Annonce
Ugeavisen Sønderborg

For få børn bliver vaccineret

Annonce

Læserbrev: I Tønder og Sønderborg kommuner har kun 83 procent af børnene modtaget den anden af de to MFR-vacciner, som alle børn tilbydes for at beskytte dem mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. I Billund Kommune er tallet 82 procent.

Det lyder måske umiddelbart som en ret stor procentdel. Men når vi ikke op på en tilslutning til vaccinen på 95 pct., som er WHO’s målsætning, risikerer vi, at der igen opstår udbrud af f.eks. mæslinger i Danmark, som vi oplevede det i 2019.

Det er alvorligt nok for de i øvrigt raske børn og voksne, der bliver ramt. Men det er især alvorligt for de mennesker, hvis immunforsvar hverken kan tåle en vaccine eller selv nedkæmpe en sådan sygdom. For dem er det livstruende. De mange skal således beskytte de få. Det er devisen bag den danske vaccinationsindsats.

De tre nævnte kommuner er langt fra ene om en utilstrækkelig tilslutning til MFR-vaccinen. Det er generelt en høj tilslutning til børnevaccinationsprogrammet i Danmark i barnets første leveår. Men herefter falder tilslutningen til et niveau, der ofte ligger lavere, end det anbefales internationalt. Et lignende billede tegner sig for de øvrige vacciner i børnevaccinationsprogrammet.

Spørgsmålet er, hvordan vi får bragt vaccinationstilslutningen op på et niveau, hvor de mange beskytter de få? Vi ved, at information og tilgængelighed har stor betydning for tilslutningen. Og i den forbindelse spiller kommunerne og deres ansatte en helt central rolle.

De danske kommuner har vidt forskellige forudsætninger for at styrke forebyggelsesindsatsen via vacciner. Det handler om befolkningssammensætning, geografi og kommunal organisering. Men for alle gælder det, at der er brug for grundig og faglig information og for at gøre vaccination tilgængeligt for alle målgrupper – hvis det skal lykkes at nå målsætningen.

Målet er ikke at trække vaccination ned over hovedet på hverken forældre eller børn, men vi kan gøre alt, hvad der står i vores magt for, at det bliver nemt. Det skal ikke være praktiske udfordringer med at få taget fri fra arbejde, bestilt lægetid etc., der gør, at man ikke bliver vaccineret. Kunne vi finde løsninger, hvor vaccinen kommer til borgerne – i stedet for omvendt?

Vi har ikke de færdige løsninger. Og der findes ikke én løsning, der passer til alle kommuner og deres borgere. Men vi mener, at der er behov for at tænke nyt, og på den måde sikre, at flere får glæde af de muligheder, der er til rådighed, til at forebygge mæslinger og andre alvorlige sygdomme hos børn, unge og ældre. Derfor foreslår vi i Lif, at der afsættes en pulje til et pilotforsøg for at øge vaccinationsdækningen. Og vi melder os gerne ind i dialogen om, hvordan vi løser udfordringen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce