Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Gospelkor byder alle velkomne - også ateister og dem, der ikke kan synge

Når der øves, lægges der ud med lidt sjov og bevægelse. Foto: jens Eilertsen
Uanset om du tror eller tror på noget andet end Gud, så er der en plads til dig i Gospelfællesskabet, der er forankret i Sønderborg Frikirke.
Annonce

Sønderborg: Sønderborg Frikirke danner ramme om Gospelfællesskabet, men det betyder ikke, at korene kun er for kristne. De er for alle, siger korets leder May Jezbach Madsen - også for ateister og personer med en anden religion end den kristne.

- Vi har faktisk en muslimsk pige med, fortæller korlederen, der anslår, at korene har mellem 150 og 200 medlemmer. Af uforklarlige årsager er der altid færre i efteråret og flere i foråret. Medlemmerne er fra 6 til plus 80.

- Du siger, at korene er for alle, men det er vel ikke for dem, der ikke har en tone skabt i livet?

- De er for alle - og jeg er i øvrigt af den overbevisning, at alle kan lære at synge. For nogen er det bare knokkel hårdt arbejde. Men det er altså også sådan, at fællesskabet kan påvirke de enkeltes medlemmers evne til at synge, siger korlederen.

Vi har mange unge i vores kor, som har vanskeligt ved at finde relationer i hverdagen. De kommer hos os og får glæden ved fællesskabet og ved at dele noget godt med andre. Det bliver ligesom deres sted - deres fristed.

Korleder May Jeznach Madsen

Annonce

Mindre sang

Hun har arbejdet som lærer i 12 år og siger, at det er trist, at sangen fylder mindre i skolerne. Der er for eksempel ikke ret mange, der har morgensamling mere. Men sangen betyder ifølge May Jeznach Madsen meget for mange unge.

- Vi har mange unge i vores kor, som har vanskeligt ved at finde relationer i hverdagen. De kommer hos os og får glæden ved fællesskabet og ved at dele noget godt med andre. Det bliver ligesom deres sted - deres fristed. Vi havde en pige på 14 år - hun er nu 18-19 år - som kom her og var glad for det. Det fortalte hun os om sin glæde ved at synge i korene, sagde vi, at hun da skulle tage nogle kammerater med. Men det afviste hun. Hun havde det ikke så let i hverdagen og de problemer ville hun ikke bringe med herind. Det her var hendes fristed.

Annonce

Tænk på indkøbslisten

- Gospel handler jo om Gud, så det er vel mest naturligt, at dem, der synger, tror på Gud.

- Jeg tror på Gud og prøver at være ægte i det, jeg er i. Men hvis jeg beder en bøn her, så siger jeg til dem, der er her, at de gerne må tænke på indkøbslisten imens. Vi har også gospelgudstjenester til dem, der gerne vil mere. Men jeg oplever ikke, at det på nogen måde giver anledning til konflikt. Vi maser ikke på - alt er frivilligt, siger May Jeznach Madsen.

- Hvad er forskellen på Sønderborg Frikirke og folkekirken?

- Vi har samme fundament, men her er der ingen døbefond. Vi har et "badekar" - for vi døber voksne. Vi har også meget rytmisk musik i kirken i stedet for salmer, og så behøver vores præster ikke have en teologisk uddannelse. Vi tænker, at det at være præst er et kald - ikke noget, man kan uddanne sig til. I vores kirke bærer præsterne heller ikke præstekåber og det er ikke kun præsterne, som prædiker.

- Hvordan klarer I jer økonomisk?

- Vi får tilskud fra staten som andre trossamfund, og så betaler medlemmerne det, de kan. Vi siger ikke, at de skal give det og det - vi siger, at de skal give det, de har råd og lyst til.

Gospelfællesskabet

Gospelfællesskabet Sønderborg består af fem gospelkor.

Hearts of Gospel, New Hope Gospel Choir og 60+ for voksne samt Gospel4Kids for børn mellem 6 og 11 år og Gospel4Teens for børn og unge mellem 12 og 18 år.

Der bliver grinet meget, inden sangen går i gang. Foto: Jens Eilertsen
Stemmetræning før det går løs. Foto: Jens Eilertsen
Korleder May Jeznach Madsen får alle med ved øvetimerne. Foto: Jens Eilertsen
Fællesskabet får alle til at synge bedre, hævder korlederen. Foto: Jens Eilertsen
En stille stund, før alle bryder ud i sang. Fogo: Jens Eilertsen
Sønderborg Frikirke danner ramme om korenesaktiviteter, men man kan godt synge med uden at tro på Gud. Foto: jens Eilertsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce