Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Erik fandt sin store kærlighed på fjerfabrik

Erik Brøndal ved alt om fjer - og mødte hustruen på Nordisk Fjerfabrik. Foto: Privatfoto
Erik Brøndal har arbejdet i Canada, været oversætter for Anker Jørgensen og besøgt en bar med calypsomusik, limbo og nøgne damer i Trinidad. Nu glæder han sig over livets små ting i lejligheden på Ler-Bo i Sønderborg. 10. august fylder han 90 år.
Annonce

Sønderborg: Han var 15 år og boede i Århus, da den tyske besættelsesmagt forlod Danmark, og 22 år, da han emigrerede til Canada. Han har rejst som messedreng til en række eksotiske lande og han har siddet på en bar i Trinidad med calypsomusik, limbo og en række nøgne kvinder på barstole. Han har arbejdet 20 år på Danfoss med masser af rejseaktivitet og han har været oversætter for tidligere statsminister Anker Jørgensen og fire NATO-generaler.

I dag bor Erik Brøndal i en lille lejlighed på Ler-Bo. Han har problemer med balancen og går derfor med gangstativ, men glæden ved livet er ikke forsvundet. Den 89-årige sønderborger forstår nemlig at sætte pris på de små ting - som for eksempel, at han på otte minutter kan være nede i Føtex, at fem af Sønderborgs syv buslinjer kører lige forbi Ler-Bo og at han kan se ringrideroptoget fra sin terrasse.

Jeg er ikke kun dansker og ikke kun europæer, jeg er verdensmand.

Erik Brøndal

Annonce

Livet er dejligt

Lørdag 10. august fylder Erik Brøndal 90 år. Han er lige så skarp som for 50 år siden, han læser - er i øjeblikket i gang med bogen Bål og Brand i Det hvide Hus af Michael Wolff - er med ved alle Brecklings Bogcafeer, samler på frimærker, interesserer sig for kunst og har spillet fløjte i 30 år i Nordborg Kammerensemble.

Der bliver også fulgt med i, hvad der sker ude i verden fra den lille Ler-Bo lejlighed - Erik Brøndal undrer sig over, at nogen kan stemme på Trump og Erdogan, og han er stor tilhænger af EU.

- Jeg er ikke kun dansker, ikke kun europæer, jeg er verdensmand, siger han.

På fjerfabrik

Erik Brøndal ville egentlig have haft en sproglig uddannelse, men faderen ville det anderledes, og derfor kom han Handelshøjskolen og Textilhøjskolen i København, og det var både godt og skidt. Det var skidt, fordi det ikke helt var det, Erik Brøndal ville, og det var godt, fordi han ved den efterfølgende elevtid på Nordisk Fjerfabrik mødte sit livs kærlighed, engelske Kathleen. Fra hans side var det kærlighed ved første blik, og de to talte godt sammen - de sagde du til hinanden og ikke De.

Det kom fabrikkens ledelse for øre, og Erik Brøndal blev kaldt ind til en samtale med direktøren, der gjorde det tydeligt, at det var upassende, at en elev i 1948 sagde du til en direktionssekretær.

Men den dybt forelskede unge mand lod sig ikke slå ud, og han inviterede Kathleen i Det kongelige Teater. Hun sagde dog, at hun hellere ville på cykeltur til Nordsjælland.

Annonce

Til fest i London

Kathleen tog tilbage til England, men de to mødtes igen, da Erik Brøndal emigrerede til Canada som 22-årig. Han kom nemlig til England og Kathleen holdt en fest for ham.

- Hun havde arrangeret det hele for mig, og vi var inde og se My Fair Lady, siger Erik Brøndal, som husker mødet med Kathleen ned i mindste detalje. Han afslører også, at de to - trods de varme følelser - ikke kyssede. Han havde ikke modet til at kysse hende - det kom senere.

Turen gik videre til Toronto, hvor den unge dansker fik arbejde på en fjerfabrik. Han vidste på det tidspunkt alt om fjer og dun - betegner sig selv som en af kun 100 eksperter i verden - og derfor var han meget utilfreds med, at han på fabrikken blev sat til at skovle fjer op i store poser.

- Jeg er ekspert, sådan noget skal jeg ikke lave, sagde han til ledelsen, der dog gjorde ham klart, at hos dem begyndte man fra bunden.

I en avis så han en jobannonce fra en virksomhed, der solgte kedler og køleskabe. I annoncen stod der, at man kun kunne søge skriftligt, men Erik Brøndal mødte op og fik jobbet. Det varede dog ikke længe, før en veninde, han gik til squaredans med, sørgede for, at han kom til at arbejde i det, der svarer til Sikringsstyrelsen. Det gav en lønforhøjelse på 100 procent.

Annonce

Messedreng

En dag kom Erik Brøndal i snak med en mand på gaden i Halifax, og han tilbød ham et job som messedreng på et fragtskib, der sejlede til New York, Caribien og Sydamerika med 12 fransk canadiske passagerer. Han tog en hurtig beslutning - for skibet sejlede en time senere.

På grund af sine sprogkundskaber fik Erik Brøndal lov at komme med i land i alle havnene, og det gav masser af oplevelser. Blandt andet husker han tydeligt, hvordan alle, der ville i land i New York, måtte stille op på dækket til inspektion for kønssygdomme. Det var bare ned med bukserne og så et nærmere kig på de ædlere dele.

I New York gik den unge dansker ind i en donut-bar, og han erfarede først inden døre, at den kun var for sorte. Men verdensmanden fra Århus faldt i snak med gæsterne, der alle syntes, at der var fint, at der var en hvid mand blandt dem.

Og så var der besøget i Trinidad på baren med limbo, god musik og rækken af nøgne, mørke kvinder. De var smukke, erindrer Erik Brøndal, men det var stadig Kathleen, som var i hans tanker - og som han af og til skrev med.

Annonce

Der er krummer i ham

Kathleens far syntes, at der var krummer i Erik Brøndal, og han sagde til datteren, at hun skulle smide sin forlovede ud og rejse til Canada. Det råd fulgte hun og efter en tur i byen lagde Kathleen armene om sin kommende mand og kyssede ham for første gang.

- Er vi nu forlovet, spurgte Erik Brøndal.

- Lad os nu se tiden an, svarede Kathleen.

De to gik efterfølgende på restaurant, blev enige om, at de var forlovede, og de blev gift i Montreal 11. juni 1955. Parret fik tre sønner.

Kærligheden mellem de to holdt lige til Kathleen døde 79 år gammel i 2008. På det tidspunkt var parret flyttet til Nordborg, for Erik Brøndal havde fået job på Danfoss. Her arbejdede han i 20 år - blandt andet som regional sales manager. Han blev efterfølgende direktør i hustruens Brøndal Bureau, som oversatte, og det var i den forbindelse, at han tolkede for Anker Jørgensen og fire NATo-generaler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce