Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Aase spiser dagligt 36 piller: Når vi hygger, glemmer jeg min sygdom

Formanden for beboerforeningen Aase Niemann har mange handicaps og spiser dagligt 36 piller. Foto: Jens Eilertsen
Selvfølgelig kan man have det sjovt, selv om man er gammel og syg, siger formanden for Søbo afdeling 20 Dam-Bo, da ugeavisen kigger inden for til torsdags-petanque.
Annonce

Sønderborg: En kan ikke se, en kan ikke gå og en kan ikke tale. Men grine og hygge sig, det kan de i Søbo-afdeling 20 Dam-Bo. Det konstaterer ugeavisen, da vi besøger den ugentlige petanque turnering på en af plænerne ved lejlighederne.


Han har kun fem procents syn tilbage og spiller alligevel. Derovre står en uden sprog. Og så har vi mange med hjertesygdomme og alle dem med dårlige ben, hofter og rygge. Men det ser du jo ikke, når vi spiller. Jeg er selv temmelig handicappet, men får simpelthen kuldegysninger af den gode slags, når jeg tænker på, hvordan vi hygger os sammen og glemmer de daglige smerter et par timer.

Beboerformand Aase Niemann


Det er formanden, 72-årige Aase Niemann, som har inviteret os. Hun har stomi, kunstige ben og skuldre og en hel del andet, hun døjer med. Dagligt indtager formanden 36 piller, men så fungerer hun også fint. Aase Niemann har boet syv år i Dam-Bo med sin mand Jørgen, og det er ægteparret, som har sat gang i aktiviteterne i Søbo-afdelingen.

Det har de kunne gøre, fordi Søbo altid bakker op økonomisk.

Annonce

Kun et par plastikstole

- Da vi kom herud for syv år siden, stod der bare et par plastikstole, men nu ser det hele meget anderledes ud, og vi har flere aktiviteter. Vi har pakkeleg og banko og vi har sangeftermiddage. Og så har vi petaque. Vi vil gerne Rose Søbo for at bakke op, jeg tror godt, at de kan lide, at vi laver noget herude, siger Aase Niemann, der også gerne ser, at ældre uden for Dam-Bo - fra Ler-Bo og Damgade - deltager.

Alle kan være med til petanque - enten som spiller eller tilskuer. Foto: Jens Eilertsen

- Alle kan være med, og dem, der ikke kan spille, de kan være publikummer og heppe på os andre, siger Aase Niemann.

Annonce

En er uden sprog

Hun kigger sig rundt og peger på en af spillerne.

- Han har kun fem procents syn tilbage og spiller alligevel. Derovre står en uden sprog. Og så har vi mange med hjertesygdomme og alle dem med dårlige ben, hofter og rygge. Men det ser du jo ikke, når vi spiller. Jeg er selv temmelig handicappet, men får simpelthen kuldegysninger af den gode slags, når jeg tænker på, hvordan vi hygger os sammen og glemmer de daglige smerter et par timer.

Spillet om torsdagen får smilene frem på beboernes læber. Foto: Jens Eilertsen
Annonce

Populær hund

Aase Niemann arbejdede på den tidligere søfartsskole i Sønderborg, hvor hun faldt og fik en skade i ryggen. Hun kom sig aldrig og siden er det helbredsmæssigt gået ned ad bakke - dog ikke så meget, at hun ikke kan smide en kugle i petaque og samtidig være med til at arrangere alle de andre aktiviteter for beboerne i Søbo afdeling 20.

Aase og Jørgen Niemann adopterede for to år siden en græsk gadehund, Sandi. Den er i dag seks år og er hele områdets kæledægge. I starten var hunden lidt sky, men i dag nyder den livet som den eneste hund i Dam-Bo.

Der følges spændt med i spillet. Foto: Jens Eilertsen


Søbo afdeling 20 Dam-Bo

Dam-Bo er et boligkompleks, hvor ældre og handicappede via Sønderborg Kommune bliver visiteret til en lejlighed. Der er 32 lejligheder i Søbo afdeling 20 Dam-Bo.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce