Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Fra 1000 til to på åbningsdag: Mads og Lea havde dronningens planter for sig selv

Mads og Lea Thorlann var de eneste gæster i Den Kongelige Køkkenhave lørdag den. 1 maj omkring kl. 12.00. Foto: Kim Holm
Kontrasten mellem åbningsdagen i år og 2020 af Den Kongelige Køkkenhave var til at få øje på lørdag middag.

Gråsten: Lågen var blevet åbnet for første gang i år ind til Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot, men det havde ingen andre end søskendeparret Mads og Lea Thorlann opdaget lørdag den 1. maj ved middagstid.

- Det var ret tilfældigt, at vi kom forbi. Vi har hørt andre tale om haven og butikken, så vi ville lige kigge ind, nu vi var her, siger Lea Thorlann.

Hun og hendes storebror troede, at de kunne besøge den lille butik og købe lidt kongeligt frugt og grønt med hjem, men der var Mads og Lea Thorlann for tidligt på besøg. Butikken åbner først den 6. maj, hvilket ærgrede de to gæster, da det ikke vil være muligt for dem at komme forbi på det tidspunkt.

Annonce

Frit udsyn til alt

Hverken Mads eller Lea Thorlann er fra Gråsten eller en anden destination tæt ved haven. Mads Thorlann er bosat i Aarhus, mens Lea Thorlann har adresse på Møn.


Pyt, så må vi nøjes med at se, om nogle af de andre planter er sprunget ud, og hvad der ellers kommer op af jorden i løbet af sommeren

Lea Thorlann


Det var en familietur, der bragte dem til Sønderjylland - eller retter sagt, som Mads Thorlann korrigerede sin søster, var det ham, hans hustru og deres voksne børn, som skulle af sted sammen, men så dukkede Lea Thorlann og hendes mand også op.

- Det er virkelig hyggeligt at kunne og må samles, så det var en skøn overraskelse, at Lea og hendes mand kom, siger Mads Thorlann, mens han forsøgte at tage i håndtaget til et af væksthusene, men døren var låst.

Formålet med køkkenhaven er at genskabe og forny dronning Ingrids gamle køkkenhave og åbne det ellers lukkede gartneri for offentligheden og skabe en turistattraktion. Foto: Kim Holm

- Pyt, så må vi nøjes med at se, om nogle af de andre planter er sprunget ud, og hvad der ellers kommer op af jorden i løbet af sommeren, siger Lea Thorlann.

De to havde også rig mulighed for at komme helt tæt på og nærstudere både planter og skilte. Parken havde de for sig selv. Det eneste, der ragede lidt op, var rabarberne, hvor nogle havde en størrelse, hvor de kunne høstes.

Trods fint forårsvejr med sol og en temperatur på omkring 15 grader var der hverken mange gæster i slotsparken eller i Den Kongelige Køkkenhave lørdag den 1. maj. Foto: Kim Holm

Efter at have kigget lidt på pibeløg, vildløg og etageløg krydsede Lea og Mads Thorlann vejen og gik en tur i slotsparken. Heller ikke her var der meget liv udover de ællinger, som vraltede rundt på græsset.

Annonce

Velbesøgt første år

Skal Den Kongelige Køkkenhave nå samme besøgstal som sidste år, hvor den åbnede for offentligheden, kræver det et større besøgstal end på denne forårsdag.

I løbet af de første tre åbne uger i 2020 besøgte 10.000 mennesker køkkenhaven, hvoraf omkring 1000 af dem var på åbningsdagen. Da kalenderen viste 1. oktober havde der været 25.000 besøgende forbi.

Køkkenhaven bliver drevet af det socialpsykiatriske tilbud Væksthuset i samarbejde med køkkenhavens gartnere. Den har i maj åben fra 10-17 torsdag til søndag. Fra juni til august ændres det til alle dage. Tidsrummet er det samme. I efteråret er adgangen den samme som i Maj.

Den 25. juli 2020 åbnede Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot for offentligheden. Projektet kostede 22 millioner krone. Foto: Kim Holm 
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce