Annonce
Ugeavisen Sønderborg

En kvinde med mange sider - Sarah er ingeniør, politiker, kunstner og butiksindehaver

Sarah Grønbæk duer ikke til at sidde foran fjernsynet uden at lave noget. Foto: Jens Eilertsen
Sarah Grønbæk har ofte brug for facit, når hun i sit arbejde som ingeniør hos Sønderborg Kommune sidder foran computeren. Helt anderledes ser det ud, når hun stiller sig foran staffeliet.
Annonce

Sønderborg: Sarah Grønbæk tager imod med et smil i den lille kunstbutik med egne værker, hun lige har åbnet på adressen Perlegade 17 i Sønderborg. Hun møder ugeavisen for at fortælle om butikken og kunsten, men det bliver hurtigt klart for journalisten, at butiksindehaveren er en kvinde med næsten lige så mange sider, som der er krøller i det lange røde hår.

Som barn var hun fascineret af matematik, og den side af hende havde - og har stadig - brug for et facit. Helst med to streger under, som hun siger. Det var fascinationen af matematik, der fik hende til at tage en uddannelse som bygningsingeniør - et arbejde, som hun stadig har og er meget glad for.

Men der er meget langt fra bygningsingeniøren, der sidder foran computeren med masser af beregninger, til den Sarah Grønbæk, der stiller sig op foran staffeliet og lader følelserne og farverne bestemme, hvad der kommer på lærredet. Her er der ikke brug for et facit og den 52-årige kunstner lægger ikke skjul på, at hun helst arbejder med helt frie hænder. Hun udfører dog også bestillingsarbejde.

Endelig er der den politiske side. Sarah Grønbæk har stillet op til flere valg for Liberal Alliance. I første omgang er hun tilbageholden med at tale om politik - hun er bange for, at et politisk ståsted betyder færre kunder i kunstbutikken. Men lidt efter lidt siger hun, at politik er vigtigt for hende og at hun især gør sig tanker om samfundsøkonomien.

Sarah Grønbæk har været opstillet til både folketing og byråd, men blev altså ikke valgt.

- Men jeg fik jo flere personlige stemmer end en tredjedel af dem, der sidder i byrådet i dag, siger hun. Det har noget med alliancer at gøre.

Jeg duer ikke til bare at sidde hjemme og ser fjernsyn, jeg skal lave noget - have noget at rive i. Derfor har jeg åbnet Grønbæk her på Perlegade. Det er godt nok en anden husleje end i Fynshav, men jeg tror nok, at det er mindre, end mange andre betaler her i Sønderborg.

Sarah Grønbæk

Annonce

Fra Horsens

Sarah Grønbæk er født i Horsens. Begge forældrene havde en kunstnerisk åre. Moderen var formningslærer og faderen brugte meget tid på at arbejde med ler.

- Du kan godt sige, at jeg er vokset op med kunst, men som barn kunne jeg også godt lide matematik og beregninger og jeg var fascineret af bygninger. Det var derfor naturligt for mig at vælge uddannelsen som bygningsingeniør.

For snart 24 år siden så Sara Grønbæk, at der var en ledig ingeniørstilling i Sønderborg Kommune. Hun søgte og fik stillingen og flyttede. Den stilling har hun stadig. Hun bor alene i Fynshav.

Men arbejdet hos kommunen har aldrig fået lov til at fylde så meget, at der ikke er plads til kunst. Sarah Grønbæk har tidligere haft kunstbutik i den tidligere Sydbank i Fynshav, men for seks til syv år siden lukkede butikken. Arbejder hos kommunen, kunsten og to små børn gjorde, at hun ikke kunne passe butikken.

Annonce

Flyttet

Datteren er i dag 23 år og sønnen på 20 er netop flyttet hjemmefra. Det har givet Sarah Grønbæk mere tid og det er derfor, at Sønderborg nu har fået butikken Grønbæk.

- Nu er der ikke så meget tøj, der skal vaskes, så jeg har mere tid, siger hun og griner.

- Jeg duer ikke til bare at sidde hjemme og ser fjernsyn, jeg skal lave noget - have noget at rive i. Der er godt nok en anden husleje i Sønderborg end i Fynshav, men jeg tror nok, at jeg betaler mindre, end mange andre butikker i Sønderborg centrum.

Malerierne koster fra 1200 til 8000 kroner, og Sarah Grønbæk håber, at salget kan bidrage til huslejen. Men der er også en anden grund til, at hun har valgt at åbne i Sønderborgs centrum. Ingeniøren har nemlig opfundet et særligt klik-system til rammer, og her skal butikken - når rammerne er salgsklare - bruges som showroom.

- Så skal du vel have patent på rammerne?

- Nej, det skal jeg ikke. Hvis kineserne kopierer rammerne, så tager det årevis at føre en retssag, og det koster for mange penge. Så jeg må jo bare leve med det, hvis de gør det. Men nu må vi se, jeg er ved at få fremstillet en protype.

I øjeblikket er der kun åbent fredag og lørdag i Grønbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce