Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Håb om genåbning spirer i landsdelen: Men i Kolding eksploderer smitten fortsat

Kolding har fortsat landets næsthøjeste smittetryk kun overgået af Ishøj Kommune. Arkivfoto: Mette Mørk
Både regeringen og myndigheder åbner nu en dør på klem for, at en mulig genåbning kan vente forude for områder med lave smittetal. I Syd- og Sønderjylland ser det lyst ud de fleste steder bortset fra i Kolding, hvor smitten på ny eksploderer.
Annonce

Corona: Et flertal i Folketinget uden om regeringen presser nu på for en forsigtig genåbning af samfundet, efter både smittetal og antal indlagte den seneste tid er styrtdykket flere steder. Blandt andet har SF foreslået, at alle folkeskoleelever skal tilbage i skole igen 1. marts, hvor partiet også vil give mindre butikker lov til at slå dørene op.

På et pressemøde onsdag formiddag afviste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) heller ikke, at en regional eller lokal genåbning af klynger af kommuner kan lure i horisonten, der hvor smitten arter sig.

Smittetal onsdag den 17. februar

Tallene viser, hvor mange der er blevet konstateret smittet med coronavirus de seneste syv dag (I parentes er tallene for, hvor mange der tirsdag den 16. februar var konstateret smittet de seneste syv dage).

Varde: 15 (18) - det svarer til 30 smittede per 100.000 indbyggere

Esbjerg: 19 (21) - det svarer til 16,5 smittede per 100.000 indbyggere

Fanø: 0 (0) - det svarer til 0 smittede per 100.000 indbyggere

Billund: 2 (3) - det svarer til 7,5 smittede per 100.000 indbyggere

Vejen: 27 (31) - det svarer til 63,3 smittede per 100.000 indbyggere

Kolding: 177 (140) - det svarer til 190,3 smittede per 100.000 indbyggere

Haderslev: 12 (11) - det svarer til 21,6 smittede per 100.000 indbyggere

Tønder: 10 (10) - det svarer til 26,8 smittede per 100.000 indbyggere

Aabenraa: 34 (17) - det svarer til 58 smittede per 100.000 indbyggere

Sønderborg: 23 (19) - det svarer til 31 smittede per 100.000 indbyggere

Kilde: Statens Serum Institut

Retter man blikket mod Syd- og Sønderjylland, er det tilfældet langt de fleste steder. Det seneste døgn er antallet af nye tilfælde da også faldet på ny i både Esbjerg, Varde, Vejen og Billund, og fem kommuner har nu så lave smittetryk, at de er under myndighedernes kritiske grænse på 30 smittede per 100.000 indbyggere.

Det gælder Esbjerg, Fanø, Billund, Haderslev og Tønder, hvoraf de første fire endda også er under bekymringsgrænsen på 20 smittede per 100.000 indbyggere. Også Varde og Sønderborg kommuner er bare et mulehår fra ikke længere at være kritisk ramt af virussen.

Annonce

Kolding på himmelflugt

Hvis det er smittetrykket, der kommer til at bestemme, hvor en gradvis genåbning inden længe kan blive en realitet, ser det altså for nu lyst ud flere steder i landsdelen.

Samtidig bliver udsigterne mørkere og mørkere i Kolding Kommune, hvor smitten fortsætter sin drastiske himmelflugt. Fra tirsdag til onsdag er antallet af nysmittede her steget fra 140 til 177 målt over de seneste syv dage. Det giver kommunen et tårnhøjt smittetryk på 190,3 smittede per 100.000 indbyggere, hvilket på landsplan kun er overgået af Ishøj Kommune.

- Det er træls og enormt beklageligt. Nu gik det lige så godt, og i Kolding var vi også klar til en mulig genåbning, men så kommer det her udbrud. Man kan sige, at Kolding er billedet på, hvor hurtigt det kan gå, og hvor meget vi skal passe på, selvom vi taler om genåbning. For virussen er her stadig, siger Thomas Boe, der er kommunaldirektør i Kolding Kommune.

Annonce

Nervøs over vinterferie

Kommunen tog det kedelige spring til at blive en af landets coronatopscorere efter et smitteudbrud med den engelske coronavariant, B117, på henholdsvis Munkevængets Skole og Bramdrup Skole i sidste uge. Det fik torsdag kommunens topledelse til at lukke Munkevænget Skole helt ned.

- Vores erfaring er, at der går en uges tid efter et smitteudbrud, før tallene begynder at falde igen, fordi der er en inkubationstid, så vi er ikke overraskede over, hvordan det ser ud lige nu, siger kommunaldirektøren, som forventer, at smitten vil stige tilsvarende de kommende dage, og så forhåbentligt begynde at falde igen i starten af næste uge.

Det afhænger dog helt af, hvordan kommunens borgere vælger at bruge vinterferien.

- Det skaber lidt af den samme nervøsitet som omkring jul. Tænker folk, at nu kan vi godt slække lidt på det, for nu har vi været lukket inde så længe? Det ser vi først resultatet af i næste uge, men det er altafgørende, at folk hænger i, hvis børnene skal kunne komme tilbage i skole, siger Thomas Boe, der opfordrer alle til at blive testet, hvis de hoster og harker lidt.

Også i Sønderborg og Aabenraa kommuner er smitten steget det seneste døgn, mens situationen er uændret på Fanø og i Tønder.

Annonce

Engelsk variant i vækst

Selvom regeringen onsdag slog fast, at en forsigtig genåbning kan være på vej, hvis de udregninger, som myndighederne lige nu arbejder på, viser, at det er forsvarligt, ulmer den smitsomme engelske mutation under overfladen.

Udviklingen af den vil være helt afgørende for, hvornår restriktionerne kan lempes, lyder meldingen fra både Statens Serum Institut og sundhedsministeren.

- De områder, som har lav udbredelse af B117 - det er dér, det vil være mest realistisk at se på en regional genåbning, sagde Magnus Heunicke tirsdag til DR.

Afdelingschef på Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, nævner over for TV 2 Region Nordjylland og Region Midtjylland som områder, hvor den britiske mutation ikke er så udbredt.

På landsplan er den i vækst. Tirsdag kom det frem, at kontakttallet for den mere smitsomme variant er steget til 1,25. I sidste uge blev den sporet i 47,5 procent af de analyserede positive prøver, viser tal fra Statens Serum Institut.

På landsplan er der det seneste døgn konstateret 414 nye smittede ud af 126.195 prøver. Det svarer til en positivprocent på 0,33. Antallet af indlagte er fra tirsdag til onsdag faldet med 18, så det samlede tal nu er 280. Det er det laveste antal coronapatienter siden 5. december.

Otte personer er døde med coronavirus det seneste døgn.

I Region Syddanmark har 4,56 procent af borgerne fået første vaccine mod virussen, mens 3,06 procent er færdigvaccineret


Man kan sige, at Kolding er billedet på, hvor hurtigt det kan gå, og hvor meget vi skal passe på, selvom vi taler om genåbning.

Thomas Boe, kommunaldirektør, Kolding Kommune


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce