Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Disse udgifter kan ændre sig når du flytter kommune

Der blev solgt mere end 107.000 boliger i Danmark i 2020. Det er det højeste salg i de 10 år, Boligsiden har ført statistik over boligmarkedet. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vandpriser, affaldsgebyrer og kommuneskat er noget af det, der kan forandre sig, når du flytter kommune.
Annonce

Bolig: Der bliver købt og solgt boliger i et tempo, som de færreste har set magen til i flere år. Og mens nogle køber bolig i deres nuværende kommune, så vælger andre at flytte til en helt ny.

Men det er ikke kun postnummeret, der ændrer sig, når du træder ind i en ny kommune, så her kommer listen over noget af det, der er værd at have for øje.

Annonce

Grundskyld

Når du køber bolig, vil den største udgift for mange være finansieringen af den. Men når det er sagt, så bør du også være opmærksom på grundskylden - altså beskatningen af den grund, du vil eje.

Grundskylden afhænger af grundskyldpromillen, som kommunen selv fastsætter inden for et vist interval, og derfor kan den variere fra kommune til kommune.

- Grundskylden kan sagtens svinge flere tusinde kroner på nogenlunde ens huse alt efter grundskyldpromillerne i kommunerne, forklarer Mira Lie Nielsen, der er bolig- og formueøkonomi i Nykredit.

Markedskræfterne vil dog medvirke til, at de forskellige skatter i nogen grad bliver indregnet i prisen, når du køber bolig, forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

Annonce

Kommuneskat

Flytter du kommune, kan du formentlig se frem til at skulle betale en anden procentdel af din indkomst i skat. Kommuneskatten, der dækker den kommunale service, bliver nemlig fastsat af den enkelte kommune, og i 2021 har 19 kommuner eksempelvis valgt at sænke skatten, mens 16 kommuner har sat den op.

- En højere kommuneskat kan betyde, at man får mindre udbetalt, så det skal man lægge mærke til, hvis man overvejer at købe i en kommune, man ikke rigtig kender, siger Mira Lie Nielsen.

Frederiksberg, Rudersdal og Tårnby har nogle af de laveste skatteprocenter i 2021, mens Brønderslev, Haderslev og Langeland har nogle af de højeste.

Annonce

Affaldsgebyrer

Det er ikke gratis at få tømt skraldespanden jævnligt, og derfor skal du betale en række affaldsgebyrer, som svinger, alt efter hvilken kommune du bosætter dig i.

Derudover kan der være et mindre tillæg til rottebekæmpelse.

- Men det er et meget lille beløb og ikke afgørende, siger Curt Liliegreen.

Annonce

Vandværket

Der kan være stor forskel på, hvor meget du skal betale for en tur under bruseren, alt efter hvilket vandværk du er tilsluttet.

Ifølge Videncentret Bolius betaler en familie med to voksne og tre børn 10.050 kr. mere om året for 170 m³ vand fra det dyreste vandværk sammenlignet med det billigste.

Annonce

Varme

Er boligen tilknyttet fjernvarme, så vær opmærksom på, at priserne også her kan svinge, alt efter hvor du flytter hen. Ifølge Bolius var det i 2020 Nimtofte NOFF, der havde de dyreste fjernvarmepriser, hvor ejeren af et standardhus skulle betale 25.893 kr. om året, mens fjernvarmeregningen i Grindsted, Gev Varme A/S, i gennemsnit lå på 6.150 kroner.

Laveste kommuneskat i 2021

De 10 kommuner med laveste kommuneskatteprocent i 2021 er:

1) Frederiksberg (22.80)

2) Rudersdal (23.09)

3) Tårnby (23.10)

4) Vejle (23.40)

5) Gladsaxe (23.60)

5) Glostrup (23.60)

7) Gentofte (23.63)

8) Herlev (23.70)

8) Hørsholm (23.70)

10) København (23.80)

Der er 11 kommuner, der har den højeste kommuneskat på 26.30 procent i 2021. Det gælder Brønderslev, Haderslev, Langeland, Lolland, Læsø, Norddjurs, Nyborg, Odsherred, Sorø, Svendborg og Vesthimmerland.

/ritzau fokus/


Grundskylden kan sagtens svinge flere tusinde kroner på nogenlunde ens huse alt efter grundskyldpromillerne i kommunerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce