Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Gråsten har brug for en stærk bymidte

Gunnar Hattesen. Foto: Jan Sternkopf

Læserbrev: JydskeVestkysten har sat gang i en vigtig debat om den fremtidige butiksstruktur i Gråsten.

Problemstillingen med udvidelsen af Ulsnæs Centret er, at det vil lukke den bymidte, som vi ellers gerne vil præsentere for vores titusindvis af turister.

Udvidelse af dagligvareudbuddet uden for bymidten har flere fortilfælde, f.eks. i Maribo og Nykøbing Sjælland, hvor udflytning af dagligvarehandlen på få år trak tæppet væk under en velfungerende bymidte. Maribo er butiksmæssigt en trist oplevelse. Det er blevet en spøgelsesby.

Torvet i Gråsten vil med den beregnede omsætningsnedgang på 6 mio. kr. og over 60 mistede daglige kunder, som minimum miste den ene af de to supermarkeder, og det vil trække andre butikker med.

Da dagligvarebutikker er det stærkeste anker i en bymidte af Gråstens størrelse og afgørende for tilstrømning af kunder og omsætning, vil en lukning af de nuværende dagligvarebutikker i den historiske bymidte, som følge af øget konkurrence fra Ulsnæs Centret, derfor få afgørende betydning for butikslivet generelt i Gråsten.

COWI, der har lavet analysen for Rema 1000, skriver i en analyse for Sønderborg Kommune: ”I en by som Gråsten med ca. 4.200 indbyggere er det vanskeligt både at have en velfungerende bymidte og et velfungerende decentralt center”.

Det vil være trist for både vores indbyggere og turisterne i slotsbyen, hvis den historiske midtby kommer til at stå uden et levende butiksliv, og kommer til at ligne en forladt amerikansk spøgelsesby i midtvesten.

Ansvaret om det skal ske er op til de 31 medlemmer af Sønderborg Byråd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce