Annonce
Ugeavisen Sønderborg

For 30 år siden gik Adis sulten i seng

Adis Velic fik arbejde 14 dage efter ankomsten til Danmark. Siden er det kun gået fremad. Foto: Jens Eilertsen

For små 30 år siden flygtede Adis Velic fra krigen i Jugoslavien uden en krone på lommen. I dag har han lejlighed i Tyrkiet, stor Mercedes og egen virksomhed. Og så har han lige købt Godset i Vollerup.

Sønderborg: Lad os vandre små 30 år tilbage i tiden til et hus i den bosniske by Prijedor. Her er 15 medlemmer af en muslimsk familie samlet. Nogle af familiemedlemmerne er bange - og det er ikke uden grund. Uden for raser borgerkrigen - en krig, der kommer til at koste 4000 af byens indbyggere livet.

I huset sidder Adis Velic med forældrene. Den 13-årige dreng er ikke bange. Han har altid været en selvstændig og initiativrig dreng, der elsker at lave mad. Allerede som fem-årig begyndte han at kokkerere i det lille hus i landsbyen Donsi Garevci, og det der med at hugge hovedet af en kylling, det klarede han også.

Familien var madmæssigt selvforsynende og meget fattig, men alligevel betegner Adis Velic barndommen som tryg og lykkelig - lige indtil en dag, der blev banket på. Uden for stod 10 maskerede soldater. Alle landsbyens mænd og drenge over 12 år blev hentet den dag, og Adis Velic og hans far blev beordret med.

Af uforklarlige årsager fik Adis at vide, at han godt kunne tage hjem igen. Måske fordi han kun lige var 12 år, men han mener også, at en af de maskerede mænd var en af faderens tidligere venner.

Faderen blev kørt væk, og senere erfarede man, at halvdelen af mændene og drengene, der blev hentet, blev dræbt samme dag, mens resten blev sendt i koncentrationslejr.

Den dag mistede Adis sin ene onkel og sin farfar, og krigen, der begyndte langt væk i Slovenien og som så bredte sig til Kroatien, var nu kommet til Bosnien.

Adis og moderen blev en dag beskudt, mens de stod foran huset, og det var en årsagen til, at de valgte at forlade hjemmet og landsbyen for at tage ind til Prijedor, hvor der trods alt var mindre farligt.

De begav sig ud på den farlige tur på cykel en tidlig morgen klokken fem, og de var heldige, for soldaterne ved de mange kontrolposter på den syv kilometer lange strækning sov.

Jeg tager til udlandet, tjener mange penge og kommer tilbage og besøger dig i en stor Mercedes.

Adis Velic
Adis Velic i køkkenet sammen med en af sine ansatte Lene Møller. Foto: Jens Eilertsen

Jeg skal nok klare mig

Mor og søn ankom til familien i Prijedor, hvor også faderen på mirakuløs vis dukkede op.

Og så er vi tilbage til den eftermiddag, da de 15 familiemedlemmer er samlet i huset. Tanten siger til Adis, at hun er nervøs for hans fremtid, men han er hurtig til at fortælle hende, at han har en plan om at tage til udlandet, tjene mange penge og komme tilbage og besøge hende i en dyr Mercedes.

Før krigen arbejdede mange fra Jugoslavien i udlandet, og en af familiens bekendte besøgte dem i en Mercedes. Det var en ældre model, men lille Adis brugte mange timer på at beundre bilen.

- Sådan en vil jeg ha', tænkte han.

Annonce

På markedet

Den store familie har for lidt mad - kød er der slet ikke noget af og der er kun strøm to timer dagligt. Adis går hver dag til markedet og sælger et stort parti cykelpumper, som onklen har. En serbisk nabo hjælper dem også.

Manglende mad og strøm bekymrer ikke familien - det hele drejer sig om at overleve, og efterhånden bliver det klart, at det er for farligt at blive i landet.

Efter et par måneder får Adis og forældrene plads på en flygtningskonvoj. Det er dyrt, men forældrene låner pengene. Konvojen bringer dem til Polen, hvor de skal med et skib til Sverige. Men det er overfyldt, så de må vente en dag og tage med skibet til Danmark.

Annonce

25 år siden

21. juli 1993 - altså for 25 år siden - sætter Adis Velic og forældrene første gang fod på dansk jord. Det er en fantastisk fornemmelse at være i et land, hvor der er mad og tøj og hvor man ikke bliver skudt på.

Familien bor i telte i Himmerland i fire måneder, før de får en permanent bolig.

Der går kun to måneder, før Adis har job til 30 kroner i timen hos den lokale købmand, og det går hurtigt med at lære sproget. Han får lov til at tage den mad med hjem, som har passeret sidste salgsdag, og på den måde spares der penge, som sendes til familien i Jugoslavien.

Annonce

Familien dræbt

Adis' forældre er berørte af alt det, der sker i hjemlandet. Især faderen har det vanskeligt, og humøret forsvinder helt, da store dele af de familiemedlemmer, som de havde siddet med i huset i Prijedor, bliver dræbt. Blandt de dræbte er tanten, som Adis har glædet sig til at besøge i den store Mercedes.

Annonce

Ville være kok

Adis Velic er hurtig til at lære dansk og tjener mange penge som tolk, men han vil være kok og går ned til en restauratør i Aalborgs Jumfru Ane Gade og tilbyder at gå i lære.

- Jeg vil kun have de bedste, siger restauratøren, og den unge jugoslaviske mand svarer:

- Så tag mig, jeg vil godt arbejde gratis for at bevise, at jeg er god.

Arbejdsdagene er op til 16 timer, men Adis giver ikke op og han holder sit løfte om at være blandt de bedste - i svendebrevet får han ros. I dag er han gode venner med sin tidligere chef.

I 2001 tager Adis Velic en serviceøkonom-uddannelse og han får job i København og Tyskland, før han kommer til Sønderborg, hvor han arbejder på Comwell og Scandic og senest hos kommunen.

Annonce

Selvstændig

Sønderborg Catering. Det er navnet på det firma, Adis Velic etablerer på Ellegårdsvej for to et halvt år siden. Firmaet er vokset og har i dag seks ansatte udover indehaveren. Der leveres dagligt mad til 400 mennesker.

Det går godt for Adis Velic. Drengen, som for små 30 år siden gik sulten i seng, har købt en lejlighed i Tyrkiet, han har sammen med kvinden i sit liv, som han snart skal giftes med, købt ejendommen Godset i Vollerup og parret har for fem måneder siden fået datteren Alba.

For fem år siden brugte Adis Velic sin opsparing på en stor Mercedes. Den måtte han bare have - selv om den kostede de 500.000 kroner. Bilen har han stadig, men Adis Velic kommer aldrig til at vise den frem for familien i Prijedor, for de fleste af medlemmerne, der sad i huset og hørte den lille dreng fortælle om planerne om at tjene mange penge og købe en Mercedes, er enten dræbt eller flygtet til andre lande.

Måske er det derfor, at Adis Velic har overladt bilen til veninden og selv kører i en VW Caddy.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

To 12-årige piger: Vi elsker robotter og programmering

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Hæderspris for faglighed og teamånd gik til nyudlærte Simon Therling fra EUC Syd

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Piger strømmede til robot-programmering på Nordals

Ugeavisen Sønderborg

Ungdomsorganisationen Ventilen søger unge frivillige

Ugeavisen Sønderborg

Mand klappede fem unge piger i numsen under flere knallertture: Dagen efter blev han stoppet af politiet ved skole og forsøgte at stikke af

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg med i netværk til øget samarbejde med Tyskland

Ugeavisen Sønderborg

Brætspils-eftermiddage er tilbage på Biblioteket Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Borgen fejrer fødselsdag - men det er dig, der får gaverne

Ugeavisen Sønderborg

Ejer af erhvervsgrunde ved Jem & Fix får forlænget byggefrist: Spaden skal i jorden senest januar 2023

Ugeavisen Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Ugeavisen Sønderborg

Kæmpe motionscykelløb på Tour de France-ruten: Forventer op til 5000 deltagere til cykelfest gennem Sønderjylland

Ugeavisen Sønderborg

I efterårsferien kan man hverken gå, cykle eller køre over Christian X's Bro

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg Pipes and Drums med ny formand og nye mål

Ugeavisen Sønderborg

Horror i Augustenborgs gamle psykiatri: Klarer du ikke opgaverne, bliver du indlagt

Ugeavisen Sønderborg

Om en halv time slutter afstemning: Lazy Dog ender på andenpladsen

Ugeavisen Sønderborg

Amaryllis er sprunget ud: Nu kan du købe blomster og gaveartikler fra klokken 6 til 22

Ugeavisen Sønderborg

Ny udstilling i Augustiana: Kunst taler til alle sanser

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg har det energirigtige værktøj til verden: - Hos os bliver det ikke ved tanken, for vi har vist vi kan handle

Ugeavisen Sønderborg

Rasmus Klump er klar til centimeter-maraton i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

OK Syd vinder dm-guld i stafetorientering

Ugeavisen Sønderborg

Georg Stage har kurs mod Sønderborg - var det noget med en læreplads til søs?

Ugeavisen Sønderborg

Jeg stemmer for udmeldelse af EU

Ugeavisen Sønderborg

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Annonce