fonde. Det synes jeg er smukt, siger landskabsarkitekt Tanguy Laviolette.

Projektet er finansieret af Sønderborg Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen, Bitten og Mads Clausens Fond, Louis Hansens Fond, Fabrikant Mads Clausens Fond, BHJ Fonden, Sydbank Fonden, Elsass Fonden og Michael Jebsen Fonden.

Annonce

Madlaboratorium og butikssalg

Der er bygget et nyt paradehus, som skal bruges til overvintring af planter samt madlaboratorium og køkken for børn samt til diverse arrangementer.

Den gamle gartnerbygning har fået en tilbygning, en vinterhave. De to bygninger er indgangsparti, butik og café. Her skal der sælges varer fra køkkenhaven som marmelade og produkter som kurve.


Det her er resultatet af støtte fra lokale fonde. Det synes jeg er smukt.

Tanguy Laviolette, landskabsarkitekt


Den Kongelige Køkkenhave et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune. Køkkenhaven bliver drevet af styrelsens gartnere sammen med det socialpsykiatriske tilbud Væksthuset, som også står for café og butik.

Annonce

Grønt til hoffet

Det var dronning Ingrid, der tog initiativ til køkkenhaven i 1960, og den producerede i mange år varer til køkkenet på Gråsten Slot. Men i de senere år blev der skåret kraftigt ned på produktionen. Nu er køkkenhaven udvidet med trefjerdedele.

- Køkkenhaven skal stadig forsyne dronningens bord. Det første år bliver et pilotprojekt, men på sigt vil vi gerne levere kurve til lokale og restauranter. Vi vil også gerne lave en høstfest i slutningen af sæsonen, hvor man kan høste selv, siger Tanguy Laviolette.

Frugttræerne i haven er udvalgt efter kvalitet, smag og danskhed. Gråstenæbletræerne er købt for tre år siden og er først plantet nu, hvor køkkenhaven er klar. Der er højbede med blandt andet urter, en skærehave til buketter, og køkkenhave med sædskiftebed, hvor der kan køres med otte års rotation. Her er felterne blandt andet fyldt med kartofler, majs, græskar og kål.

Den Kongelige Køkkenhave indvies af dronning Margrethe og prinsesse Benedikte fredag den 24. juli ved et lukket arrangement med 100 inviterede personer på grund af corona. Derefter har køkkenhaven åbent for offentligheden fra lørdag den 25. juli. Der er åbent alle dage klokken 11-17. Café og butik har åbent klokken 11-16.30.

Den Kongelige Køkkenhave åbnes den 24. juli af dronningen. Vi får en rundvisning af landskabsarkitekt Tanguy Laviolette. Foto: André Thorup
Flethegn inddeler køkkenhaven i rum. Foto: André Thorup
Æblehegnet er formet som et "M" for dronning Margrethe. Foto: André Thorup
18 højbede er det første, man møder i køkkenhaven. Foto: André Thorup
Den nye gartnerbygning er lavet i samme stil som den gamle efter dronningens ønske. Foto: André Thorup
Et spejlbassin og to brønde er en gave fra sønderjyske virksomheder, fond og foreninger i anledning af dronningen fødselsdag. Foto: André Thorup
Den Kongelige Køkkenhave åbnes den 24. juli af dronningen. Foto: André Thorup
Asparges og rabarber fylder i køkkenhaven. Foto: André Thorup
Den gamle gartnerbygning er bevaret. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce