Annonce
Ugeavisen Sønderborg

For få karper til julesalg

I 2017 var der masser af karper og lang kø, da fiskene kom til salg i skoven. Arkivfoto: Timo Battefeld
For tredje gang må Naturstyrelsen aflyse salget af karper op til jul. Der var for få fisk i Margrethe Sø.
Annonce

Gråsten: Der var ikke meget spræl i mudderet, da skovfoged og fiskemester Preben Knudsen for nylig fik tømt Margrethe Sø i Gråstenskovene.

- Der var moderkarper, men kun få portionskarper. Så vi endte med at sætte portionskarperne ud i en anden sø, der skal tømmes næste år, fortæller han.

Årets salg af karper bliver derfor ikke gennemført. For heller ikke en karpedam i statsskoven ved Sønderhav viste sig at indeholde tilstrækkelig med fisk.

Karpedambrug i Sønderjylland stammer helt tilbage fra dengang, hertugerne regerede på Gråsten Slot, og efter 1920 blev det videreført af statsskovvæsenet. Under 2. verdenskrig var produktionen på over 2,5 tons om året.

Annonce

70-100 fisk

I år var der kun omkring 100 kg karper i de to damme. Preben Knudsen og hans kolleger skal hive mindst 200 kg op, svarende til mellem 70 og 100 fisk, før det kan svare sig at holde karpesalg.

- Det er svært at sige, hvorfor vi fandt så få i år. Nogle gange drukner vi næsten i karper, andre gange er der ingen. Hvorfor ved vi ikke, konstaterer han.

John Knudsen, skovløber og fiskemester, undrer sig også. 2020 er blevet et fattigt karpeår. Arkivfoto: Claus Thorsted

1 2017, da salget sidst blev gennemført, var der 160 store og fede karper til salg. Året efter kom Naturstyrelsen Sønderjylland imidlertid selv i tvivl om, hvorvidt tømning af karpedamme var lovligt, da naturbeskyttelseslovens paragraf 3 beskytter bestemte naturtyper mod ændringer. Derfor stoppede styrelsen for salget, mens det blev undersøgt, om den havde orden i alle tilladelser.

Preben Knudsen spår, at der vil være karpesalg næste år. Og til dem, der kunne blive fristet af selv ulovligt at hive en karpe op af en af dammene, har han følgende at sige:

- Karper er næsten umulige at fange på stang. Det er også mange år siden, vi har set en tyvfisker.

Tømmes på skift

I Gråstenskovene findes otte store og små karpedamme, som tømmes på skift hver tredje eller fjerde år. Karperne yngler i foråret i en yngledam ved Gråsten Slot. Derefter flyttes de over i en større dam, og senere over i større søer.

Efter to-tre år er de store nok til salg. Karperne fanges ved at tømme vandet af søerne. Og det er lovligheden af det, som Naturstyrelsen nu er i tvivl om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce