Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Elever på almene gymnasier kan godt lide at prikke kærligt til hinanden

Sønderborg Statsskole og Alssundgymnasiet Sønderborg mødes hvert år til rodyst - det går de studerende meget op i. Foto: Timo Battefeld
Ugeavisen besøger Statsskolen og AGS og møder 10 meget tilfredse studerende.
Annonce

Sønderborg: I adskillige år har de to almene gymnasier i Sønderborg været konkurrenter. Spørgsmålet har længe været, hvilket er bedst? Begge gymnasier har hver deres værdier og det er tydeligt at mærke, når man træder ind ad hovedindgangene.

Astrid Hansgaard - 3.g AGS. Foto: Nanna

Det var netop, hvad ugeavisen gjorde forleden, for at finde ud af, hvordan tingene forholder sig og grunden til, hvorfor de 10 elever, der er blevet interviewet, har valgt som de har gjort.

Statsskolen var Ugeavisens første besøg. Onsdag, da dørene åbnede sig for Ugeavisen, tilbød skolen en rar varme og et overklasses udseende. Hurtigt blev der fundet frivillige elever, som alle var imødekommende og snaksalige.

Amalie Kuntz - 2.g AGS. Foto: Nanna

Allerede ved første spørgsmål, var de udvalgte elever enige om, at skolens ånd er opbygget på deres stærke fællesskab.

Annonce

Dejligt at komme i skole

- Jeg tror også bare fællesskabet her... altså det jo mega dejligt at komme i skole, siger Mahnaz Ahmadi fra 1.g med smilende øjne.

Daniel Eskesen - 3.g AGS. Foto: Nanna

De fem elever var fordelt ud på de tre årgange på ungeuddannelsen STX på skolen. På trods af deres forskellige aldre og årserfaringer på gymnasiet, havde de fleste ens svar til de fem spørgsmål, vi stillede med. Der er stort fokus på skolens fællesskab og det sociale sammenhold.

Frederik Jensen - 1.g AGS. Foto: Nanna

En af eleverne udtrykte især hans kærlighed til lærerne. Lasse Juncker fra 3.g mener helt klart, at lærerne går op i hvad de laver. Det er tydeligt at mærke det stærke lærer-elevforhold, når de snakker sammen. Som Lasse også udtaler, hjælper det gode forhold mellem lærer og elever også på indlæringen.

Naya Kallesøe Hansen - 1.g AGS. Foto: Nanna

- Der er nogle lærere, der virkelig virkelig brænder for deres fag, siger Lasse Juncker.

Annonce

God retning

STX ungdomsuddannelsen er ifølge de interviewede elever en god retning at tage, da det giver mange muligheder og åbner døre. Simon Perzynski fra 2.g på SSS er en af de elever, der stadig ikke ved hvad han vil efter gymnasiet.

3.Cecilie Wollbrink - 2.g Statsskolen. Foto: Nanna

- Jeg har ikke nogen planer for livet, jeg ser ikke meget frem. Altså jeg ved ikke, hvad jeg vil være, fortæller Simon Perzynski.

Man behøver altså ikke at have hele ens fremtid planlagt for at kunne vælge en ungdomsuddannelse og man er helt sikkert ikke alene, hvis tvivlen sidder på en. Men der er selvfølgelig også dem, som bare ved det. For eksempel så vidste Meena Popalzai, 3.g, bare, at SSS var hende.

Annonce

Cute

Eleverne blev naturligvis også spurgt, hvorfor de har valgt Statsskolen og ikke Sønderborgs andet almene gymnasie, AGS. Svarene fra Statsskolens elever var meget baseret på det store miljø og dets mange elever. Nogles personlige præferencer falder bare til det større miljø. Cecilie Wollbrink har en helt klar holdning til AGS’ lidt mindre miljø.

Meena Popalzai - 3.g Statsskolen. Foto: Nanna

- Jeg synes også, at deres miljø derude er ret ”cute”, men det også… altså det fint at besøge, men det er ikke noget, jeg ville gå i til hverdag, siger Cecilie Wollbrink, 2. g.


Jeg synes også, at deres miljø derude er ret ”cute”, men det også… altså det fint at besøge, men det er ikke noget, jeg ville gå i til hverdag.

Cecilie Wollbrink


En ting eleverne fra Statsskolen misunder, er AGS’ velkendte og attraktive idrætslinje. Det er oplagt for AGS med deres store grønne område at have idræt med i deres naturvidenskabelige studieretning.

Annonce

Til AGS

Torsdag formiddag gik turen til AGS. Vel mødt blev Ugeavisen, da gymnasiet var meget velforberedte på vores ankomst. Skolens indvendige grønne miljø var fyldt med smilende og rare elever samt medarbejdere. Slik, sodavand og udvalgte elever stod klar i et af AGS´ klasselokaler og ikke et minut var uden samtale.

Lasse Juncker - 3.g Statsskolen. Foto: Nanna

Ligesom på SSS er man ikke i tvivl om, at STX er en ungdomsuddannelse for elever, der vil have bredde muligheder og/eller ikke ved, hvad man vil. Men når valget står mellem de to almene gymnasier i Sønderborg, så har elever på AGS haft stor glæde af åbent hus-arrangementer.

- Da jeg var herude til åbent hus, så kunne jeg virkelig mærke i min mavefornemmelse, at det sådan...her kunne jeg se mig selv gå, i forhold til Statsskolen,” siger Naya Kallesøe Hansen, 1. g.

Annonce

Plads til forskellighed

Igen kan man mærke, at gymnasiet rummer plads til mange forskelligheder. Naya Kallesøe Hansen kan specielt godt lide, at man ikke behøver at være en speciel type. Alle kender hinanden.

Når det kommer til AGS´ udseende, så er der stor enighed om skolens samlepunkt, kaldet ”gaden.” Gaden er skolens hjerte, hvor eleverne samles og hvor man også virkelig kan se deres grønne miljø. Med både fisk, skildpadder og masser af planter, skaber det en rolig stemning.

Simon Perzynski - 2.g Statsskolen. Foto: Nanna

Skolens opbygning er også et stort plus, da man altid har mulighed for at være udenfor. Både med deres store grundareal, men også med adskillige udgange til udemiljøet.

- Alle er bare velkomne herude, siger Astrid Hansgaard.

Trods det lavere antal elever mener Astrid, at skolen altid har armene åbne og plads til alle. Frederik Jensen fra 1.g bakker op om, at man fra de første minutter på skolen allerede følte sig tilpas og tryg.

- Det tog 10 minutter, så snakkede man allerede med 2-3 mennesker. Så gik der en time, så snakkede man med resten af klassen, fortæller Frederik Jensen.

Mahnaz Ahmadi - 1.g Statsskolen. Foto: Nanna

Sammenlignet med Statsskolen føler eleverne på AGS ikke, at SSS har noget, som de ikke selv har. Eleverne er tilfredse med skolens faciliteter og mener ikke, at de mangler noget, i forhold til det andet gymnasie.

- Mhmmm…større fester, siger en grinende Daniel Eskesen, da han svarer på spørgsmål vedrørende forskellene på de to gymnasier.

Til fælles har de to gymnasier en stor kampgejst. Det bliver især vist til Statsskolens fødselsdag, hvor der bliver afholdt en årlig rokamp ved Alssund. De to gymnasier konkurrerer også yderligere i stafet.

- Det er lidt spydigt… vi kan godt lide at prikke lidt til hinanden, kommenterer Daniel Eskesen på forholdet mellem eleverne fra skolerne.

På trods af gymnasiernes konkurrencer mener de unge, at der skal være plads til hinanden og intet personligt ligger imellem dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce