Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Frivillige arbejder videre med Hofrådets Hus

Hofrådens Hus har fået renoveret det ydre med de frivilliges indsats i 2019-2020. Arkivfoto: Claus Rantzau Møller
Hofrådens Hus i Augustenborg skal stå færdigt i 2024. Der bliver på første sal to lejligheder til udlejning. LAG har indstillet huset til 60.400 kroner i tilskud til renoveringer.

Augustenborg: Hofrådets Hus på Storegade 11 ligger i den centrale del af Augustenborg, som udgør et kulturmiljø, der er uden sidestykke i Danmark.

Det er en slotsby fra senbarokken, hvor slottet, økonomibygninger og et tilknyttet bymiljø med Kunstpunkt, Kunstværket, Augustiana kunstpark og kunsthal, der udgør et enestående hele og er blevet til inden for få årtier.

Midt i det hele ligger Hofrådens Hus, som er et fornemt, fredet, men forfaldent hus. Et hus, som blev overdraget til foreningen Hofrådens Hus S/I i 2016. Et samarbejde etableret mellem Hertugbyens Bevaringsforening, Sønderborg Kommune og Museum Sønderjylland.

Det koster rigtig mange penge med en gennemgribende renovering, og derfor er bestyrelsen taknemmelig for, at LAG Sønderborg-Aabenraa - lokale aktionsgrupper - indstiller projektet til at modtage 60.400 kroner i tilskud. Pengene skal bruges til forbedringer af nordfacaden, kalkning af skostenen, kloak-separering og omlægning af brosten.

- Projektet er i høj grad båret af de frivillige, der er tilknyttet huset, samt de medlemmer som støtter os via Hertugbyens Bevaringsforening. Denne støtte giver os et kæmpe løft i motivationen for at få huser renoveret til gavn for Hertugbyen og miljøet omkring slottet, siger Jan Matzen, formand og udpeget af Hertugbyens Bevaringsfond.

Annonce

Mandagshold

Jan Matzen tilføjer, at der er en gruppe på 15 personer, som mødes på et såkaldt mandagshold. De mødes ikke alle på én gang, men er alle involveret i renoveringsopgaver.

Renoveringen af Hofrådets Hus er inddelt i tre faser.

Første fase var at beskytte huset mod yderligere forfald. I 2018 blev taget renoveret for 2,2 millioner kroner. Et dyrt projekt på trods af en meget stor frivillig indsats, der kun kunne gennemføres med økonomisk støtte fra staten, kommunen, fonde og virksomheder.

I anden fase var der fokus på at renovere det ydre, således at huset fremstår pænt i bybilledet. Facader og haven er blevet renoveret udelukkende ved frivilliges indsats i 2019-2020.

- Det næste vi skal i gang med, er at renovere vinduer og døre. Planen er at 22 vinduer skal renoveres og fire nye vinduer skal anskaffes. Endvidere skal der laves en ny bagdør, fortæller Jan Matzen.

Hofrådens Hus i Augustenborg

  • Hofrådens Hus blev etableret i 1774, og huset havde to hofråder (øverste embedsmænd ved hoffet) frem til 1848.
  • Huset blev fredet i 1950, og i perioden efter2010 og frem til 2016 forfaldt det meget. I 2016 blev Hofrådens Hus S/I etableret i samarbejde mellem Hertugbyens Bevaringsfond, Sønderborg Kommune og Museum Sønderjylland.
  • Siden overtagelsen er et større renoveringsarbejde startet med henblik på, at huset skal stå færdigt i 2024 - det er 250-året for husets tilblivelse.


Det næste vi skal i gang med, er at renovere vinduer og døre. Planen er at 22 vinduer skal renoveres og fire nye vinduer skal anskaffes. Endvidere skal der laves en ny bagdør.

Formand Jan Matzen


På trods af en stor frivillig indsats på cirka 1.000 timer, vil dette arbejde koste cirka 650.000 kroner til håndværkere.

- Vi forventer, at Slots- og Kulturstyrelsen støtter med cirka 25 procent af dette, og vi skal så finde cirka 500.000 kroner ved fonde, siger Jan Matzen.

Annonce

Lejligheder til udlejning

Tredje fase med start i 2022-2024 er planen at starte på den indvendige renovering.

- Når huset står færdig i 2024, skal stueetagen bruges til almene formål som udstillinger og mødelokaler. På første salen vil der blive indrettet to lejligheder til udlejning, der skal være det fremtidige indtægtsgrundlag for huset´s vedligeholdelse, understreger Jan Matzen.

Ved åben hus-arrangementer får interesserede et godt indblik i Hofrådens Hus historie. Her fortæller formand Jan Matzen om huset. Arkivfoto: Claus Rantzau Møller
Nu skal de frivillige i gang med renoveringen  af det indvendige af Hofrådens Hus. Arkivfoto: Claus Rantzau Møller
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce